Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş (DEDAŞ) ile Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşleri Başkanlığı (DİSKİ) Genel Müdürlüğü’nce depremzedelere mağduriyet yaşamamak amacıyla 13 gün geç okuttukları faturalar, kullanılan enerji miktarının artması ve 2. kademeden hesaplanması nedeniyle katlanması tepkilere neden oldu.
Kahramanmaraş’taki depremlerin vurduğu illerden olan Diyarbakır’daki depremzedelerin mağduriyetlerine bir mağduriyet daha eklendi. ile Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İşleri Başkanlığı Genel Müdürlüğü’nce (DİSKİ) Dicle Elektrik Dağıtım (DEDAŞ) tarafından yaşatıldı. Deprem nedeniyle mağduriyet yaşamaması için 13 gün geç okunan su ve elektrik faturaları, önceki gün vatandaşlara ulaştırıldı. Deprem sebebiyle 13 gün gecikme ile okunan faturalar, kullanılan enerji miktarının artması ve 2. kademeden hesaplanması sonucu katlandı. Fatura desteği alanlar da gecikmeden dolayı mağdur olduğu ortaya çıktı. Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Alican Çetinkaya, “Mağduriyeti önlemek için yapılan uygulama mağduriyet ortaya çıkardı” dedi.
BAKANLIK KARARINA RAĞMEN DİYARBAKIR’DA FATURALAR OKUNDU
Depremzedelerin herhangi bir mağduriyet yaşamamaları adına elektrik ve su sayaçlarının 1 Mart’a kadar okunmaması, vatandaşa bu dönemde fatura gönderilmemesi kararı verilmilşti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 9 Şubat tarihinde yaptığı açıklamada, vatandaşların doğalgaz ve elektrik faturalarının tahsilatı hususunda sorular yönelttiğine işaret ederek, “Tabii olağanüstü bir hal yaşıyoruz. Doğal olarak bu faturaların tahsilatını da deprem dolayısıyla erteliyoruz” demişti. Fakat özellikle Diyarbakır ve Şanlıurfa merkezde site yönetimlerinin aidatları toplaması sonrası Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.’ye (DEDAŞ) yaptıkları başvuru sonucu normalde 30 günde okunan sayaçlar 43 gün sonra okunmaya başlandı.
115 LİRA SU OLAN FATURASI 280 LİRA OLDU
Yaşanılan deprem nedeniyle 13 gün geç okunan elektrik faturaları ve DİSKİ’nin gönderdiği su faturaları da tepkilere yol açtı. Ocak ayında ortalama 440 lira elektrik faturası ödeyen bir abone şubatta 930 lira, yine ocakta ortalama 115 lira su faturası ödeyen aboneler şubat ayında 280 lira fatura ile karşılaştı.
DEDAŞ tarafından vatandaşlara gönderilen faturaların çoğunda daha önce aylık belli bir limit kullanan abonelere, tüketim süresinin 13 gün artmasından dolayı ikinci kademeden fiyatlandırma yapıldığı ortaya çıktı. DİSKİ’den gönderilen su faturalarında da belli bir tona kadar olan ücretin, tonun artması sonucunda katlandığı ortaya çıktı. Kent sakinleri, deprem nedeniyle mağdur edilmesinler diye sayaçların geç okunması sonucu kendilerini mağdur ettiğini söyledi. PTT aracılığıyla belli bir kilovata kadar elektrik desteği alan vatandaşlarda bu uygulama sebebiyle mağdur oldu.
ÇOK SAYIDA ŞİKAYET ALIYORUZ
Diyarbakır Elektrik Mühendisleri Odası Şube Başkanı Alican Çetinkaya, deprem nedeniyle mağduriyet yaşanamaması için sayaçların geç okunmasının kademeli fiyatlandırma ile vatandaşların mağdur olduğunu söyledi. Çetinkaya konu ile ilgili kendilerine çok sayıda şikayet ulaştığını, faturaları incelediklerinde kademeli fiyat artışlarının buna sebep olduğunu gördüklerini belirterek devletten enerji desteği alan yurttaşların mağdur edildiğini aktardı.
VATANDAŞLAR İTİRAZ EDEBİLİR
DEDAŞ yetkilileri ise faturaların normal olduğunu ve 30 gün yerine 43 günlük tüketimi kapsadığını ifade ederek, “Sadece Diyarbakır ve Şanlıurfa merkezde okumaları 13 gün gecikme ile yaptık. Normalde 1 Mart’ta kadar faturaları okumamamız gerekiyordu fakat vatandaşların ısrarlı talepleri ile bunu yaptık. Kademeli fiyatlandırma söz konusu değil. Gelen şubat ayı faturalarının yüzde 70’i ocak ayının tüketimini kapsıyor. ifadelerini kullandı.