Prof. Dr. Naci Görür’den Son Dakika Önemli Açıklamalar

Jeofizikçi Prof. Dr. Naci Görür, Hatay’da yaşanan son deprem ile alakalı, “Kahramanmaraş depreminin bir anlamda Hatay’a stres transfer etmesi sonucunda gelişmiş olan bir deprem olduğunu söyledi. Ölü deniz fayı da büyük ölçüde kırıldı. Enerjisini boşalttı” ifadelerini kullandı.

Hatay’ın Defne ilçesinde gerçekleşen 6,4 büyüklüğünde deprem ve sonrasında Samandağ ilçesinde 5,8 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi.

Halk TV yayınında depremleri yorumlayan Jeofizikçi Prof. Dr. Naci Görür, “Hatırlarsanız kahramanmaraş’taki depremlerden sonra ben ve Celal Şengör Hatay ve Adana havzasına dikkat etmek gerektiğini belirterek, kırılmamış faylar olabilir ihtimaline karşı uyardık. Oralarda stres transferi söz konusu olabilir. Bu bizim beklediğimiz bir deprem. Maraş depreminin bir anlamda Hatay’a stresini transfer etmesi sonucunda gelişmiş olan bir deprem. Ölü deniz fayı da büyük ölçüde kırıldı. Enerjisini boşalttı” dedi.

Naci Görür, “Bir Adana Havzası kaldı. Kıbrıs’tan da endişe ediyoruz. Onlarla da konuştuk ve uyardık. Bunun devamının artık geleceğini sanmıyorum. Bu deprem çok da küçük sayılmaz. Adana yöresinde de bir stres transferi söz konusu olabilir” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr.Naci Görür, Doğu Anadolu’daki fay hattına vurgu yaparak, Hakkari ve Yüksekova’da sıkıntı olabileceğini, dikkatli olmak gerektiğini söyledi. Bu hareketliliğin, Bingöl Karlova’dan Erzincan’a kadar olan fayı hattına da etki edebileceğine dikkatleri çekti.

Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya üzerinden kendisine çok sayıda soru sorulduğunu belirterek Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük deprem sonrasında faylarla ilgili en çok sorulan son durumu 6 maddede açıkladı.

1) Büyük bir depremin ardından aynı yerde hemen büyük bir deprem gerçekleşir mi?

– Bir yerde büyük deprem meydana gelince o yörede tekrar yeterli enerji birikinceye kadar büyük deprem gerçekleşmez.

2) Kuzey Anadolu Fay Zonu‘nda büyük deprem olur mu?

– Kuzey Anadolu Fay Zonu’nda büyük deprem beklediğimiz yerlerin kırıldıktan sonra bu zonda artık uzun süre büyük deprem gerçekleşmez.

3) Kahramanmaraş’taki depremlerinin ardından aynı bölgede hemen büyük bir deprem meydana gelir mi?

– Bugünkü depremlerin gerçekleştiği Doğu Anadolu Fayı‘nda enerji büyük ölçüde boşaldı. Bazı yöreler hariç bu zonda büyük depremler olmaz.

4) Kahramanmaraş merkezli depremlerinin ardından aynı bölge de büyük olmasa da deprem olur mu?

– Bu fay zonlarında bir müddet büyük depremlerde henüz kırılmamış fay parçaları kırılır ve zonlar artık uzun süre sakin duracak şekilde dururlar.

5) Diğer fay zonları buna dahil mi?

– Bu söylediklerim ülkemizin en önemli iki fay zonu’nun her ikisi içinde geçerlidir.

6) Peki ne yapmamız gerekiyor?

– Fay tartışmalarını bir kenara bırakalım, deprem nerede olacak, nasıl olacak gibi tartışmaları bırakalım. Deprem gerçeğini artık kabul edelim ve deprem dirençli kentler yapalım. Bunu tüm siyasilerden talep edelim ve yasal yollardan sesimizi duyuralım. Tek yol budur. Başımız sağolsun.

AFAD SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYINIZ

KANDİLLİ RASATHANESİ GERÇEKLEŞEN SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYINIZ

Exit mobile version