Son dakik haber.. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Halkların Demokratik Partisi (HDP)’nin kapatılması istemiyle açılan davada, Anayasa Mahkemesinden partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulmasını talep etti.
Anayasa Mahkemesi, HDP‘nin kapatılması istemiyle açılan davada, Başsavcı Şahin’in sözlü açıklamasını yapması için 10 Ocak 2023 gününü belirlemişti. Şahin, sözlü açıklaması öncesinde Yüksek Mahkeme‘ye bir talep gönderdi.
Talepte, HDP‘nin terör örgütü ile organik bağının devam ettiği söylenerek, partinin Hazine yardımı bulunan hesaplarına bloke konulmasının istendiği açıklandı.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP kapatmasına ilişkin önemli bir hamle daha yaptı. Habertürk TV Ankara Temsilcisi Fevzi Çakır’ın özel haberine göre Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Bekir Şahin, HDP‘nin kapatılması istemiyle iddianame hazırlamıştı. 843 sayfalık iddianamede, 451 partili hakkında siyasi yasak talep edilmişti.
HDP’nin devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı eylemlerin odağı haline geldiği belirtildi. Başsavcılığın iddianamesinde, Türkiye Cumhuriyeti Devleti‘nin bölünmez bütünlüğü, toplumun huzur ve güveni için HDP‘nin temelli kapatılmasının hukuksal zorunluluk olduğu kaydedildi. Ayrıca partinin temelli kapatılması ve hazine yardımlarından tamamen yoksun bırakılmasıda istendi.
15 üyenin 10’unun oy çoğunluğuyla karar verilebilecek
Başsavcı Şahin’in 10 Ocak 2023’teki sözlü açıklaması ve HDP yetkililerinin sözlü savunmasının ardından davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.
Raporun, Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılması sonrası mahkeme başkanı toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
HDP hakkındaki kapatma davasını, 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa’nın 69. maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3’te 2 oy çokluğuyla, yani 15 üyenin 10’unun oyuyla karar verilebilecek.
Siyasi parti kapatma davası sonucunda verilen karar, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ile ilgili siyasi partiye tebliğ edilecek ve Resmi Gazete’de yayımlanacak.
Anayasa Mahkemesinin, siyasi yasak istenen partililerin beyan ve eylemleriyle partinin kapatılmasına neden olduğunu belirlemesi halinde bu kişiler, kesin kararın Resmi Gazete’de gerekçeli yayımlanmasından başlayarak 5 yıl süreyle bir başka partinin kurucusu, üyesi, yöneticisi ve denetçisi olamayacak.
DAVA NASIL İLERLEYECEK?
Anayasa Mahkemesi’nin Başsavcı Şahin’in bu talebini önümüzdeki günlerde karara bağlaması bekleniyor. Peki davanın seyri bundan sonra nasıl olacak? Yargıtay Başsavcısı Başsavcı Bekir Şahin 10 Ocak’ta sözlü açıklama yapacak. Davaya ilişkin nihai talebini AYM üyelerinin önünde açıklayacak. Ardından HDP’ye 1 aylık süre verilecek. Başsavcının sözlü açıklamasına dair sözlü savunması istenecek. Ancak bu süre HDP’nin talebiyle uzatılabilecek. Bu süreçten sonra ise AYM raportörü davaya ilişkin esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.
Bu rapor AYM üyelerine dağıtıldıktan sonra Anayasa Mahkemesi Başkanı’nın belirleyeceği bir günde yapılacak toplantıyla kapatma istemi esastan görüşülerek karara bağlanacak. HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi karar verme yetkisine sahip.. Kapatma kararı alınabilmesi için 3’te 2 oy çoğunluğu olması gerekiyor.