Karpuz Tüketmenin Faydaları – Karpuz Neye İyi Gelir?

featured

Beslenme uzmanları, karpuzun kalorisi ve şekeri düşük, vitamin, mineral ve antioksidanlarla dolu olduğunu ve bu da onu sağlıklı bir diyete harika bir katkı yaptığını söylüyor. Çoğu insan karpuzun tadının iyi olduğu konusunda hemfikir olsa da, çoğunluk bu harika meyvenin içerdiği birçok sağlık yararından habersizdir. Karpuz yaz aylarının vazgeçilmezidir ve gerçekten de tadını çıkarabileceğiniz en güzel, lezzetli ve eğlenceli meyvelerden biridir.

Karpuz, herhangi bir tür taze meyvenin en yüksek likopen seviyelerinden bazılarını içerir. Likopen, sağlıklı reaksiyonları tetiklemek için insan vücudu ile birlikte çalışan, meyve ve sebzelerde doğal olarak oluşan bir bileşik olan bir bitki besleyicidir. Ayrıca karpuz, domates, kırmızı greyfurt ve guavalara rengini veren kırmızı pigmenttir.

Karpuz, özellikle beta-karoten konsantrasyonu sayesinde mükemmel bir C vitamini kaynağı ve çok iyi bir A vitamini kaynağıdır. A ve C vitaminleri, kalp hastalığı ve belirli kanser riskinizi azaltabilecek antioksidanlardır. A vitamini göz sağlığının korunmasına yardımcı olur. C vitamini cildin morarmaya karşı korunmasına yardımcı olur; kesiklerin iyileşmesine yardımcı olur ve diş etlerini sağlıklı tutar.

C vitamini içeren yiyecekler yemek vücudun demiri emmesine yardımcı olur. Karpuz ayrıca potasyum ve magnezyum sağlar. Potasyum, sağlıklı kan basıncının korunmasına yardımcı olur ve magnezyum, güçlü kemiklerin oluşturulmasına ve korunmasına yardımcı olur.

Karpuz, diğer taze meyve veya sebzelerden daha yüksek konsantrasyonlarda likopen içeren tek meyvedir. Likopen, kalp hastalığı ve çeşitli kanser türleri, özellikle prostat kanseri ile savaşmaya yardımcı olan güçlü bir antioksidandır.

Karpuz, enerji üretimi için gerekli olan B vitaminleri açısından zengindir. Karpuz çok iyi bir B6 vitamini kaynağı ve iyi bir B1 vitamini ve magnezyum kaynağıdır. Yüksek su içeriği ve kalori değeri nedeniyle diğer meyvelerden daha değerlidir.

Antioksidanlar astımın şiddetini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca kolon kanseri, astım, kalp hastalığı, romatoid artrit ve prostat kanseri riskini azaltır. Karpuz, vücudumuzu birçok hastalıktan koruyan iyi bir tiamin, potasyum ve magnezyum kaynağıdır. Karpuz yağsızdır ancak enerji üretimine yardımcı olur.

Karpuzların yüzde 92’si sudan oluşur, bu da onları sıcak yaz günlerinde susuz kalmanın harika bir yolu yapar.

Pürüzsüz bir yüzeye ve sarı bir alt kısma sahip karpuzları seçin. Bütün karpuzu tamamen olgunlaşana kadar oda sıcaklığında saklayın ve ardından 1 haftaya kadar buzdolabında saklayın. Kesilmiş karpuz buzdolabında 3 ila 4 gün saklanabilir. Karpuzlar hala sapını takıyor olmalı.

Karpuzun dışını yıkayın, kamalara kesin veya eti temiz bir bıçakla kabuğundan kesin ve 1 inç küpler halinde kesin. Küpleri kapalı bir kaba koyun ve buzdolabında saklayın. Kavununuzu birkaç gün saklamak için oda sıcaklığında kesilmeden bırakın.

