Hedef Kitle Analizi Nedir ve Nasıl Yapılır?

featured

Sosyal medya analitiği, markaların tüketicilerin ürünleri, reklamları, rakipleri ve daha fazlası hakkında ne söylediğini anlamaları için harika bir yol sağlar. Ama söylenenler daha büyük bir hikayenin sadece bir parçası.

Kitle analizi, markaların pazarlama stratejisini, müşteri deneyimini ve marka algısını iyileştirmek için mevcut ve potansiyel müşterileri hakkında daha derin bir anlayış kazanmalarına olanak tanır. Bu gönderi, markaların daha başarılı pazarlama kampanyaları ve reklamlar oluşturmak için kitle analizini nasıl kullanabileceğini ele alıyor. Kitle analizinin ne olduğunu, nasıl yapıldığını ve teknolojideki ilerlemelerin süreci nasıl kolaylaştırdığını keşfetmek için okumaya devam edin.

Kitle Analizi Nedir?

Kitle analizi, iletişiminizin alıcıları hakkında bilgi toplama ve analiz etme sürecidir. Tam bir kitle analizi aşağıdaki bilgileri içerir:

Sosyodemografik : Yaş, cinsiyet, cinsiyet, dil, din, etnik köken, eğitim düzeyi, istihdam durumu, sosyal sınıf.

Coğrafi: Jeopolitik bölge, ülke, ilçe, kentsel vs kırsal.

Psikografik : Kişilik özellikleri, iletişim tarzı tercihi, endişeler, değerler, beğeniler.

Davranışsal: Kuruluşla ilişki, kuruluşla geçmiş etkileşimler, iletişim kanallarının kullanımı

Bir kitleyi nasıl analiz edersiniz?

Kitlenizi nasıl tanımlayacağınız ve analiz edeceğiniz konusunda adım adım kılavuzumuzu okuyun.

Giriş yoluyla, izleyici analizi , bir izleyici oluşturan temel unsurların incelenmesidir .

Kitlenin önceliğini belirlemek ve anlamak için kitle analizi yapılır . Bir kitleyi analiz etmek, aşağıda açıklanan adım adım bir prosedürü gerektirir:

Öncelikli Kitleyi Seçin

Etkili bir strateji öncelikli hedef kitleye odaklanmalıdır . Öncelikli hedef kitle her zaman en çok etkilenenler değildir, ancak durumu iyileştirmek için davranışlarının değişmesi gereken kişilerdir.

Öncelikli Kitle Özelliklerini Belirleyin

Her öncelikli hedef kitlenin sosyo-demografik, coğrafi ve psikografik özelliklerini belirlemek çok önemlidir. Bu, onlara ulaşmak için kolay erişim sağlar.

Bilgi, Tutum ve Uygulamaları Belirleyin

Davranış değişikliğinin aşamasını belirlemek için öncelikli hedef kitlenin sorun hakkında ne düşündüğünü, hissettiğini ve ne yaptığını anlayın. Bu, mesajların ve etkinliklerin izleyicinin bilgisine, inançlarına, tutumlarına ve davranışlarına uyarlanmasına yardımcı olur.

Engelleri ve Kolaylaştırıcıları Tanımlayın

Öncelikli hedef kitleyi istenen davranışı etkilemek için neyin engellediğini veya teşvik ettiğini bilmek çok önemlidir. Değişimin önündeki engelleri ve kolaylaştırıcıları belirleyin ve bunları bir tabloda listeleyin.

Kitle Segmentasyonunu Düşünün

Kitle segmentasyonu, öncelikli hedef kitleyi en az bir benzer özelliğe göre alt gruplara ayırma sürecidir. Bu, reklamı yapılacak veya tanıtılacak içeriğin başarısını önemli ölçüde etkileyebilir.

Kitle Analizinin Önemi Nedir?

Kitle analizi, kuruluşunuz ve hedef kitlenizin üyeleri arasında ortak bir zemin oluşturmak için kullanabileceğiniz bilgileri keşfetmenize yardımcı olacaktır .

Kitle Analizi için Veri Toplama

Sosyo-demografik ve coğrafi bilgilerin elde edilmesi ve analiz edilmesi nispeten kolaydır. İşletmeler için Google ve Facebook analizleri, hedef kitlenizin cinsiyeti, yaşı ve konumu hakkında size net ve doğru veriler sağlayabilir. Nüfus sayımı verileri ve yerel yönetim verileri, konuma göre istihdam oranı ve eğitim gibi boşlukları doldurabilir.

Google Analytics ayrıca, sitede geçirilen ortalama süre, ziyaret edilen sayfalar ve geri gelen ziyaretçilerin yüzdesi gibi bazı davranışsal veriler hakkında size fikir verebilir.

