2022 Yılı Dünyanın En Değerli Markaları Açıklandı

featured

Dünyanın en değerli markaları sürekli kendilerini yenilemeleri ile tanınmaktadır. Sektörlerinde liderdirler ve müşterileri ve paydaşları için değer yaratmaya odaklanırlar.

Marka liderliği açısından, tüketicinin ne istediğinin tonunu belirler ve rakiplerinin sağlayamadığı faydaları sağlarlar. Değerlerini yaptıkları her şeye yansıtırlar ve iletişim ustaları olarak sadık hayranlar kazanırlar. Dünyanın en değerli 10 markası, ürün yelpazesini sürekli olarak yeniliyor ve değişimin hayatın önemli bir parçası olduğunu kabul ediyor.

Apple , geçen yılki rapora göre %35 artışla, 335,1 milyar dolarlık toplam marka değeri ile dünyanın en değerli markası sıralamasındaki liderliğini koruyor.

Bu, 2007’den beri her yıl yayınlanan Global 500 raporunun tarihinde kaydedilen en yüksek marka değeridir.

Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri olan Apple, özellikle çalışan akıllı telefonların %50’sinden fazlasının artık iPhone olduğu ABD‘de akıllı telefon pazarına hakim durumda.

Apple, tedarik kısıtlamalarına rağmen dünya çapında 1,8 milyar aktif cihazla hem ürün hem de hizmetlerinin gücüyle 2021’de rekor gelir elde etti.

Yazılım tarafında, 2021’in sonunda Apple, eğlence, bulut ve uygulama hizmetleri için 785 milyon ödeme yapan abone bildirdi ve Apple TV+, CODA filmiyle En İyi Film Oscar’ını kazanan ilk yayın hizmeti stüdyosu oldu.

Apple, “Farklı Düşün” teması üzerine inşa edilmiştir. Teknolojinin güç merkezidir ve insanları öne çıkmaya, yenilik yapmaya ve dünyayı daha iyi hale getirmeye teşvik eder. Şirket, Steve Jobs altında işlevsel bir çalışma modelini benimsediği için Apple, marka liderliğinde sürekli olarak listenin başında yer aldı. Şirket o zamandan beri 40 kattan fazla büyümüş olsa bile, üst yönetim ürünlerden sorumlu değildir ve işlevselliği yönetir. Şirket, mümkün olan en iyi ürünleri sunmaya odaklanır ve kısa vadeli kârların etkisinde kalmayı reddederek büyük resmi aklında tutar. Küçük ısırıklı elma, en kolay tanınan marka logolarından biridir.

BrandZ araştırması, dünyadaki her büyük markayı sıralamak için en son finansal performans verilerini 51 pazarda 522 kategoride 19.250 markayı kapsayan 4 milyon tüketici araştırma görüşmesiyle birleştiriyor.

Analist ekipleri daha sonra, markanın hem pazar hem de tüketici değerini kullanarak değer üretme yeteneğini belirlemek için bu girdileri işletmenin finansal modeliyle birleştirir.

2022 Kantar BrandZ En Değerli 100 Küresel Markanın toplam değeri %23 artarak yaklaşık 8,7 trilyon dolara ulaştı.

Google

Bugün Google, 200’den fazla ülke ve bölgede varlığıyla en değerli ilk üç markadan biridir. Güçlü bir kapsayıcı kültüre sahip olduğu ve en iyi insanları işe aldığı için sürekli olarak en iyi markalar listesinde yer almaktadır. Google ayrıca, kullanıcılarına katma değerli hizmetler sunmak için bir ürün grubu oluşturdu. Uygulama paketi, şirketi herkesin hayatının önemli bir parçası haline getirdi.

AMAZON

Amazon, bir e-kitapçıdan dünyanın en büyük çevrimiçi mağazasına kadar adının ve bazılarının hakkını verdi. En değerli ilk 10 marka arasında yer alan Amazon, işletmeleri için Küresel bir yaklaşım benimsiyor. Müşterilerinin her yerden, her zaman kolayca mal satın alabilecekleri yerel ve bölgesel pazarlara uyum sağlar. Şirket, dünyanın en büyük pazar yerini oluşturmaya, çeşitli seçenekler sunmaya ve ürünleri her zaman stokta tutmaya odaklandı. Amazon, verdiği sözleri yerine getirerek güvenilir bir marka olduğunu, marka sıralamasındaki yerini hak ettiğini tüm dünyaya gösterdi.

