Diyarbakır’da Birçok Cami’nin Elektrikleri Kesildi!

featured

Diyarbakır’da faturalarını ödemedikleri gerekçesi ile çok sayıda caminin elektriği kesildiği öğrenildi. Soğuk camilerde namaz kılan vatandaşlar, camilere yönelik bu uygulamaya anlam veremediklerini söyledi. Bakanlığın bu sorunu çözmesi gerektiğinin altını çizen Diyanet-Sen Diyarbakır Şubesi Başkanı Ömer Evsen, “Buraları dükkân statüsünden kaldıralım, okulların, hastanelerin elektriği gibi camilerin elektriğini de devlet ödesin” açıklamasını yaptı..

Türkiye’de cami ve ibadethanelerin elektrik ücreti devlet tarafından karşılanıyor. Ancak devlet sadece aydınlatma için kullanılan elektriğin faturasını ödüyor. Cami ve ibadethanelerde ısıtma ve soğutma amacıyla kullanılan elektriğin gideri ise camiye gelen cemaat tarafından karşılanıyor.

Salos Camisi uzun süredir elektriksiz duruyor!

Geçmişte toplanan hayır paraları ile karşılanan bu masraf, ekonomik krizle birlikte giderek azaldı. Bu nedenle çok sayıda cami bu kış ısıtılamıyor. Diyarbakır Merkez Sur ilçesi Gazi Caddesi’ndeki 500 yıllık Salos Camisi uzun süredir borçlarından ötürü elektriksiz. Tarihi caminin elektriği, faturası ödenmediği için DEDAŞ tarafından kesildi.

‘Burası Allah’ın evi’

Rûdaw’a konuşan Maruf Yılmaz isimli vatandaş, “Caminin elektriğini kesmemeliydiler. Çünkü burası Allah’ın evi” dedi. Amhet Altunkılıç da, “Allah kabul etmesin, elimiz kolumuz bağlı, bir yere ulaşamıyoruz” diyerek sitem etti. Camiye gelenlerden Vedat Sürücü de, “Camilerimiz şimdi dilenci gibi olmuş. İmam Cuma namazında vaaz verirken para toplanması gerektiğini söylemekten utanıyor” şeklinde konuştu. Şeyhmus Erdil, “Müftünün maaşı devlet maaşı kadar, caminin elektrik faturasını ödesinler” diye belirtti.

Diyanet-Sen: Bakanlığın bu sorunu çözmesini istiyoruz

Diyarbakır’da yaklaşık 2 bin cami bulunuyor. Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (DiyanetSen) Diyarbakır Şubesi’ne göre, kentte onlarca camimin elektriği kesilmiş durumda. Onlarca cami de borçlarını ödemediği için aynı akıbetle karşı karşıya. DiyanetSen Diyarbakır Şubesi Başkanı Ömer Evsen, “Diyarbakır’da 2 bin camimiz var ve iki ay önce 4 trilyon (milyar) lira borcumuz vardı. Bu şekilde elektrik borcunu asla ödeyemeyiz, yani insanlar artık evlerine ekmek getiremez hale geldiler. Bakanlığın bu sorunu çözmesi lazım. Buraları dükkân statüsünden kaldıralım, okulların, hastanelerin elektriği gibi camilerin elektriğini de devlet ödesin” ifadesini kullandı. Geçmişi yüzlerce yıl öncesine dayanan Diyarbakır Ulu Camii, bugün İslam’ın beşinci kutsal mekanı ve şehrin simgelerinden biri olarak kabul ediliyor. Elektrik borcu olan Ulu Caminin kaderi de elektrik dağıtım şirketinin kararına bağlı.

Diyarbakır’da Birçok Cami’nin Elektrikleri Kesildi!
Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!