Dolar 19,0510
Euro 20,5023
Altın 1.211,97
BİST 5.031,98
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır 17°C
Yağmurlu
Diyarbakır
17°C
Yağmurlu
Paz 18°C
Pts 19°C
Sal 15°C
Çar 10°C

Diyarbakır’da Deprem Riski Olan İlçeler

Diyarbakır’da Deprem Riski Olan İlçeler
3 Mart 2023 09:10

Diyarbakır bir deprem bölgesi mi? Diyarbakır’ın depremde riskli olan ilçeleri hangileridir? Hepsi detaylarıyla haberimizde.. Deprem, yer kabuğunda meydana gelen bir titreşim veya sarsıntıdır. Yer kabuğu, kıtaların ve okyanus tabanlarının altında yer alan katı dış tabakadır ve bu tabakada hareketler oluşur. Bu hareketler sonucu, yer kabuğu üzerindeki kayaçlar, fay hatları boyunca birbirine sürtünür ve biriken enerji, bir anda serbest bırakılarak yer kabuğunda dalgalanmalar oluşur. Bu dalgalanmalar nedeniyle yerin yüzeyi sarsılır ve bu sarsıntılar, deprem olarak adlandırılır.

Depremler Kaç Saniye Sürer?

Diyarbakır'da Deprem Riski Olan İlçeler

Deprem, genellikle birkaç saniye veya dakika sürer, ancak büyük depremler saatlerce devam edebilir. Depremler, şiddetlerine ve yerin derinliğine bağlı olarak farklı etkilere sahip olabilir. Şiddetli depremler, evleri yıkabilir, binaları çökertebilir, köprülerde hasara yol açabilir, toprak kaymalarına neden olabilir ve hatta tsunami gibi deniz dalgalarını tetikleyebilir. Depremler, dünya genelinde meydana gelebilir ve her yıl binlerce insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olabilir.

Fay Hattı Nedir?

Diyarbakır'da Deprem Riski Olan İlçeler

Fay hatları, yer kabuğu parçalarının birbirine sürtündüğü veya kaydığı bölgelerdir. Bu sürtünme, yer kabuğunda biriken enerjiyi tetikleyerek depremlere neden olur. Fay hatları, dünyanın her yerinde bulunabilir ve genellikle aktif veya inaktif olarak sınıflandırılır.

Aktif fay hatları, son 10.000 yıl içinde meydana gelen depremler veya fay hattında meydana gelen yer kabuğu hareketleri nedeniyle aktif olarak kabul edilir. Bu tür fay hatları, sismologlar tarafından düzenli olarak izlenir ve potansiyel deprem riskini belirlemek için kullanılır.

Fay hatları, dünya üzerinde uzunluğu birkaç kilometreden binlerce kilometreye kadar değişebilir. Örneğin, Büyük Okyanus’ta yer alan Pasifik Ateş Çemberi, dünyanın en büyük ve en aktif fay hatlarından biridir ve yaklaşık 40.000 kilometre uzunluğundadır. Türkiye’de ise, Kuzey Anadolu Fay Hattı gibi aktif fay hatları bulunmaktadır. Bu fay hattı, Türkiye’nin kuzeyindeki Karadeniz’den, güneydeki Akdeniz’e kadar uzanır ve son yıllarda büyük depremlere neden olmuştur.

İnaktif fay hatları ise son 10.000 yıl içinde aktif olmayan fay hatlarıdır. Bununla birlikte, inaktif fay hatları da zaman zaman aktifleşebilir ve büyük depremlere neden olabilir.

Diyarbakır’ın Deprem Haritası

Diyarbakır'da Deprem Riski Olan İlçeler

Diyarbakır’ın bulunduğu nokta herhangi bir ana fay hattı üzerinde değildir. Fakat mevcut ana faylarda, bölgede gelişebilecek depremlerin Diyarbakır’da ciddi sarsıntılar oluşturabileceği, Yrd. Doç. Dr. M. Şefik İmamoğlu tarafından açıklamıştı. Diyarbakır’ın kent merkezi ve yakın bölgeleri Arabistan Levhası üzerinde yer alıyor.

Riskli ilçeler: Kulp, Lice, Hani, Dicle, Ergani, Hazro, Silvan, Çüngüş, Kocaköy, Çermik ve Eğil ilçesi.

Yrd. Doç. Dr. M. Şefik İmamoğlu tarafından, Lice ve Hani arasında bir bölgede Kahramanmaraş’taki deprem sonrası bazı hareketlenmelerin söz konusu olduğu açıklanmıştı..

Türkiye’deki Aktif Fay Hatları

Türkiye, içerisinde pek çok büyük fay hattına ev sahipliği yapmaktadır. İşte Türkiye’deki bazı önemli aktif fay hatları listesi:

Kuzey Anadolu Fay Hattı: Türkiye’nin en önemli ve aktif fay hatlarından biridir. Karadeniz’den Marmara Denizi’ne kadar uzanır ve son yıllarda büyük depremlere neden olmuştur.

Doğu Anadolu Fay Hattı: Türkiye’nin doğusunda yer alır ve Türkiye’nin en büyük dağ sıralarından biri olan doğu Anadolu dağları boyunca uzanır. Bu fay hattı, Türkiye’deki en büyük depremlere neden olabilme potansiyeline sahip faylardan biridir.

Batı Anadolu Fay Hattı: Türkiye’nin batısında yer alır ve Ege Denizi’ndeki adalar boyunca uzanır. Bu fay hattı, son yıllarda büyük depremlere neden olmuştur.

Kuzeydoğu Anadolu Fay Hattı: Türkiye’nin kuzeydoğusunda yer alır ve Karadeniz kıyısından başlayarak İran sınırına kadar uzanır.

İzmir-Körfez Fay Hattı: Türkiye’nin batısındaki İzmir Körfezi boyunca uzanan bir fay hattıdır.

AFAD CANLI DEPREM HARİTASINA GİTMEK İÇİN TIKLAYINIZ

KANDİLLİ SON DEPREMLER İÇİN TIKLAYINIZ