Diyarbakır’daki Bu Şenlik 3 Gün 3 Gece Sürecek!

Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı Kumgölü köyü susamış mezrasında her yıl yapılan geleneksel ’Murat Şenlikleri’ bu yılda yapılıyor.

Silvan’a yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta olan Kumgölü Köyü’nün Susamış Mezrası’nda Muaz Bin Cebel Türbesi’nin çevresinde yaklaşık bin 500 yıldır düzenlenen Murat Şenlikleri bu yılda halk tarafından kutlanacak.

Mart ayının sonunda yapılan şenliklerde defler eşliğinde zikirler yapılarak dualar okunuyor.

Bölgedeki halkın inancına göre Murat (Hivde) Şenlikleri geldiği zaman, bu günlerin Muaz’ın düğünü olarak kabul ediliyor. Buna binaen 3 gün 3 gece bölgenin her tarafından buraya insanlar akın ederek, bu olayı şenliklere kutluyorlar.

Her yıl Mart ayının son haftasında yapılan Murat Şenlikleri, Pazar günü yapılacak kutlamayla son bulacak. Kurulan çadırlarla Murat Ovası adeta bir çadır kenti andırıyor.

Muaz Bin Cebel’in düğünü için gelenler, 3’üncü günde ellerine kına yaktıktan sonra şenlik bitiyor.

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Badıkanlılar yardımlaşma ve dayanışma derneği başkanı Savaş Badıkanlı; “Kesin tarihi bilinmemekle beraber M.S. 641 yılından beri kutlandığı rivayet edilen Murat Şenlikleri bir panayır havasında geçmekte. Bu şenlikler Anadolu’da gerçekleştirilen eski ritüellerdendir. Şenliklerin geçmişi ise İslam’ın bölgedeki yayılışına dayanıyor. Silvan çevresinin Muaz Bin Cebel tarafından fethi sırasında İslam ordusu, Silvan’ın 30 km. kadar kuzey doğusunda bulunan Kumgölü (Emerka/Ömerka) yakınındaki Murat Ovası’nda, Bizanslılar tarafından pusuya düşürülür.

Pusuda şehit düşenler oraya defnedilir. Şehit düşenler arasında sahabe komutanlardan Maaz da vardır. Rüyasında Hz. Muhammet’i gören Maaz’ın annesi oğlunun şehitlik mertebesine yükselmiş olmasından dolayı her yıl müjdeli ve sevinçli bir şenlik düzenler. Bu görevin peygamber tarafından verildiğine inanılır. Bu nedenle, Silvan’a bağlı Kumgölü Köyü, Susamış Mezrası’nda kurulan şenliklere her yıl Doğu ve Güneydoğu Anadolu olmak üzere Türkiye’nin değişik kentlerinden on binlerce ziyaretçi geliyor. Üç gün üç gece süren şenlikte pazarlar kuruluyor, at yarışları yapılıyor, kına gecesi düzenleniyor.

Halaylar çekilip tefler eşliğinde zikir yapılıyor. Erbaneler eşliğinde Dengbejler ezgileriyle klam ziyafeti sunuyor. Ziyaretçiler sahabe türbesinde dua edip mum yakarak, dileklerde bulunuyor. Kadınlar hastalıklardan korunmak için türbede bulunan taş ve bezleri çocukların başına ve vücuduna sürüyor. Şenliğin son gününde kınalar yakılıp dilek ağacına bezler bağlanıyor. dedi

KAYNAK: SİLVAN HABER AJANSI

Diyarbakır’daki Bu Şenlik 3 Gün 3 Gece Sürecek!
Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!