Bilim Adamları Uyardı: Sifonu Çekmeden Önce Kapağı Kapatın!

featured

Sifonu çekerken klozetin kapağını kapatmazsanız, pek çok zararlı bakteri banyonuzun her yerine sıçrar. Ve hayır, bu bir şaka değil. Ebeveynleriniz size her zaman sifonu çekmeden önce klozetin kapağını kapatmanızı söylediyse, korkunç yeni video onların gerçekten haklı olduğunu gösterdi. Ve bu sağlık açısından çok büyük önem taşıyor. İşte detaylar..

Colorado Boulder Üniversitesi‘nden bilim adamları tarafından çekilen görüntülerde, sifonu çektikten sonra tuvaletten şiddetli bir şekilde atılan küçük sıvı damlacıkları görülüyor.

BİLİM ADAMLARI UYARIYOR!

Ayrıca American Journal of Infection Control tarafından yayınlanan araştırmaların bir incelemesine göre , tuvaleti kapağı tamamen açıkken sifonu çekmenin potansiyel riskleri tehdit edebileceği açıktır. Özel eylem, sifon çekme sırasında meydana gelen “tuvalet dumanı aerosolleri” olarak adlandırılır. Tuvalet dışkı veya kusmuk içerdiğinde, sifon banyonuzda saatlerce yaşayacak potansiyel olarak bulaşıcı aerosoller üretebilir.

Araştırmalar, tuvaletin kapağı açıkken sifon çekmenin havadaki partikülleri %50’ye kadar azaltabileceğini bulmuştur. Tuvaletin sifonu çekildiğinde oluşan görünür su damlalarına ek olarak, çapı sadece mikrometre (µM) olan daha küçük damlacıklar da oluşur ve çevredeki havaya doğru itilir. Bu aerosol haline getirilmiş damlacıklar, E. coli gibi dışkı bakterilerini içerebilir ve hastalığı yayabilir.

Diğer araştırmalar da tuvalet kapağı kullanımının tuvalet sifonu çekildiğinde oluşan görünür damlacıkların yayılmasını azalttığını göstermiştir, ancak daha küçük parçacıkların fiziği daha az bilinmektedir. İnsan dışkısı, E. coli, Staphylococcus ve Campylobacter dahil olmak üzere bir dizi hastalığa neden olan bakteri içerebilir. Ek enfeksiyon kontrolünün uygulanabileceği hastane tuvaletleri gibi yüksek riskli alanların belirlenmesi, enfeksiyonların yayılmasını önleyebilir ve sağlık hizmeti sonuçlarını iyileştirebilir.

Araştırma, klozet kapağı‘nın indirilmesinin, sifon çekme sırasında ve sonrasında hem görünür hem de daha küçük damlacıkların sayısını %30-60 oranında azalttığını buldu. Ancak kapak kullanımı bu damlacıklardaki bakterilerin çapını ve konsantrasyonunu da arttırdı.

SAĞLIĞINIZI KORUYUN

Ayrıca, havadaki mikro damlacıkların, tuvaletin kapağı açıkken sifonu çektikten sonra 16 dakika boyunca tespit edildiği de bulundu; Araştırmacılar bunun, tuvalet sifonunun türbülansı tarafından yaratılmaktan ziyade yüzeylerden yeniden aerosol haline gelen parçacıklardan kaynaklanabileceğini öne sürüyorlar. Alternatif olarak, araştırmacılar havadaki parçacıkların birbirine yapışabileceğini veya topaklanabileceğini ve bunun da havada daha uzun süre kalmalarına neden olabileceğini öne sürüyorlar.

Bu sıvı damlacıklar genellikle çıplak gözle görülemez, bu nedenle araştırmacılar laboratuvarda onları görünür kılmak için parlak yeşil lazerler kullandılar.

