SABIR VE EMEĞİN MESLEĞİ: KALAYCILIK

featured

Çok köklü bir geçmişe sahip olan kalaycılık zanaatı, unutulmaya yüz tutmuş meslekler arasında yer alıyor. Günümüzde sayıları oldukça az olan kalay ustaları, mesleklerini ayakta tutmak için direniyor. Kayacılık mesleğinin zorluğuna dikkat çeken Diyarbakırlı kalay ustası Ahmet Taşıyan,  kalaycılığın emek ve sabır istediğini anlatıyor. Taşıyan, “Ben ölürsem benim yerime gelecek kimse yok” diyerek ise mesleğinin içinde olduğu duruma dikkat çekiyor

 

DİYARBAKIR ONLİNE– Mezopotamya’nın kadim halklarından olan Ermeniler, birçok zanaattı bölge halklarına miras olarak bıraktı. Terzilik, kuyumculuk, fırıncılık ve demircilik gibi çok sayıda zanaatı Ermeni ustalardan öğrenen günümüz ustaları, mesleklerini icra ederek ayakta tutmak için büyük çaba harcıyor.  Birçok yerde iz bırakan Ermeni ustaların çıraklarına bıraktığı en önemli mesleklerden biri de kalaycılık oldu. Çok köklü bir geçmişe sahip olan kalaycılık zanaatı, bir zamanların en göz de meslekleri arasında yer aldı.

Mesleğini ayakta tutmaya çalışıyor

Bakırı sadece bir temizleme işlemi değil; aynı zamanda bir dert ortağı olarak gören kalay ustaları,  mesleklerinin teknolojiye yenik düşmesinden korkuyor. Günümüzde kalaycılık yapanların sayısı her ne kadar az olsa da, bu zanaatı ayakta tutmaya çalışan ustalar da var.  Bunlardan biri Diyarbakır Merkez Sur İlçesi’ndeki Çarşiya Şewiti (Yanık Çarşı) da 40 yıldır kalaycılık yapan Ahmet Taşıyan. Abisinin 53 yıldır kalay ustası olduğunun kendisinin ise 40 yıldır bu mesleği yaptığını söyleyen Taşıyan; asıl ustanın abisi olduğunu belirterek, abisinden kırk yılda çok şey öğrendiğini belirtti.

‘Herkes bu mesleği yapamaz’

Demir, bakır, kalaycılık gibi mesleklerin çok zahmetli olduğu için ezilenlerin işi olduğunu kaydeden Ahmet Taşıyan, herkesin bu mesleği yapamayacağını vurguladı. “Bir memur olabilirsiniz ancak bir kalaycı olamazsınız” diyen Taşıyan, kalaycılık mesleğinin zorluğuna dikkat çekerek, zahmetli olduğu için gençlerin kalaycılığa yönelmediğini söyledi. Taşıyan, “Ben ölürsem benim yerime gelecek kimse yok” diyor. Kalaycılık mesleğinin yapılabilmesi için bir diğer hususun ise emek ve sabrın olduğunu kaydeden kalay ustası Taşıyan, bu mesleği yapan kişide peygamber sabrının olması gerektiğini ifade etti. (Haber Merkezi)

SABIR VE EMEĞİN MESLEĞİ: KALAYCILIK

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!