Bir gülümseme duygularınızı ifade eder. Ancak dişleriniz sarı, lekeli veya renksizse, sırıtmanızı dışarıya gösterme konusunda bilinçli olabilirsiniz. Dişler yaşla birlikte kaçınılmaz olarak sararmaya başlar, ancak bir dizi strateji süreci yavaşlatabilir ve hatta tersine çevirebilir.
Dişlerinizi beyazlatırken, lekeli diş minesini beyazlatırsınız. Diş minesi, dişinizin dış yüzeyindeki sert tabakasıdır ve vücudunuzdaki en sert madde olduğu söylenir, kemiklerinizden daha güçlüdür. En kalın olduğu yer 2,5 mm’dir, bu yüzden ona bakmak çok önemlidir.
Dişlerimiz neden sararır?
Uzun süreli antibiyotik kullanımı, aşırı flor alımına bağlı renklenmeler Kanal tedavisi sonrası travma ve yaşlılık sonucu oluşabilecek renklenmeler. Dişlere nüfuz etmiş lekeler ve dişlerde doğuştan gelen renklenmeler ancak beyazlatma işlemi ile giderilebilir.
Daha spesifik olmak gerekirse, sararan dış mine değil, dentin adı verilen dişin iç kısmıdır. Dentin zamanla koyulaştıkça ve örneğin dişlerinizi gıcırdatmaktan veya diş aşınmasından dolayı aşındığı için mine incelir, dişleriniz daha sarı olur.
Dişlerinizi doğal olarak beyazlatmanın altın yolları..
Her şeyden önce, dişlerinizi düzenli olarak fırçalayın:
Bunu bir an önce ortadan kaldıralım, dişlerinizi her gün fırçalamak dişlerinizin ışıl ışıl parlaması için yapmanız gereken en önemli şey. Düzenli olarak fırçalamıyorsanız, hemen şimdi yapmaya başladığınızdan emin olun. Dişlerinizi her gün fırçalıyorsanız ve dişleriniz hala sarımsı görünüyorsa, özellikle yemeklerden veya içeceklerden sonra dişlerinizi daha sık fırçalamayı deneyin, bu da dişlerin sararmasına neden olabilir.
Kabartma tozu ve hidrojen peroksit macunu ile fırçalayın:
Kabartma tozu diş beyazlatma özelliklerine sahiptir; bu yüzden diş macunu reklamlarında yaygın. Hafif aşındırıcı yapısı nedeniyle diş yüzeyindeki lekelerin ovulmasına yardımcı olur. Hidrojen peroksit ise doğal bir ağartma maddesidir. Ayrıca bakterileri öldürmeye yardımcı olur. İnsanlar yıllardır yaralardaki bakterileri öldürmek için hidrojen peroksit kullanıyor.
Muz, portakal veya limon kabuklarını ovalayın:
Tıpkı yağ çekme gibi bu çarenin de onu destekleyen herhangi bir bilimsel araştırması yoktur. Ancak deneyen insanlar sonuçtan memnun. Ayrıca, zararlı kimyasallar içermiyor, neden olmasın?
Bu “hile”yi gerçekleştirmek için bir muz, portakal veya limon kabuğu alın ve dişlerinize hafifçe sürün. Yaklaşık 2 dakika ovalamaya devam edin, ardından ağzınızı iyice yıkayın ve dişlerinizi fırçalayın.
Bu meyvelerin kabukları, teorik olarak diş beyazlatmaya yardımcı olan sitrik asit içerir. Hassasiyet sorunlarınız varsa, diş minenizin zayıf veya aşınmış olma ihtimali vardır. Bu durumda, bu çözümü kullanmanız önerilmez. Daha önce denediyseniz ve dişlerinizle ilgili sorun yaşıyorsanız, diş hekiminizi ziyaret etmek acil yanıtınız olmalıdır.
Meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet yapın:
Gevrek meyve ve sebzelerin, onları çiğnerken dişlerinizdeki plakları ovaladığı bilinmektedir. Tabii ki dişlerinizi fırçalamanın yerini tutmazlar, ancak herhangi bir ilaç, beklendiği gibi sonuç verirse mükemmel bir çözümdür.
Yüksek lifli yiyecekleri çiğnemek
Bazı yüksek lifli sebzeleri ve baklagilleri çiğnemek , ağızdaki asidi nötralize etmeye ve dişlerdeki mineyi korumaya yardımcı olabilir.
Fasulye veya ıspanak gibi yapraklı yeşillikler, ağzı daha fazla tükürük üretmesi için tetikler ve bu da ağzın asitten temizlenmesine yardımcı olur.
