Diyarbakır’da Kiralık Evler Karaborsaya Düştü

featured

Diyarbakır’da deprem sonrasında evlerine hasar raporu verilen depremzede vatandaşlar şimdilerde başı ‘fırsatçılar’ ile dertte. Alt gelir grubuna hitap etmesi için inşa edilen TOKİ konutlarında dahi kiralar 4 binden 8 bin liraya çıktı. Valiliğin uyarısından sonra kiralık ev ilanları web sitelerinden kaldırılırken, evler, karaborsa mantığıyla kapıcılar tarafından kiraya verilmeye başlandı.

Diyarbakır’da deprem sebebiyle bu soğuk havada açıkta kalan on binlerce depremzede vatandaş soğuk kış günlerinde fırsatçılar yüzünden mağduriyet üstüne mağduriyet yaşıyor.

Vicdansız mülk sahiplerinin vicdanına bırakılan depremzede aileler, ev bulmakta zorlanıyor. Ev kiraları ise zaten ülkedeki yüksek enflasyona bağlı olarak ekonomik krizden dolayı yaklaşık olarak yüzde 200 artarken, deprem sonrası bu rakamın üstüne daha da fazla artış yapıldı.

TOKİ EVLERİ YÜKSEK FİYATTAN KİRAYA VERİLİYOR

Barınma sorunu yaşayan mağdur depremzede vatandaşlar, daha önce tercih az tercih edilen ve talep olmadığı için 2 bin 500 liradan kiraya verilen TOKİ’lerde bile 8 bin liraya konut bulamaz hale geldi.

Önceden memur, ve asgari ücretli vatandaşların başta olmak üzere genelde alt gelir grubunun tercih ettiği TOKİ evlerindeki 3+1 evlerin kirası fırsatçılar tarafından artık 8 bin liradan kiraya veriliyor.

DEPREM ÖNCESİ 5 BİN TL OLAN EVLER ARTIK 12 BİN TL

Bu durum sadece Toki için değil, özel konutlar için de aynı durum söz konusu. Merkez Kayapınar İlçesindeki Mezopotamya, Mahabad, Diclekent ve Fırat bulvarı ile Nazım Hikmet, Mastfroş, Dorşin, Abdulkadir Aksu, caddelerinde 4+1 konut kiralarının deprem öncesinde yaklaşık 5 bin 500 ile 6 bin lira arasında değişiklik gösterirken, deprem sonrası aynı site ve binalarda kiralar 12 bin liraya çıkarıldı.

DEPREM SONRASI EN ÇOK MÜSTAKİL EVLER TERCİH EDİLİYOR

Depremzedeler, bu kötü duruma rağmen konut bulmakta zorluk çekiyor. Aynı durum kentin Dicle Vadisi ile Şanlıurfa Bulvarı üzerinde yer alan Dubleks yapılar içinde geçerli. Önceleri hırsızlık olayları ve ısınma gibi sebeplerden dolayı tercih edilmeyen müstakil evlere deprem sonrasında talep artınca kiraları bir anda 15-20 bin lira fiyatına çıktı..

1 yıllık peşin kira veren mağdur demrepzedeler bile ev bulamıyor. Bebekleri olan veya yatalak hastası olanlar çaresiz şekilde istenen rakamları pazarlık etmeksizin kabul etmek zorunda kalıyor.

KURAYLA SAHİP OLUNAN EVLERE MİLYONLUK BEDELLER İSTENİYOR

Fahiş fiyatları karşılayacak gücü olmayan asgari ücretli olan ve memur olan vatandaşlar ise ya AFAD çadırına yöleniyor, ya da depremden en fazla etkilenen ve kiraları biraz daha düşük seviyelerde olan Bağlar ilçesinde ev arıyor.

Deprem öncesinde 2+1 TOKİ dairesinin fiyatı Diyarbakır’da 600-700 bin lira gibi bir fiyata satılırken, bu rakam deprem sonrasında fırsatçılar tarafından 1 milyon liranın üzerine kadar çıktı. Kurayla yüzde 15 oranında peşinat vererek ev hakkı elde eden bazı fırsatçılar, sadece 1 yıllık taksit ödedikleri evlerini, deprem sonrasında yüzde 300 gibi bir kar oranıyla satışa çıkarıyorlar.

VALİLİĞ’İN UYARISI SONRASI EVLER KARABORSAYA DÜŞTÜ

Valiliğin “fahiş fiyat veren kimselere yaptırım uygulayacağız” açıklaması sonrasında, web ilan sayfalarındaki “kiralık” evler, ilan sitelerinden geçici olarak kaldırıldı. Diğer yandan depremden en az hasar gören semtlerden olan merkez Kayapınar ilçesinde ilan platformlarında Diyarbakır‘da artık kiralık evler yer almıyor.

Kaynak : Sözcü Haber Gazetesi

Diyarbakır’da Kiralık Evler Karaborsaya Düştü
Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!