MİCROSOFT

Bill Gates, Microsoft‘u bugünün haline getirdi. Şirketin amiral gemisi Windows yazılımı bugün hem işletmeler hem de bireyler tarafından kullanılmaktadır. Microsoft’un 2021 yıllık geliri, 2020’ye kıyasla yaklaşık %18 artışla 168.088 milyar dolar olarak gerçekleşti. Şirket, tekliflerine LinkedIn ve Skype Teknolojilerini de ekledi ve Xbox konsolları için video oyun pazarında popüler. Şirketin web sitesi, misyonlarının “gezegendeki her insanı ve her kuruluşu daha fazlasını başarması için güçlendirmek” olduğunu belirtiyor.

En değerli 10 dünya markası 2022

• Apple – 947.062 milyon dolarlık marka değeri

• Google – 819.573 milyon dolar

• Amazon – 705.646 Milyon Dolar

• Microsoft – 611.460 milyon dolar

• Tencent – 214.023 milyon dolar

• McDonald’s – 196.526 milyon dolar

• Vize – 191.032 Milyon Dolar

• Facebook – 186.421 Milyon Dolar

• Alibaba – 169.966 milyon dolar

• Louis Vuitton – 124.273 Milyon Dolar

Interbrand‘e göre en değerli 25 markaya göz atın.

• Apple

• Microsoft

• Amazon

• Google

• Samsung

• Toyota

• Coca Cola

• Mercedes-benz

• Disney

• Nike

• McDonald’s

• Tesla

• BMW

• Louis Vuitton

• Cisco

• Instagram

• Facebook

• IBM

• SAP

• Adobe

• Chanel

• Hermes

• JP Morgan

• Youtube

Ayrıca bakınız:

Tesla, 2021’de iki kattan fazla artan elektrikli araç satış trendini yansıtan, 47. sıradan 29. sıraya yükselen bu yılın en büyük başarı öykülerinden biridir.

Louis Vuitton (10 numara; 124,3 milyar dolar), dünya çapında ve özellikle Çin‘de lüks pazarının büyümesini yansıtan küresel İlk 10’a giren ilk lüks markadır. Louis Vuitton, bu yıl marka değerinde %64 büyüme kaydetti ve 2010’dan bu yana küresel İlk 10’a giren ilk Avrupa markası oldu.

2022 sıralamasında yeni gelenler bir dizi kategoriden ortaya çıkıyor. Dünyanın en büyük entegre enerji ve kimya şirketlerinden biri olan Aramco, 16. sıradan giriş yaptı. Hindistan’ın BT hizmetleri ve danışmanlığı Infosys 64 numaraya ulaştı. Latin Amerika’nın en büyük çevrimiçi ticaret ve ödemeler ekosistemi Mercado Libre 71. sıradan giriş yaptı.

Çinli markalar, benzersiz pandemik zorluklarla karşı karşıya kalmalarına rağmen, Tencent 5. Sırada ve Alibaba 9. Sırada olmak üzere küresel İlk 10’a iki kez girerek güçlerini koruyor. Çin aynı zamanda Medya ve Eğlence kategorisinde ABD’nin hakimiyetine 5. sırada WeChat ve 9. sırada TikTok ile rakip olan tek pazar.

İkinci sıraya yükselen Google, marka değerini %79 artırarak 819,6 milyar dolara yükselterek sıralamada en hızlı yükselenlerden biri oldu.

Tüm kategorilerde en hızlı yükselen marka olan Cartier, değerini %88 artırarak 10 milyar dolara çıkararak lüks markalar son derece iyi performans gösterdi.

Geçtiğimiz yıl marka değerini ikiye katlayan diğer markalar arasında YouTube (24 numara, 86 milyar dolar), Google (2 numara, 819 milyar dolar), Tesla (29 numara, 75 milyar dolar) ve Hermès (27 numara, 80 milyar dolar) yer alıyor.

