Migren, şiddetli, tekrarlayan baş ağrıları ve diğer semptomları içeren tıbbi bir durumdur. Migren insanları farklı şekillerde etkileyebilir ve tetikleyicileri, şiddeti, semptomları ve sıklığı değişebilir. Bazı insanlar sahip her hafta birden fazla bu acıyı yaşarken, diğerleri sadece ara sıra yaşar.
Migren, kötü bir baş ağrısından çok daha fazlasıdır. Bu nörolojik hastalık, sizi günlerce yatakta bırakabilecek zayıflatıcı zonklayıcı ağrıya neden olabilir! Hareket, ışık, ses ve diğer tetikleyiciler ağrı, yorgunluk, mide bulantısı, görme bozuklukları, uyuşukluk ve karıncalanma, sinirlilik, konuşma güçlüğü, geçici görme kaybı ve daha pek çok belirtiye neden olabilir.
Baş ağrısı türleri nelerdir?
İki kategoriye ayrılan 150’den fazla baş ağrısı türü vardır: birincil baş ağrıları ve ikincil baş ağrıları. Migren, birincil bir baş ağrısıdır, yani farklı bir tıbbi durumdan kaynaklanmaz. Birincil baş ağrısı bozuklukları klinik teşhislerdir, yani teşhis için kan testi veya görüntüleme çalışması yoktur. İkincil bir baş ağrısı, başka bir sağlık sorununun belirtisidir.
Migrenin belirtileri nelerdir?
Migrenin birincil semptomu baş ağrısıdır. Ağrı bazen vurma veya zonklama olarak tanımlanır. Hafif, orta veya şiddetli nabız atan ağrıya dönüşen donuk bir ağrı olarak başlayabilir. Tedavi edilmezse, baş ağrınız orta ila şiddetli hale gelir.
Ağrı başınızın bir tarafından diğerine kayabilir veya başınızın önünü, arkasını etkileyebilir veya tüm başınızı etkiliyormuş gibi hissedebilir. Bazı insanlar gözlerinin veya şakaklarının çevresinde ve bazen yüzlerinde, sinüslerinde, çenelerinde veya boyunlarında ağrı hissederler.
Migren türleri nelerdir?
Birkaç migren türü vardır ve aynı tip farklı isimler alabilir:
- Auralı migren (komplike migren): Migren baş ağrısı olan kişilerin yaklaşık %15 ila %20’si bir aura yaşar.
- Aurasız migren (yaygın migren): Bu tür migren baş ağrısı, bir auranın size verebileceği uyarı olmadan ortaya çıkar. Semptomlar aynıdır, ancak bu aşama gerçekleşmez.
- Baş ağrısı olmayan migren: “Sessiz migren” veya “asefaljik migren”, bu tip olarak da bilinir, aura semptomunu içerir, ancak tipik olarak takip eden baş ağrısını içermez.
- Hemiplejik migren: Vücudunuzun bir tarafında geçici felç (hemipleji) veya nörolojik veya duyusal değişiklikler olacak.
- Baş ağrısının başlangıcı, geçici uyuşukluk, vücudunuzun bir tarafında aşırı güçsüzlük, karıncalanma hissi, duyu kaybı ve baş dönmesi veya görme değişiklikleri ile ilişkili olabilir. Bazen baş ağrısını içerir, bazen içermez.
- Retina migreni (oküler migren): Gözlerinizden birinde geçici, kısmi veya tam görme kaybı ile birlikte başın geri kalanına yayılabilen gözün arkasında donuk bir ağrı fark edebilirsiniz. Bu görme kaybı bir dakika veya aylarca sürebilir. Retinal migreni her zaman bir sağlık kuruluşuna bildirmelisiniz çünkü bu daha ciddi bir sorunun işareti olabilir.
- Kronik migren : Kronik migren, migrenin ayda en az 15 gün meydana gelmesidir. Semptomlar sıklıkla değişebilir ve dolayısıyla ağrının şiddeti de değişebilir. Kronik migreni olanlar ayda 10 ila 15 günden fazla baş ağrısı ilaçları kullanıyor olabilir ve bu ne yazık ki daha sık baş ağrılarına yol açabilir.
- Beyin sapı auralı migren. Bu migren ile baş ağrısından önce ortaya çıkan vertigo , geveleyerek konuşma, çift görme veya denge kaybı yaşarsınız.
- Baş ağrısı ağrısı başınızın arkasını etkileyebilir. Bu semptomlar genellikle aniden ortaya çıkar ve düzgün konuşamama , kulak çınlaması ve kusma ile ilişkilendirilebilir.