Bu tür verilerin faydası, kategorilere ayırmanın ve analiz için tablolara ve grafiklere yerleştirmenin kolay olmasıdır. Bu, yapılandırılmış veri olarak bilinir.

İletişim tarzı tercihi

Kendini açığa vuran iletişimciler, kişisel görüşlerini ve deneyimlerini tartışmaya açılırlar. Hikaye anlatmaktan hoşlanırlar.
Gerçek odaklı iletişimciler, deneyimlerini tanımlamak için gerçekleri kullanarak nesnel terimlerle konuşurlar.
Eylem arayan iletişimciler, insanları harekete geçirmeyi amaçlar. Tavsiye ve tavsiye vermeyi ve almayı severler.
Bilgi arayan iletişimciler sorular aracılığıyla etkileşime girerler. Sorunları çözmek için iki yönlü bir diyaloga girmek istiyorlar. Ayrıca eylem arayanlardan daha fazla konuşkan olabilirler.

Mesajınızı hassaslaştırmak ve her türde daha iyi yankı uyandırmak için hedef kitlenizi iletişim tarzına göre bölümlere ayırın.

Konuya Biraz Daha Detaylı Bakalım!

Hedef Pazarınız İçin Bir Eşik Oluşturun

Mal ve hizmetlerinizi himaye etmesi muhtemel insanları tanımak için sektörünüze yeterince aşina olmalısınız. Alacağını düşündüklerinizi kaydedin ve analizinizin her aşamasından sonra düzenlediğinizden emin olun. Yaş, cinsiyet, meslek, gelir, eğitim düzeyi ve coğrafi konum gibi bilgileri ekleyin. İlgi alanlarını, hobileri, yaşam tarzını ve çevrimiçi davranışları da eklediğinizden emin olun. Bu araştırmaya başladığınız anda ideal müşteri tanımınız muhtemelen değişecektir.

Google Analytics’i Kullanarak Kitle Bilincini Artırın

Mal/hizmet satın alan kişilerin günde 8 saatten fazla dijital içerik tüketmesi muhtemeldir. Çevrimiçi bir pazarlamacı olarak, çevrimiçi davranışlarını izleyerek potansiyel müşterileriniz hakkında daha fazla bilgi edinmek en iyisidir. Google Analytics, kitle segmentasyonu elde etmek için mükemmel bir araçtır. Kitle araştırması analizi yapmanın en kolay yolu ve kullanımı da ücretsizdir.

Google Analytics‘i kullanarak, web sitenizi düzenli olarak ziyaret eden kişiler hakkında bilgi alabilirsiniz: konumları, kullanılan tarayıcılar veya cihazlar ve hatta demografileri. Ayrıca, müşterilerinizin ilgili olduğu içerik türlerini öğrenmek için özel URL’leri izleyebilir ve çeşitli kanallarınızdaki trafiği inceleyebilirsiniz. Araştırma için bunalmış olmanın mümkün olduğu birçok veri var. Bundan kaçınmak için, hedef kitlenizin davranışını daha iyi anlamak için filtreler kullanın.

Sosyal Analitiği Kullanarak Kitlenizi Anlayın

Sosyal medya, dokunabileceğiniz yeterince kullanışlı bilgi içeren bir altın madenidir. Bu nedenle, hedef kitlenizi benzer demografik özelliklere veya ilgi alanlarına göre daha küçük gruplara ayırma süreci olan bazı kitle segmentasyonları yapabilirsiniz.

O kadar çok sosyal kanal var ki, kitlenizin en çok kullandıklarını bilmek önemlidir. Potansiyel müşterilerinizin nerede olduğunu göstermek ve yönlendirme trafiğini izlemek içinGoogle Analytics’i kullanabilirsiniz. Hashtag analizi, hedef kitlenizin neyle ilgilendiğini bulmanın başka bir yoludur. Bunlar, markanızın mesajını, stilini ve içeriğini keskinleştirmek için kullanılabilecek, hedef kitlenizin çevrimiçi tercihleri ​​ve davranışları hakkında size fikir verebilecek değerli veri parçalarıdır.

Rakiplerinizi Yakından İzleyin

Rakiplerinizin dikkatlerini çekmek için neler yaptığını incelemek için zaman ayırırsanız, hedef kitleniz hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Hedef kitlenizin kimi takip ettiğini öğrenin ve doğrudan rakiplerinizi belirleyin. Çevrimiçi davranışlarını, içerik stilleriyle birlikte gönderilerinin tonu ve sıklığından değerlendirin. Ürünlerinin ve hizmetlerinin reklamını nasıl yaptıklarından öğrenin. Sonuçlarının dijital stratejiniz için iyi bir şablon görevi görmesine izin verin.

Hedef Kitle Analizi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!