Dolar 19,1076
Euro 20,7083
Altın 1.202,68
BİST 4.942,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Diyarbakır 18°C
Az Bulutlu
Diyarbakır
18°C
Az Bulutlu
Çar 10°C
Per 7°C
Cum 11°C
Cts 12°C

Seyda Baytemur Yazdı: Newroz’a Merhaba Diyarbakır!

Mısır Cairo Al- Azhar Üniversitesinden öğrenimi gördükten sonra Uzun süre Suudi Arabistan da yerleşik hayat yaşadığından ileri derecede pratik Arapça bilmekte, Arapça Bilgisayar Klavyesi Kullanabiliyor. Osmanlıcada Arapça-Farsça kurallar kursu kurs bitirme belgesi ve Genç Turizmciler kariyer akademisi katılım belgesi var. 3 yıl İsviçre' de Almanca dil karyerini tamamladıktan sonra kesin dönüş yaparak hâlen diyarbakır' da STK faaliyetleri sürdürmektedir.
19 Mart 2023 22:09

Yeni bir bahara daha merhaba diyoruz. Merhaba hareketin, bereketin, bolluğun, güzelliğin müjdecisi bahar… Nevruz’dur.

Zengin kültürümüzün tüm renklerini, değerlerini ve çeşitliliğini tazeleyen milli ve kültürel bağlarımızı pekiştiren, geçmişten günümüze büyük bir coşkuyla taşıdığımız önemli zenginliğimizdir.

Her yıl, doğanın tüm renkleriyle bizleri kucaklaması; insanlık için arınmayı, yenilenmeyi muştulayan bu kadim bayramımız; Diyarbakır’ımız, ülkemiz ve coğrafyamıza neşe ve bereket getirsin. Birçok halkın farklı anlamlar yükleyerek kutladığı Newroz, yüzyıllarca süren bir gelenek. Farklı anlam içerikleriyle kutlansa da Newroz’un değişmeyen tarihi ise 21 Mart. Mezopotamya çıkışlı olduğu konusunda hemen hemen tüm tarihçilerin hemfikir olduğu Newroz, Kürtler tarafından kesintisiz bir biçimde bir direniş ve diriliş geleneği olarak kutlanıyor.

Nihayetinde Kürt mitolojisinde Newroz’un kuruluş miti de bir başkaldırı etrafında şekillenmiş halde yüzyıllarca aynı içeriğini korudu. Tarihi kaynaklara göre, MÖ 612 yılında zalim kral Dehaq ile Demirci Kawa arasındaki mücadeleye dayanan Newroz’un bu tarihten önceye dayandığına dair tezler öne sürülsede Kürt mitolojisine göre, Dehaq’tan kurtulmayı “yeni gün” yani “Newroz” olarak gören Kürtler, bu olayın her yıldönümünde, ateşler yakarak kutlamalar yapar.

Baba Tahir Hemedani, Melaye Ciziri, Ahmed Xani, Celadet Ali Bedirxan, İhsan Nuri Paşa, Pîremêrd ve Cegerxwîn gibi birçok yazar ve aydının eserlerinde yer alan Newroz, 1980’lerden sonra farklı siyasi anlamlar yüklendi. “Yeni Dehaqlara” karşı “Çağdaş Kawalar” ortaya çıktı.

Newrozê ma pîroz bo….