2023 Asgari ücret zammı ne kadar olacak? Toplantı tarihi belli oldu!

featured

Asgari ücret zammı son dakika haberleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor.  2023 Asgari ücret zammı için 2.toplantı sonuçlandı. Çalışma Bakanlığı‘nın anketi geçtiğimiz günlerde açıklandı. Asgari ücret 3.toplantısı ise önümüzdeki hafta yapılağı bilgisi geldi. Bakan Vedat Bilgin, asgari ücret hakkında bugün açıklama yaptı.

Doğrudan 7 milyondan fazla çalışanı, dolaylı olarakta tüm vatandaşları ilgilendiren yeni asgari ücret‘i belirleme çalışmalarında süreç halen devam ediyor. Bu konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin‘den yeni bir son dakika açıklama geldi. Bakan Bilgin, “Salı günü asgari ücretin müzakeresinde uzlaşmaya varacağız” diye konuştu.

Bilgin, “Emekçilerimizin beklediği, işverenlerimizin de ödeyebileceği bir ücret seviyesinde uzlaşma sağlayacağız” diye konuştu..

2023 ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI NE ZAMAN?


Asgari ücret 2023 zammı için üçüncü toplantı tarihi bakan bilgin tarafından açıklandı. 20 Aralık Salı günü gerçekleştirilecek üçüncü toplantının yeni asgari ücret için son toplantı olacağı ve masadan ‘uzlaşı’ çıkabileceği söyleniyor. Ancak TÜRK-İŞ kapıyı Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın Kasım ayı verisi olan 7 bin 785 lira üzerinden kapıyı açık bırakırken, son gelen veriler açlık sınırının daha yukarı çıktığını gösteriyor..

PEKİ İŞVERENLER NE DİYOR?

İşveren kesimini temsil eden TİSK ise asgari ücrete dair herhangi bir rakam paylaşmamakla beraber, temel olarak işçilerin ve işverenlerin gözetildiği dengeli bir asgari ücretten yana tutum sergiliyor. Yeni asgari ücret rakamında, istihdamın korunmasının, yeni istihdam ortaya çıkarılması ve işletmelerin rekabet özellikle gücününde dikkate alınmasını isteyen TİSK, asgari ücret işveren desteği‘nin 2023’te de devam etmesini istediklerini açıkladı.

Komisyonda işçi heyetine başkanlık yapan Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak da şu açıkalamarı yaptı:

Türk Metal Sendikası Bursa 1 nolu şube genel kurulunda konuşan Pevrul Kavlak, “Herkes asgari ücretin kaç lira olacağıyla ilgili” dedi, komisyonda ücret kadar önem verdikleri bir konunun da vergi düzenlemesi olduğuna çekti.

Kavlak, “Masada bu kez, hepimizin canını yakan vergi oranlarıyla ilgili değişiklik talep edeceğiz. Bu adaletsizliği giderin diyeceğiz” dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu‘nun, yeni yılda geçerli olacak asgari ücret rakamını belirleme çalışmaları kapsamında üçüncü toplantı tarihi de belli oldu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Dün Türkmenistan dönüşü uçakta gazetecilere değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret ile ilgilişunları söyledi: “Hedefimiz, arkadaşlarımızla da yaptığımız görüşmelerde, bu yıl sonuna kadar emeklilikte yaşa takılanlar konusunu çözmek. Asgari ücret meselesiyle ilgili çalışmalar da aynı şekilde zaten yoğun bir tempoyla devam ediyor. 2023’e bu iki önemli konuyu masamızın üzerinden kaldırarak girelim diyoruz. Çalışma bu istikamette devam ediyor. İnşallah güzel bir neticeye varır ve böylece de adımı atarız” diye konuşmuştu.

ANKET SONUÇLARI


Çalışma Bakanlığı, anket sonuçlarını paylaştı. Ankette, işverenler 7 bin TL, asgari ücretliler 7 bin 630 TL, kamuoyu ise 7 bin 845 TL’yi belirtti.

ASGARİ ÜCRET NEDİR?

İşçilere normal bir çalışma günü karşılığı ödenen ve işçinin konut, gıda, sağlık, giyim, ulaşım ve kültür gibi zorunlu ihtiyaçlarını günün fiyatları üzerinden asgari düzeyde karşılamaya yetecek paradır.

Asgari ücret, ilk kez 1890’da Avustralya ve Yeni Zelanda‘da uygulanmaya başlandı. 1900’lü yılların başından itibaren Avrupa‘ya yayıldı. Sonraki dönemlerde ise dünyanın tümünde emeği koruyan bir standarda dönüştü.

Türkiye‘de ise asgari ücret 1936 tarihli İş Kanunu ile mevzuata girmesine rağmen 1951’e kadar uygulanmadı. 1951-1967 yılları arasında mahalli komisyonlarca belirlendi. Bugün geçerli olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu uygulamasına ise 1967 yılından sonra geçildi.

2023 ASGARİ ÜCRET ZAMMI KİMLER İÇİN?

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 türk lirası, vergiler ve kesintiler düştüğünde net olarak 5 bin 500 türk lşrası 35 kuruş olarak uygulanmakta. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirasını brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor. 2022 yılı için asgari ücretiyle tüm ücretlerden asgari ücret kadar olan kısım gelir vergisinden muaf tutulmaya başlanmıştı.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere, toplamda 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında aralık ayında dört kez toplanıyor.

2023 Asgari ücret zammı ne kadar olacak? Toplantı tarihi belli oldu!
Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!