Mühendisler, parlak yeşil lazerler kullanarak, çıplak gözle görülemeyen küçük su damlacıklarının, bir tuvalet kapağı olmadan sifon çekildiğinde nasıl hızla havaya püskürtüldüğünü ortaya çıkarmak için bir deney yaptılar.

Araştırmacılar, COVID-19‘un potansiyel yayılmasını önlemek için sifonu çekmeden önce klozetin kapağını kapatmanızı öneriyor. Ayrıca, kullanmadan önce klozet kapağının temizlenmesini ve sifonu çektikten sonra ellerin dikkatlice yıkanmasını önermektedir.

MİKROPLARA KAPAK TUTUN!

Neden tuvalet kapaklarını kapatmadıkları sorulduğunda, ankete katılanların yüzde 47’si sifon çekmenin sağlık risklerinden habersiz olduğunu söyledi. Dört kişiden biri klozet kapaklarına dokunmaktan korktuklarını ve yüzde 15’i dokunmayı unuttuklarını söyledi. Yüzde 95’i, sifonu her çektiğinizde gerçekte neler olduğunun görüntülerini gördükten sonra, yollarını değiştireceğine söz verdi.

Koronavirüs pandemisi ayrıca daha fazla yetişkini banyolarını temiz tutmaya motive etti . Son altı ayda, neredeyse yarısı (%49) tuvaletlerini daha sık temizliyor. Diğer yüzde 45’i ise karantina sırasında banyolarını sık sık derinlemesine temizliyor ve yüzde 44’ü yerleri paspaslıyor.

Bilim adamları, insanların banyolarını temiz ve kendilerini sağlıklı tutmak için yapabilecekleri üç temel şeyi öneriyor:

  • Kireç tortusunu gideren bir tuvalet temizleyicisi kullanın
  • Temizlerken eldiven giyin ve sonrasında ellerinizi yıkayın

TUVALET TÜYLERİ NEDİR?

Bir tuvalet dumanı, bir tuvaletin sifonu çekmenin bir sonucu olarak mikroskobik parçacıkların dağılmasıdır. Ulusal Biyoteknoloji Bilgi Merkezi , “tuvalet dumanı” veya kanalizasyonla ilgili bulaşıcı hastalıkların bulaşması gibi bir tuvaletin sifonu tarafından üretilen aerosollerle ilişkili potansiyel sağlık risklerini listeler. Diğer bir deyişle, sifonu çektiğinizde, tuvaletteki su, ister idrar, ister dışkı veya kusmuk olsun, atıklarla karışır. Bu karışımın çok küçük parçacıkları havaya yayılır ve bu damlacıklar tuvalet dumanı olarak bilinir.

SİFON ÇEKERKEN KLOZETİN KAPAĞINI KAPATMIYOR MUSUNUZ?

Bu duman, banyonuzdaki yakındaki nesnelere yerleşebilir. Bu tüyler havaya uçar ve tuvaletin kendisinden 15 fit uzağa gidebilir. Tüy, tuvaletin etrafında dönmez ve sonra kaybolmaz. Hayır, tuvalet boyunca yerleştirilmiş yüzeylere ve nesnelere güzel bir şekilde iner. Düzenli olarak temizlenmezse bakteriler aylarca hayatta kalabilir.

Sağlığınız için kötü. Damlacıklar , tümü enfekte kişilerin dışkısında ve kusmuğunda bulunan ve aylarca hayatta kalabilen Shigella , E Coli , C difficile gibi zararlı bakterilerin izlerini içerebilir. Banyodaki nesnelerin üzerine düşmenin yanı sıra, tuvalet tüyleri de üzerinize düşebilir. Kırılmamış bir cildiniz varsa, muhtemelen iyi olacaksınız. Bununla birlikte, Salmonella ve Shigella gibi bazı bakteriler, dışkı parçacıkları ağzınıza girdiğinde bulaşır.

Bilim Adamları Uyardı: Sifonu Çekmeden Önce Kapağı Kapatın!
Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!