Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? 20 Kanıtlanmış Çözüm!

featured

Daha önce diş ağrısıyla uğraştıysanız, tek bir endişeniz var rahatlamak! Ağrı ister keskin ve aralıklı, ister donuk ve sürekli olsun, bir diş ağrısı affedilmeyen bir sıkıntıdan daha fazlası olabilir; tüm gününüzü mahvedebilir veya geceleri uyumanıza engel olabilir.

Evde diş ağrısını nasıl hızlı bir şekilde durduracağımızı incelemeden önce, ana diş ağrısı kategorisini ve bunların arkasında olabilecek ortak suçluları kısaca ele alalım.

Diş ağrısı nedir?

Diş ağrısı, dişin içinde veya çevresinde oluşan ağrıdır. Küçük diş ağrıları, evde tedavi edebileceğiniz geçici bir diş eti tahrişinden kaynaklanabilir. Daha ciddi diş ağrıları, kendi kendine iyileşmeyecek ve bir diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gerekecek diş ve ağız problemlerinden kaynaklanır.

Diş ağrım neden bu kadar ağrıyor?

Dişinizin içindeki pulpa sinirler, dokular ve kan damarları ile dolu yumuşak bir maddedir. Bu pulpa sinirleri vücudunuzdaki en hassas sinirler arasındadır. Bu sinirler bakteriler tarafından tahriş edildiğinde veya enfekte olduğunda (apse), şiddetli ağrıya neden olabilirler.

Diş ağrısının olası nedenleri nelerdir?

Diş ağrılarına şunlar neden olabilir:

  • Diş çürüğü.
  • Apseli diş (dişin merkezinde bakteriyel bir enfeksiyon)Diş kırığı (kırık diş).
  • Hasarlı bir dolgu.
  • Sakız çiğnemek veya diş gıcırdatmak veya sıkmak gibi tekrarlayan hareketler . Bu hareketler dişlerinizi aşındırabilir.
  • Enfekte diş etleri .
  • Erüpsiyon (diş etlerinden çıkan dişler) veya bir dişin çıkarılması (örneğin, yirmi yaş dişleri).

Diş ağrısı belirtileri nelerdir?

Keskin, zonklayıcı veya sabit olabilen diş ağrısı. Bazı insanlarda ağrı, yalnızca dişe basınç uygulandığında (bir şeyi ısırarak) ortaya çıkar.

  • Diş çevresinde şişlik.
  • Ateş veya baş ağrısı.
  • Enfekte dişten kötü tatma drenajı.
  • Ağızdan kötü bir koku .

Sıcak veya Soğuk Hassasiyet

Soğuk bir içecek içtiğinizde veya biraz sıcak çorba içtiğinizde ağrı başladı mı? Eğer öyleyse, o zaman emayenizin aşınmış olma ihtimali vardır. Bazen aşırı sıcaklıklardan kaçınmak ve hassas dişler için diş macununa geçmek her şeyi değiştirebilir.

Öte yandan, 30 saniyeden uzun süren şiddetli ağrı daha ciddi bir endişeye işaret edebilir. Aşağıdaki sorunlar akut sıcaklık duyarlılığına neden olabilir:

  • Diş çürüğü
  • Kırık diş
  • Aşınmış veya gevşek dolgu
  • Maruz kalan diş kökleri
  • Diş eti hastalığı

Dikkat Dağıtan, Zonklayan Ağrıya Dikkat!

Şiddetli, zonklayıcı ağrı asla göz ardı edilmemelidir. Diş ağrınız dayanılmaz hale gelirse, acil diş hekimine başvurmanız en iyisidir.

Sorun acilse, o gün tedavi görebilmeniz gerekir. Aksi takdirde, farklı bir güne randevu ayarlayabilir ve diş hekiminizin önerdiği evde tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz. Kanama veya renksiz diş etleri gibi bazı problemler muhtemelen acil bakım gerektirecektir.

Evde diş ağrısı nasıl tedavi edilir?

Buz

Ağrıyan diş bölgesine buz uygulamak ağrıyı uyuşturmaya yardımcı olabilir. Bu tekniğin farklı versiyonlarını deneyebilirsiniz. Bir havluya biraz buz sarın ve etkilenen bölgeye uygulayın. Sıkıştırmayı bir seferde 15 dakika yerinde tutun.