- Durum migrenosus. Bu, 72 saatten uzun sürebilen nadir ve şiddetli bir migren türüdür. Baş ağrısı ağrısı ve mide bulantısı son derece kötü olabilir. Bazı ilaçlar veya ilaçların kesilmesi, bu tür migrene sahip olmanıza neden olabilir.
Migreni ne tetikler?
- Duygusal stres . Duygusal stres, migren baş ağrılarının en yaygın tetikleyicilerinden biridir. Stresli olaylar sırasında, durumla mücadele etmek için beyindeki belirli kimyasallar salınır (“kaç veya savaş” tepkisi olarak bilinir). Bu kimyasalların salınımı migreni tetikleyebilir.
- Kaygı, endişe ve heyecan gibi diğer duygular kas gerginliğini artırabilir ve kan damarlarını genişletebilir. Bu, migreninizi daha şiddetli hale getirebilir.
- Gıdalardaki belirli kimyasallara ve koruyuculara duyarlılık. Eskitilmiş peynir, alkollü içecekler, çikolata ve nitratlar (biberli, sosisli sandviç ve öğle yemeği etlerinde bulunur) gibi gıda katkı maddeleri ve fermente veya salamura gıdalar gibi belirli yiyecek ve içecekler migrenlerin %30’una kadar tetiklenmesinden sorumlu olabilir.
- Kafein Çok fazla kafein almak veya kafeinden çekilmek, kafein seviyesi aniden düştüğünde baş ağrısına neden olabilir.
- Kan damarlarınız kafeine duyarlı hale geliyor gibi görünüyor ve kafeini almadığınızda baş ağrısı oluşabilir.
- Kafein bazen sağlık hizmeti sağlayıcıları tarafından akut migren ataklarının tedavisine yardımcı olması için tavsiye edilir, ancak sıklıkla kullanılmamalıdır.
- Ağrı kesici ilaçların günlük kullanımı . Baş ağrısı ağrısını hafifletmek için kullanılan ilaçları çok sık kullanırsanız, bu bir geri tepme baş ağrısına neden olabilir.
Migren ne sıklıkla olur?
Migrenin sıklığı yılda bir, haftada bir veya aradaki herhangi bir süre olabilir. Ayda iki ila dört migren baş ağrısına sahip olmak en yaygın olanıdır.
Migren kalıtsal mıdır?
Migren ailelerde akma eğilimindedir. Migrenli her beş kişiden dördünün aile öyküsü vardır. Ebeveynlerden birinin migren öyküsü varsa, çocuklarının da migren geçirme olasılığı %50’dir. Her iki ebeveynin de migren öyküsü varsa, risk %75’e çıkar. Yine, migreni olan kişilerin %80’inin hastalıkla birinci derece akrabaları vardır.
Risk faktörleri
Herkes migren geliştirebilir ve aşağıdakilere sahip kişiler için biraz daha yüksek risk vardır:
- depresyon
- bipolar bozukluk
- fibromiyalji
- huzursuz bağırsak sendromu
- aşırı aktif mesane
- uyku bozuklukları
- obsesif kompulsif bozukluk
- endişe
Tedavi
Migrenin tedavisi yoktur. Bununla birlikte, ilaçlar semptomları ortaya çıktıklarında tedavi edebilir ve insanlar atakların sıklığını ve şiddetini azaltmak için adımlar atabilir. Ancak bu ilaçların yan etkileri olabileceğini unutmayın.
İlaçlar
Ağrı kesici ve diğer ilaç türleri sıklıkla yardımcı olabilir. Semptomlar başlar başlamaz ilaç almak, şiddetli hale gelmelerini engelleyebilir.
Ev ve doğal ilaçlar
Migren semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilecek bazı evde bakım stratejileri şunları içerir:
- esnek soğuk paketler veya maskeler kullanarak
- sessiz, karanlık bir odada kalmak
- gerektiğinde uyumak
Ne zaman doktora görünmeli
Bir kişi, aşağıdakileri yaşarsa bir sağlık uzmanına danışmalıdır:
- ilk migren bölümü gibi görünüyor
- kötüleşen veya olağandışı migren semptomları
- şiddetli semptomlar
Aşağıdakilerden herhangi biri meydana gelirse, derhal tıbbi yardım alın:
- alışılmadık derecede şiddetli bir baş ağrısı
- görsel rahatsızlıklar
- duyu kaybı
- konuşma zorluğu
Bunlar, felç gibi acil müdahale gerektirebilecek başka bir durumu gösterebilir..