Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Samancı’dan Önemli Uyarılar

featured

D.BAKIR/ Avrupa ve dünya genelinde birçok ülkenin yanı sıra, ülkemizde de yaşanan grip nedeniyle, oldukça zor günler yaşanıyor. Özellikle çocuklarda; ateş, halsizlik, göğüs ağrısı ve solunum sıkıntısının eşlik ettiği öksürük şikayetleri, yetişkinlerde ise halsizlik, uyku düzensizliği, yorgunluk gibi belirtilerle kendini gösteren grip dolayısıyla, hastanelere başvuruları da artırıyor.

Açıklamalarda bulunan Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Serhat Samancı; “Grip, İnfluenza virüsünün neden olduğu ateş, boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı, baş ağrısı, kas ağrıları ve halsizlik gibi belirtilerle görülenviral solunum yolu enfeksiyonudur. İnfluenza virüsü tipik olarak sonbahar ve kış aylarında hastalığa yol açmakta olup bu mevsimler grip mevsimi olarak bilinmektedir. Hastalık damlacık yoluyla bulaşmaktadır. Ekim ayında başlamakta, Aralık-Şubat ayları arasında hasta sayısında artış görülmekte ve Mayıs ayı sonunda virüsün görülme sıklığı azalmaktadır. İnfluenza virüsüne ek olarak benzer semptomlara neden olan rinovirüs, RSV, parainfluenza virüsü, adenovirüs, metapnömovirüs, coronavirüs gibi farklı virüsler de bu mevsimde görülmekte ve hastalık bulguları benzerlik göstermektedir.

Dünya Sağlık Örgütü ve Amerikan Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi verilerine göre şu anda grip virüsü dünyada önceki grip mevsimlerinde olduğu gibi yaygın görülmektedir.

İnfluenza virüsüne bağlı solunum yolu enfeksiyonları bazı hastalarda hafif seyirli iken, bazı hastalarda ağır klinik bulgulara ve ölüme neden olabilmektedir. Gripten korunmanın en önemli yolu yıllık grip aşısı olunmasıdır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından özellikle risk grubundaki kişilere grip aşısı olması önerilmektedir.

Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde;

· Evde istirahat edilmeli,

· Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalı,

· Hasta iken hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalı,

· Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmalısınız.

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Samancı’dan Önemli Uyarılar
Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!