Emekli aylıkları ve bayram ikramiyeleriyle ilgili yeni gelişme!

featured

SGK, 2022 yılına girmemizle beraber hayatımıza girecek yenilikleri duyurdu. Maaşlar ve emekli ikramiyesiyle ilgili yeni dönem başlıyor. SGK’nın yaptığı duyuruya göre, SSK ve BAĞ-KUR emeklileri, aylıklarını artık hafta sonunda da çekebilecek.. Bayram ikramiyesi alan emeklilerin ölümü veya durum değişikliğinden dolayı mirasçılara ya da hak sahiplerine borç çıkartma uygulamasına ise son verilecek..

SSK ve BAĞ-KUR emeklileri, maaşlarını artık hafta sonunda da çekebilecekler. Bayram ikramiyesi alan emeklilerin ölümü veya durum değişikliğinden dolayı mirasçılarına ya da hak sahiplerine borç çıkartma uygulamasına son verilecek. Ayrıca yetim aylığı alan kız çocuğunun evlenmesi gibi durum değişikliği halinde ödenen ikramiye geri alınmayacak. Çiftçiler SGK primlerini 2 taksitle ödeyebilecekler.

PEŞİN ÖDENEN BAYRAM İKRAMİYESİ ALINMAYACAK!


Şu anki mevcut uygulamada, gelir ve aylıklar SGK tarafından belirlenen tarihte peşin olarak ödendikten sonra ödeme yapılan kişinin ölümü veya durum değişikliği halinde geri alınmıyor.

Bayram ikramiyeleri normalde bayramın içinde bulunduğu ayda ödeniyor. Fakat, bazı yıllarda ikramiye ödeme tarihi, bayramın içinde bulunduğu aydan önceki aya alınabilmekte. Ödeme tarihinin öne çekildiği dönemde bayram ikramiyesi verildikten sonra kişinin ölümü veya örneğin yetim aylığı alan kız çocuğunun evlenmesi gibi durum değişikliği halinde ikramiye geri alınıyordu. Yeni yıldan itibaren bu uygulamaya da son verilecek. Emeklilere ödenen bayram ikramiyesi ise artık hiçbir şekilde geri alınmayacak.

ÇİFTÇİLER PRİMLERİNİ YILDA 2 TAKSİTTE ÖDEYEBİLECEK

Tarım BAĞ-KUR’luları ile ek – 5. madde kapsamında sigorta primini kendileri ödeyen tarım işçilerine primlerini ocak ve temmuz ayında yılda 2 taksitle ödeme hakkı geldi.. Uygulama ise 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren yapılması gereken ödemeler için başlayacak.

RAPOR PARALARINI NASIL ALACAKLAR?

Sigorta primini kendileri ödeyenlerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi, hastalandıklarında geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) alabilmeleri için prim borçlarının bulunmaması gerekmekte. Sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için vatandaşların son bir yılda 30 gün, geçici iş göremezlik ödeneği alabilmek için de 90 gün prim ödeme koşulu aranıyor.

Prim ödemeleri bundan böyle 6 ayda bir yapılacağı için son 6 aylık döneme ait primler borç olarak kabul edilmeyecek. Örneğin, mart ayında hastalanan bir tarım sigortalısı, bu yılın ocak – şubat ayına ait primler ödenmediği halde rapor parası alabilecek.

Son dakika haberler için tıklayınız

Emekli aylıkları ve bayram ikramiyeleriyle ilgili yeni gelişme!
Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!