Gündelik hayatta karşılaşılan zorluklar, olumsuzluklar veya değişiklikler sebebiyle birçok insan kısa sürelide olsa depresif belirtiler yaşamaktadır. Ancak depresyondan söz edebilmek için belirtilerin en az iki hafta boyunca devam ediyor olması gerekmektedir. Bunun dışında diğer tanı ve ayırıcı tanılarda gözetilerek depresyon teşhisi konulabilir.
Depresyona Neden Olan Faktörler?
Çeşitli birçok farklı durum depresyona sebep olabilir. İlişki/evlilik problemleri, kayıp ve yas, iş yaşamındaki problemler, hastalıklar, diğer ikili ilişki problemleri, kaygılar, emekli olma, anne olma, yalnızlık gibi kişisel sebepleri olabilirken; kazalar, doğal afetler, savaş olayları, mevsimler gibi toplumsal ve çevresel sebepleri de olabilir.
Travmatik veya olumsuz yaşam olaylarına karşı verilen tepkiler herkes için farklıdır. Kişinin depresyona ruhsal veya biyolojik bir yatkınlığının olmuş olması depresyon için risk faktörünü arttırmaktadır. Yani genetik faktörlerinde depresyonda etkili olduğunu söyleyebiliriz.
Depresyon Belirtileri nelerdir?
Depresyonun hep psikolojik hem de fizyolojik belirtileri bulunur. Motivasyon kaybı, geçmeyen yorgunluk, dikkat dağınıklığı, özgüvende azalma, yeme bozukluğu ve buna bağlı olarak kilo alıp verme, uyku bozukluğu, cinsel isteksizlik, enerji düşüklüğü, değersizlik duygusu, suçluluk hissi, mutlu hissedememe, çaresizlik ve umutsuzluk duygu ve durumları yoğun bir şekilde görülebilmektedir.
Depresyona anksiyete-kaygı bozukluğunun da sıklıkla eşlik ediyor olması olumsuz durumlara sebebiyet verebilir. Bu sebeple erken ve doğru tedavi biçimi önemlidir.
Depresyon Tedavisi
Depresyonun tedavisinde ilaç veya psikoterapi gereklidir. Psikoterapi ekollerinden Bilişsel Davranışçı Terapi veya travmalara bağlı olan depresyonlar içinde EMDR tekniğiyle çalışmak fayda sağlayıcı olabilir. Tedavi edilmeyen depresyonlar şiddetli, tekrarlayıcı veya intihar gibi olumsuz sonuçları olabilmektedir. Depresyon tedavisi ve depresyona karşı koruyucu önemler almak için bir ruh sağlığı uzmanıyla görüşebilirsiniz.