Karpuz, serinletici bir atıştırmalık olarak çiğ olarak yenebilir veya tavuk, ton balığı ve pirinç salatalarına eklenebilir veya salsanın ısısını azaltmak için salsaya karıştırılabilir. En sevdiğiniz içecekte buz küpleri olarak kullanmak için karpuzu püre haline getirin ve dondurun veya bir smoothie için karpuzu diğer meyve ve yoğurtla karıştırın.

İster dilim dilim karpuz yemeyi, ister smoothie, sorbe, meyve içeceği veya diğer karışımlarla karıştırarak yaratıcı olmayı tercih edin, karpuz harika bir ikramdır.

Karpuz Besin Değerleri

  • Kalori: 45,6
  • Yağ: 0.2g
  • Kolesterol: 0mg
  • Sodyum: 1.52mg
  • Karbonhidrat: 11.5g
  • Lif: 0.6g
  • C vitamini: 12.3mg
  • Potasyum: 170mg
  • Kalsiyum: 10mg
  • A Vitamini: 865 IU
  • Likopen: 6.890 mikrogram

Karpuz Neye İyi Gelir?

Karpuz, hastalık savaşçısıdır!

Karpuzun diğer taze meyve veya sebzelerden daha fazla likopen içerdiğini biliyor muydunuz? Likopen, kanser, kalp hastalığı ve yaşa bağlı göz bozuklukları riskinin azalmasıyla bağlantılı bir antioksidandır.
Karpuz besleyicidir

Karpuz, besleyici ve lezzetli olan mükemmel bir tatlıdır.

A vitamini cilt ve göz sağlığı için önemlidir. B6 vitamini, vücudunuzun yediğiniz proteini parçalamasına yardımcı olur ve ayrıca bağışıklık sistemi ve sinir fonksiyonu için önemlidir. C vitamini, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur ve demirin emilimine yardımcı olur. Potasyum, kan basıncını düşürmede yardımcı olur ve sinir fonksiyonu için de önemlidir.
karpuz nemlendirir

Adından da anlaşılacağı gibi karpuzun %92’si sudan oluşmaktadır. Amerika’da yenen en yaygın kavun olmasına ve sıcak bir yaz gününde tazelenmek ve susuz kalmamak için mükemmel olmasına şaşmamalı.

Karpuz vücudunuzu nemli tutar

Bu meyvenin adında tesadüfen su yok. Bir bardak karpuz beş ons su içerir (yaklaşık bir yoğurt kabı büyüklüğünde). Yeterli miktarda sıvı tüketmek (su açısından zengin besinler dahil) dolaşımı, cilt sağlığını ve sindirimi destekler. Ayrıca vücut ısısını, organ ve eklem fonksiyonlarını, metabolizmayı, iştahı ve atıkların giderilmesini düzenlemeye yardımcı olur.

Uygun şekilde su içmek zihinsel performansı da etkiler. Araştırmalar, vücut sıvısının %1-3 kadar az bir kaybının ruh halini bozabileceğini , konsantrasyonu azaltabileceğini, baş ağrılarını ve yorgunluğu artırabileceğini, çalışma belleğine müdahale edebileceğini ve kaygıyı artırabileceğini gösteriyor.

Temel besin maddeleri ve az kalori içerir

Karpuzun kalorisi ve şekeri düşündüğünüzden daha düşüktür. Bir fincan karpuz, 9 gramı doğal olarak oluşan şeker olan 11 gram karbonhidrattan 45 kalori sağlar. Ancak bu doğal tatlılık, daha az miktarda potasyum, magnezyum, B vitaminleri ve sağlığı koruyucu antioksidanlara ek olarak bağışıklık fonksiyonunu ve cilt sağlığını destekleyen A ve C vitaminleri ile birlikte gelir.

Kas ağrısını azaltır

Bir çalışmada, egzersizden bir saat önce 16 ons karpuz suyu tüketen sporcular, plasebo içeceği alanlara kıyasla daha az kas ağrısı ve daha hızlı kalp atış hızı iyileşmesi yaşadılar.

