Diyarbakır Fay Hatları ve Deprem Riski Olan İlçeler

featured

Diyarbakır deprem bölgesi mi? Diyarbakır’da deprem olacak mı? Kahramanmaraş merkezli büyük depremler sonrası kentteki vatandaşlar Diyarbakır’ın bir deprem bölgesi olup olmadığını sormaya başladı.. Peki uzmanlar ne diyor? Diyarbakır’daki fay hatları ve riskli ilçeleri hangileridir? Detaylar haberimizde.. 

Kahramanmaraş’ta yaşanan büyük 2 depremde 10 ilimiz büyük oranda etkilenirken, etkilenen 10 il arasında Diyarbakır’da yer alıyor. Özellikle eski ve yorgun yapıların kentte fazla olmasından dolayı kentte yaşayan halk ister istemez tedirgin oluyor. Kahramanmaraş‘ın Pazarcık ilçesinde 06 Şubat 4.17 saatlerinde 7,7’de ilk deprem meydana gelmişti. Elbistan ilçesinde ise 13.24 saatlerinde 7,6 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem Diyarbakır’da yıkıcı sonuçlara sebep oldu.. Daha sonrasında ise Gaziantep’te büyüklükleri 6,4 ile 6,5 olan meydana geldi.

Peki Diyarbakır’da diri fay hattı var mıdır?


Diyarbakır‘ın kuzey kesiminden, daha çok Bingöl ilini etkileyen Karacadağ fay hattı geçtiği açıklanmıştı. Diyarbakır’ın kent merkezi ve yakın kesimleri Arabistan Levhası üzerinde yer alıyor. Afrika Plakası ve yaklaşık olarak 10 milyon yıla yakın bir süredir Kızıldeniz boyunca açılan ıraksayan karakterdeki levha sınırı sebebiyle buradan ayrılmış olan Arabistan Levhasının’da kuzeye doğru hareket etmesi sonucunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi‘nin kuzey kesimini sınırlayan zon boyunca, Arabistan Levhası ve Avrasya Plakaları çarpışmaktadır.

İşte Diyarbakır’ın ilçelerinin deprem haritası!

2020 yılında akit gazetesi’nin yayınlamış olduğu bir haberde: Diyarbakır ilinin deprem riski ile alakalı önemli  açıklamalar yapan Dicle Üniversitesi Doğal Afetler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. M. Şefik İmamoğlu, Diyarbakır’ın etkilendiği birçok kırık fay hatlarının olduğunu bu röportajda açıklamıştı. Diyarbakır’ın üzerinde olduğu nokta kilit bir ana fay hattı üzerinde olmasa dahi bu mevcut ana faylarda, bölge depremselliğinin Diyarbakır’da ciddi sarsıntı oluşturabileceği ifadelerini kullanmıştı.

Ayrıca deprem sonrası önemli açıklamalarda bulunan emekli Dr. Şefik İmamoğlu: Dicle Üniversitesi’nde Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Öğretim Üyesi olan Doç. Dr. İdris Bedirhanoğlu ile beraber yaptıkları detaylı incelemeleri sonrasında, Hani ve Lice arasındaki alanda Kahramanmaraş depremi sonrasında ufak hareketlenmelerin olduğunu söyledi.

Diyarbakır kent merkezi, Bitlis Zagros Kenet Kuşağı Fay Sistemi’ne ise yaklaşık olarak 45 kilometre uzaklıkta, Doğu Anadolu Fay Sistemi’ne 77 kilometre uzaklıkta,  yer almaktadır. Fakat bu sisteme bağlı olarak oluşan fay zonları ve tekil fay hatları kent merkezine daha yakın olduğu biliniyor.

DİRİ FAY HATTI ÜZERİNDE BULUNAN İLLER

Aydın, Aksaray, Balıkesir, Bursa, Bingöl, Sakarya, Denizli, Bolu, Burdur, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Hakkari, Manisa, Muğla, Kocaeli, Osmaniye, Konya, Tokat illeri ve 110 ilçe de diri fay üzerinde yer almaktadır.

BİRİNCİ DERECEDE DEPREM RİSKİ OLAN İLLER

Balıkesir, İzmir, Bartın, Çankırı, Manisa, Denizli, Erzincan, Tunceli, Isparta, Uşak, Muğla, Aydın, Bursa, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Tokat, Amasya, Çanakkale, Bilecik Yalova, Bingöl ve Muş illeri, Hakkari, Osmaniye, Siirt ve Kırıkkale illerimiz yer alıyor.

AFAD FAY HATTI HARİTASI İÇİN TIKLAYINIZ

MTA YENİLENMİŞ DİRİ FAY HATTI HARİTASI İÇİN TIKLAYINIZ

Diyarbakır Fay Hatları ve Deprem Riski Olan İlçeler
Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!