Başınızı Yükseltin

Diş ağrınız olduğunda uyumak zor olsa da yatmak ağrınızı şiddetlendirebilir çünkü düz bir pozisyondayken başınıza gelen tansiyon yükselir. Uyurken, mümkünse başınızı yastıklarla desteklemeyi veya bir sandalyede dik bir şekilde uyumayı deneyin.

Tuzlu Suyla Durulama

Ağzınızı tuzlu suyla çalkalamak iki amaca hizmet edebilir. Durulama eylemi, dişlerinizin arasına sıkışmış maddelerin çıkarılmasına yardımcı olabilir. Tuz, doğal bir dezenfektan olduğundan, iltihabı azaltarak herhangi bir enfeksiyonla başa çıkmaya yardımcı olabilir. Yarım çay kaşığı tuzu ılık suyla karıştırın ve gargara gibi gargara yapın.

Hidrojen Peroksit Durulama

Hidrojen peroksit, iltihaplanma ve bakterilere saldırmak için de yararlıdır. Bir hidrojen peroksit durulama kullanırken, 1 kısım yüzde üç hidrojen peroksiti 2 kısım su ile karıştırın . Çözeltiyi yutmayın. Ağız gargarası olarak kullanın.

Çay Poşetleri

Dişinize ister soğuk ister ılık çay poşeti uygulayabilirsiniz. Kullanılmış bir çay poşeti uygularsanız, sıcak değil ama yine de sıcak olacak şekilde soğuduğundan emin olun. Soğuk seçeneği tercih ederseniz, kullanılmış bir çay poşetini birkaç dakika dondurucuya koymayı deneyin ve ardından dişinize uygulayın.

Sarımsak

Bakterilerle savaşmanın yanı sıra sarımsak aynı zamanda bir ağrı kesicidir. Ezilmiş sarımsaktan dişinize uygulayabileceğiniz bir macun yapabilirsiniz. Ayrıca bir parça taze sarımsağı çiğneyebilir veya bir parça pamuğu sarımsak yağına batırıp dişinizin üzerine koyabilirsiniz.

Karanfil

Diş ağrınızı tedavi etmek için bu baharatı kullanmanın birkaç yolu vardır. Karanfil antiseptik olduğu için iltihabı ve ağrıyı azaltmak için faydalıdır. Karanfil yağını bir pamuğa döküp ağrıyan bölgeye uygulayabilir veya yağı doğrudan dişinize damlatabilirsiniz. Alternatif olarak, bir bardak suya bir damla karanfil yağı koyup gargara olarak da kullanabilirsiniz.

Kekik

Kekik yağı durulama olarak kullanılabilir veya doğrudan dişinize uygulanabilir. Durulamak için bir bardak suya bir damla yağ ekleyin ve gargara olarak kullanın. Dişinize uygulamak için bir miktar yağı suyla seyreltin, bir pamuğa birkaç damla damlatın ve dişinize sürün.

Nane yağı

Diş ağrısı için en popüler ve etkili doğal tedavilerden biridir. Etkilenen dişe doğrudan uygulanan 3 veya 4 damla, bölge üzerinde güçlü bir uyuşturma etkisi yaratacaktır. Beş ila on dakika boyunca dişe (çevreleyen diş etlerine değil) kekik yağı uygulanarak da benzer bir etki elde edilebilir. Bazı insanlar doğrudan bir damlalık ile uygulamayı tercih etse de, kekik yağı bir pamuklu çubukla ovalanabilir. Sadece ağrıyı hafifletmekle kalmaz, aynı zamanda tekrarını da önleyebilir.

Nane Çayı Poşeti

Nane, diş sinir ağrısını gidermenin doğal (ve lezzetli!) bir yoludur. Bu tedaviyi oluşturmak için bir fincan nane çayı demleyerek başlayın. Çay poşetinin birkaç dakika demlenmesine izin verin ve ardından çıkarın.

Limon

Limon, dişler için harika olan C vitamini açısından zengindir . Sadece bir dilim kireç kesin ve sorunlu bölgeye yakın dişlerinizin arasına yerleştirin. Meyve suyunu iyi çekin. Gerekirse yeni bir kama ile değiştirin.