Kategori liderleri:

Alkol

Moutai – 103.380 milyon dolar marka değeri

Giyim

Nike – 109.601 milyon dolar

Bankalar

Wells Fargo – 43.052 milyon dolar

İş Çözümleri ve Teknoloji Sağlayıcıları

Microsoft – 611.460 milyon dolar

Arabalar

Tesla – 75.933 milyon dolar

Tüketici Teknolojisi

Apple – 947.062 milyon dolar

Fast Food

McDonald’s – 196.526 milyon dolar

Yiyecek ve İçecekler

Coca-Cola – 89.985 milyon dolar

Lüks

Louis Vuitton – 124.273 milyon dolar

Medya ve Eğlence

Google – 766.779 milyon dolar

Kişisel Bakım

L’Oréal Paris – 47.480 milyon dolar

Perakende Satış

Amazon – 281.695 milyon dolar

Telekom Sağlayıcıları

Verizon – 101.962 milyon dolar

Perakendede, Amazon’un değeri yalnızca perakende işletmelerini içerir. Medya ve Eğlence’de Google, Google Cloud hariç, Google markalı hizmet ve ürünleri içerir.

TikTok Dünyanın En Çok Hasılat Yapan Sosyal Uygulaması Oldu

TikTok, iPad hariç dünya çapındaki Android ve iPhone cihazlarında uygulama içi satın almalar ve abonelikler (reklamlar hariç) yoluyla günde 2,5 milyon dolar kazandı. Değer, yaklaşık 104.000 ABD Doları tutarında bir saatlik gelir anlamına gelir. Ay boyunca, sosyal medya platformu 75,8 milyon dolarlık kümülatif bir gelir kaydetti.

Yıllık 500 Global Listesinden Öne Çıkanlar

Apple, 355 milyar doları aşan rekor değerlemeyle dünyanın en değerli markası unvanını elinde tutuyor, ardından Amazon ve Google geliyor.

• Yeni giren TikTok, %215 artışla dünyanın en hızlı büyüyen markası seçildi ve medya tüketiminde küresel bir devrime öncülük etti.

Teknoloji, en değerli sektör olmaya devam ederken, ikinci sıradaki perakende, COVID-19 salgını sırasında %46 marka değerindeki artışın ardından 1 trilyon ABD dolarını aştı

COVID-19 aşılarının geliştirilmesi, en hızlı büyüyen sektör olarak ilaç endüstrisini görürken, turizm sektörü pandemi öncesi değerlemenin altında kalıyor

• ABD ve Çin, sıralamada marka değerinin 2/3’ünü talep ederek domine etmeye devam ederken, Hindistan %42 artışla en iyi ülkeler arasında pandemi boyunca en hızlı büyümeyi görüyor

WeChat, 100 üzerinden 93,3’lük en yüksek puan ve seçkin AAA+ derecesi ile üst üste ikinci kez dünyanın en güçlü markası seçildi.

Microsoft‘tan Satya Nadella, dünyanın en iyi 250 CEO’su arasında yer alan Brand Finance Brand Guardianship Index 2022’de birinci oldu

Hızlı Büyüyen Markalar ve Yeni Girenler

Son bir yılda değeri en hızlı büyüyen markalara bakıldığında, 5’i birbirine yakın ilk sıralarda yer alıyor. Microsoft, %32’lik büyümeyle paketin hızını artırdı, ancak onu Tesla (%+32) ve Chanel (%+32) çok yakından takip ediyor. Tesla, geçen yıl marka değerinde %184’lük bir artışla bu listenin başında yer aldı, ancak şaşırtıcı bir şekilde bu yıl bu büyümeyi sürdüremedi. Ayrıca Ferrari (+%31) ve LEGO (+%30) da yakından takip ediyor.

Bu yılki diğer hızlı yükselenler arasında Google, Hermès ve Dior yer alıyor.

Bu yıl üç marka ilk 100’e yeni girdi. Airbnb ilk kez 54. sırada yer alırken, Red Bull 64. sırada ve Xiaomi 84. sırada yer aldı.

2022 Yılı Dünyanın En Değerli Markaları Açıklandı
Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!