Beyazlatıcı diş macunları
Bu günlerde satın alınabilecek birçok farklı beyazlatıcı diş macunu var. Çoğu diş macunu üreticisi, beyazlatıcı bileşenlerinin ticari markasıdır ve bu bir ticari sırdır. Beyazlatıcı diş macunları, diş minesinin yüzeyindeki diyet lekelerini çıkardığını iddia eder, ancak aynı zamanda dişlerinizin genel rengi üzerinde beyazlatıcı bir etkiye sahiptir.
Artıları: Ucuz, kullanımı kolay, belirli bir dereceye kadar çalışıyor (beklentilerinize bağlı olarak), yüzey lekeleri için en iyisi
Eksileri: Yalnızca yüzey lekelerini giderir, aşındırıcı maddeler diş hassasiyetine neden olabilir, mineyi aşındırır ve diş eti çekilmesine neden olabilir
Zarar verme potansiyeli nedeniyle beyazlatıcı diş macunlarını dikkatli ve diş hekiminizin gözetiminde kullanmanızı öneririz. Çoğu beyazlatıcı diş macunu, dişlerinizi yalnızca bir ton daha açık hale getirebilir.
Beyazlatma şeritleri:
Beyazlatma şeritleri, hidrojen peroksit veya karbamid peroksit (ağartıcı maddeler) içeren bir beyazlatma jeli ile kaplanmış esnek plastikten küçük parçalardır.
Artıları: Hazır, kullanımı kolay, ucuz, diş beyazlatmada biraz etkili
Dezavantajları: Şeritler iki boyutlu olduğundan, dişler arasındaki kıvrımlara girmediği için düzensiz sonuçlar verebilirler ve eğer dişleriniz çarpıksa, sonuçları bile elde etmek daha da zor olacaktır ve bu şeritler kişiye özel olmadığı için -Uygun, ağartıcı diş etlerinizle temas edebilir ve tahrişe neden olabilir.
Doğal diş beyazlatıcılar
Doğal diş beyazlatıcılar arasında kabartma tozu, kömür, elma sirkesi, hidrojen peroksit ve hatta çilek bulunur. Doğal diş beyazlatıcıların bulunması kolay ve ucuzdur. Bununla birlikte, elma sirkesi, çilek ve kömür gibi bu yöntemlerden bazılarının başarısı, yüzey minesini çıkaran ve dişlerinizin yaşlanmasını hızlandırabilen asit ve aşındırıcılara bağlıdır.
Kabartma tozu ve hidrojen peroksit, dişlere ekstra bir ışıltı katmak için ara sıra kullanmak güvenlidir, ancak aşırı kullanım tahrişe ve hassasiyete neden olabilir. Özetle, doğal diş beyazlatıcılar yarardan çok zarar verebildiklerinden yalnızca ara sıra kullanım için önerilir, bu nedenle dişlerinizi büyük ölçüde beyazlatmazlar.
İşe yaramayan beyazlatma yöntemleri
Dişlere zarar verebilecek doğal diş beyazlatma stratejileri şunları içerir:
- Limonlar
- Portakallar
- Elma sirkesi
- Aktifleştirilmiş odun kömürü
Dişçiye gitmek:
Yukarıda bahsedilen çözümlerden hiçbiri sizin için işe yaramıyorsa ve dişleriniz sürekli daha sarımsı hale geliyorsa, bunu bir profesyonele, bu durumda bir diş hekimine bırakmanın zamanı gelmiş olabilir. Kaplamalar veya diş implantları rengi ve sağlığı bozuk dişler yerine tercihiniz olabilir.
Kaplamalar, dişlerinize kalıcı olarak monte edilen kırılgan porselen gofretlerdir. Kaplamalar dişlerinizi maskeler ve yapay bir renk, şekil veya konum gösterir. Kaplamalar aslında bir “diş beyazlatma” çözümü değildir, ancak dişlerinizin üzerinde yapay bir tabakayı maskeleyerek gülümsemenizin daha parlak görünmesini sağlayabilirler. Dişlerinizin sağlığı ve rengi onarılamayacak gibi görünüyorsa, diş implantları gidilecek yol olabilir. Diş implantları, üzerlerinde yapay diş değiştirmeleri tutması amaçlanan metal direklerdir.
Yazının sonuna gelmişken eğer diş ağrınız varsa ve buna çözüm arıyorsanız diş ağrısına ne iyi gelir yazımızı okuyabilirsiniz. Yazımızda kanıtlanmış ve doğal yollarla diş ağrınızı giderebilecek olan onlarca çözüm yollarını ele aldık.