Guava yaprağı

Şişliği ve ağrıyı azaltan antimikrobiyal özelliklere sahiptirler. Taze guava yaprakları yıkanabilir ve doğrudan çiğnenebilir veya gargara olarak kullanılabilir.

Buğday çimi

Buğday çimi suyu, gargara olarak kullanıldığında şişliği ve enfeksiyonu azaltabilir. Buğday çimi, onu diş ağrısı için doğal tedavilerin bir parçası yapan çok sayıda başka özelliğe sahip olduğuna inanılıyor .

Bebek Aspirini

Aromalı bir bebek aspirinini ezin ve tozu doğrudan ağzınızdaki ağrılı bölgeye uygulayın. Ağrınızı hafifletmek için yavaş yavaş çözülmesine izin verin.

Tuzlu Su

Bir enfeksiyonla mücadele söz konusu olduğunda, tuzlu suyla durulama mükemmel bir güvenilir çözümdür. Tuzlu suyla durulamak için bir çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suda eritmeniz yeterlidir. Bakterileri öldürmek ve iyileşmeyi desteklemek için her 2 ila 3 saatte bir ağzınızı tuzlu suyla çalkalayabilirsiniz.

Soğan

Soğan tarih boyunca tıbbi amaçlar için kullanılmıştır. Bir parça çiğ soğanı kesin ve ağrıyan dişinize hafifçe bastırın. Bu ilaç ağrınızı hafifletecek ve bakterileri öldürmeye yardımcı olacaktır.

Sakız

Yakın zamanda bir dolguyu kaybettiyseniz, dişçiyi görmeyi beklerken boşluğu korumak için sakız kullanılabilir. Küçük bir parçayı doğrudan etkilenen alanın üzerine yerleştirin.

Bal ve Tarçın

Bal ve tarçın harika bir kombinasyon oluşturur çünkü bal doğal olarak antimikrobiyaldir ve tarçın doğal olarak antienflamatuardır. Ev yapımı bir ağrı kesici merhem yapmak için 5 çay kaşığı bal ile 1 çay kaşığı toz tarçını yapışkan bir macun oluşana kadar karıştırın. Bu karışımı günde birkaç kez doğrudan dişinize uygulayın.

Muz Yaprağı

Yıkanmış bir muz yaprağı alın ve suyunu çıkarmak için ezin. Ardından yaprağı yerinde tutmak için gerekirse parmaklarınızı kullanarak doğrudan ağrıyan dişinizin üzerine yerleştirin. Bu size gerekli rahatlamayı sağlayabilir.

Vanilya Özü

Vanilya özü kanıtlanmış bir antioksidandır, yani iyileşme sürecini kolaylaştırmaya yardımcı olabilir. Aynı zamanda doğal bir ağrı kesici olduğu bilinen alkol içerir. Hızlı bir rahatlama için 2 ila 3 damla vanilya özünü doğrudan ağrıyan dişinize koyun.

Diş ağrısı için ne zaman diş hekimi görmeliyim?

Ağrı kesici ilaçlar diş ağrınızı dindirmiyorsa veya ağrı tekrarlanıyorsa, diş hekimine gitme zamanı gelmiştir. Enfeksiyonunuz veya diş apseniz varsa, diş hekiminiz çok daha güçlü ağrı kesici ilaçlar ve antibiyotikler reçete yazabilir.

Ağrıya neden olan tedavi edilmemiş bir enfeksiyon kendi başına ciddi olabilir. Ağrı dayanılmaz ise, bir diş acil durumu olarak kabul edilebilir. Diş ağrısını hemen gidermek veya diş eti ağrısını durdurmak için acil diş hekimine görünmek çok önemlidir.

Diş ağrısını nasıl önleyebilirim?

Çoğu diş ağrısı diş çürümesinin sonucu olduğundan, iyi ağız hijyeni uygulamaları diş ağrılarını önleyebilir:

  • Florürlü diş macunu ile düzenli olarak fırçalayın.
  • Günde en az bir kez diş ipi kullanın.
  • Profesyonel temizlik için yılda en az iki kez diş hekiminize mutlaka görünün.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? 20 Kanıtlanmış Çözüm!
Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!