Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) içerisinde yer alan 9 ilden biri olan Diyarbakır’da yapılan su yatırımlarına dair açıklama yapan Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yatırımlarla Diyarbakır’da zirai gelirde artış yaşandığını söyledi. Eroğlu, “GAP’ın en önemli illerinden biri olan ve geniş münbit topraklara sahip olan peygamberler ve sahabeler şehri mübarek Diyarbakır’da gerçekleştirdiğimiz sulama yatırımlarıyla şehrin zirai gelirinde büyük artış sağladık. Diyarbakır, yıllarca terör hadiselerinin gölgesinde kalmıştır. Terör sebebiyle yıllar boyunca iş imkânı bulamayan, yerinden ve yurdundan olan Diyarbakırlı kardeşlerimizin çileli günleri artık geride kaldı. Bölgede terörün sonlandırılması ve yapılan muazzam yatırımlar sayesinde artık Diyarbakırlı kardeşlerimin yüzü gülüyor” dedi.
‘Diyarbakır’a 9,5 milyarlık yatırım’
Eroğlu, “Son 18 yılda Diyarbakır’a yapmış olduğumuz su yatırımlarının maliyeti takriben 9,5 milyar TL’dir. Diyarbakır, su yatırımlarında ülkemizin en fazla yatırım alan illerinden biri olmuştur. Diyarbakır’da gerçekleştirdiğimiz programlarda vatandaşlarımızın talepleri ve yapmış olduğumuz arazi çalışmaları neticesinde araziyi bizzat görmüş ve Diyarbakır’a 8 adet baraj daha yapılması talimatını vermiştim. Bu barajlardan biri olan Pamukluk Barajını 2013 yılında hizmete aldık. Barajın su biriktirme hacmi 45 milyon m3’tür. Bakanlığım döneminde çalışmaları tamamlanan Ergani ve Başlar Barajlarını 23 Ocak 2021 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımız uzaktan bağlantı yoluyla hizmete alınmıştır. Ambar Barajı, Kale Barajı, Kolludere Barajı ve Kuruçay Barajının ise inşaatları devam ediyor” diye konuştu.
‘Silvan Barajı büyük öneme sahip’
Atatürk Barajından sonra Türkiye’nin en büyük sulama barajı özelliğini taşıyan Silvan Barajına dair konuşan Eroğlu, şöyle konuştu:
“Diyarbakır’da inşa edilmekte olan söz konusu 8 baraj içinde Diyarbakır ve ülkemiz için en büyük öneme sahip baraj Silvan Barajıdır. Bu muazzam projenin bölge için ne kadar önemli olduğunu bildiğim için projeyle bizzat ilgilendim. Bölgede istihdama büyük katkı sağlayacak olan ve kalkınmada lokomotif vazifesi yapacak Silvan Barajının inşa edilmesine bazı çevreler karşı çıkmıştır. Ancak bölgenin makûs talihini değiştirecek bu muazzam projenin başlaması ve hızla inşa edilmesi için büyük gayret sarf ettik. Projenin yatırım programına alınmasından, gerekli ödeneklerin sağlanmasına kadar ve inşaatı sırasında verdiği büyük destekten dolayı Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı sunuyorum. Silvan Barajı, Atatürk Barajından sonra ülkemizin en büyük sulama sahasına sahip barajıdır. Aynı zamanda GAP’ın da en büyük projelerinden olan Silvan Projesinin ana depolama tesisi konumunda bulunan ve Ön Yüzü Beton Kaplamalı Kaya Dolgu sınıfında 175,5 metre yüksekliği ile Ülkemizin ve Avrupa’nın en yüksek barajı olan Silvan Barajı ve HES’in gövde dolgusu tamamlanmıştır. 4 Mayıs 2012 tarihinde bizzat temel atma merasimine katılarak vatandaşlarımızla birlikte temelini attığımız Silvan Barajı, 8 milyon 680 bin metreküp gövde dolgu hacmine sahip olup, 7,3 milyar metreküp su biriktirecektir.”
Silvan Barajı 305 bin kişiye istihdam sağlayacak
Silvan Barajı tamamlandıktan sonra 305 kişiye istihdam sağlanacağını belirten Eroğlu, “Silvan Barajı’nda depolanacak sular ile hâlihazırda kuru ziraat yapılmakta olan 2 milyon 350 bin dekar arazide modern sistemler ile sulama yapılabilecektir. Silvan Barajı ve HES, zirai sulama ve enerji üretiminden milli ekonomiye yıllık 1,91 milyar TL katkı sunarken 305 bin kişiye de istihdam imkânı oluşturacaktır. Takriben 7 milyar TL’ye mal olacak Silvan Barajının gövde dolgusu tamamlanmıştır” diye kaydetti. (Haber Merkezi)