Erkek koşucular üzerinde yapılan bir başka araştırma, yarı maraton yarışlarından iki saat önce L-sitrülin ile zenginleştirilmiş 16 ons karpuz suyu içenlerin, plasebo içeceği içenlere kıyasla 72 saate kadar daha az kas ağrısı algıladığını buldu.

Karpuz sindirim desteği sunar

Karpuz lif açısından çok yüksek olmasa da içerdiği lif sağlıklı bağırsak fonksiyonunu destekler. Meyve ayrıca, kalın bağırsakta faydalı bakterilerin büyümesini ve/veya aktivitesini uyaran bir lif türü olan sıvı ve prebiyotikler içerir. Prebiyotikler, sağlıklı bağışıklık fonksiyonuna, iltihaplanmaya ve olumlu ruh haline bağlıdır. Prebiyotikler ayrıca mineral emilimini artırır, kan şekeri ve insülin seviyelerini iyileştirir ve kolon kanserine karşı koruma sağlayabilir.

Bir sürü besin içerir

Karpuz sadece tatlılık değil, aynı zamanda maddedir. Meyve yüksek miktarda A vitamini, C vitamini, potasyum , magnezyum ve B vitaminleri içerir .

Bir porsiyon karpuz (1 su bardağı) size günlük önerilen C Vitamini alımınızın yüzde 21’ini ve A Vitamininin yüzde 18’ini sağlayacaktır. Gününüze biraz biber, brokoli veya brüksel lahanası ekleyin ve sonunda bebeğinizi öpebilirsiniz. vitamin sakızları elveda.

Kanserle savaşabilir

Karpuzun likopen oranı yüksektir – diğer bir deyişle domates gibi meyve ve sebzelere kırmızı rengini veren antioksidandır. Birçok araştırmacı da kanseri önlemeye yardımcı olabileceğini düşünüyor.

Astımınıza Yardımcı Olabilir

Araştırmalar , C vitamini takviyelerinin astımlı kişilerde iltihapla savaşmaya ve akciğer fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olabileceğini göstermiştir .

Daha fazla araştırmaya ihtiyacımız var ve bu çalışma karpuza özgü olmasa da, C vitaminini artırmak ve kolay nefes almayı desteklemek için bir bardak karpuz yemekten kesinlikle zarar gelmez.

Düşük kalorili ve düşük şekerlidir

Karpuz tatlı olabilir ama aynı zamanda en düşük kalorili meyvelerden biridir. Bardak başına sadece 46 kalori ve 10 gramdan daha az şekerle, ilave şeker olmadan tatlı bir dişin hayalidir.

Karpuz üzerine noshing de kilo verme hedeflerine yardımcı olabilir. 2019 yılında yapılan bir çalışmada araştırmacılar, günde 2 fincan taze karpuz yemenin (aynı kaloriye sahip düşük yağlı kurabiyelere kıyasla) fazla kilolu veya obez kişilerde daha iyi kilo yönetimine yol açtığını buldu.

Olgun bir karpuz nasıl seçilir ve saklanır?

Olgun bir karpuz seçmenin püf noktası, meyvenin en yüksek olgunluktaki kilit işareti olan sarı veya krem ​​renkli bir leke veya zemin noktası aramaktır. Ayrıca, olgun bir karpuzun %90’ından fazlası gerçekten su olduğu için, onu elinize aldığınızda ağır hissettirmelidir. En fazla antioksidanı korumak için -bir araştırmaya göre %139’a varan fark- karpuzunuzu oda sıcaklığında saklayın. Bakterilerin yüzeyden yenilebilir meyvelere bulaşmasını önlemek için, dilimlemeden önce kavunu yıkadığınızdan emin olun.

Karpuz Tüketmenin Faydaları – Karpuz Neye İyi Gelir?
Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!