Yapımı toplamda 6 yılda tamamlanan Diyarbakır Merkez Cami, Diyarbakırlı iş insanı İhsan Arslan tarafından Yenişehir semtinde yaptırıldı.
Toplam 43 bin 500 metrekare kapalı alanın içinde bulunan caminin bünyesinde 700 kişilik bir konferans salonu, 1500 metrekarelik fuaye ve sergi salonu ile 500 araçlık otopark alanı bulunuyor.
Caminin külliyesinde 2 bin 400 metrekarelik bir kafeterya, kütüphane ve gençlik merkezi, yüz ölçümü 4 bin metrekareyi bulan ofis ve eğitim alanları da yer almakta. Her bir kapısının ayrı ismi bulunan caminin yanlarındaki 4 kapı Hz. İbrahim, Hz. Adem, Hz. Musa ve Hz. İsa’nın isimlerini taşırken ana kapıda ise Hz. Muhammed’in ismi bulunuyor.
Cami’nin sadeliği ön plana çıkıyor
Dört minarenin kare, ana kubbe de dahil toplamı 56 kubbenin sekizgen formları kentteki tarihi mimarinin kültürünü yansıtıyor. İçeride tezyinat ve süsleme değil sadelik ön plana çıkıyor. Cami‘de hat türü olarak kufi tercih edilirken mahfilin tezyininde Esma-ül Hüsna’dan bazı isimlerde var.
8 Bin metrekare alana 5 bin 53 bitki dikildi
Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı, 8 bin metrekarelik yeşil alanda 11 farklı türde 2 bin 201 çalı, 152 ağaç ve 2 bin 700 yazlık ile kışlık mevsimlik çiçeklerle Diyarbakır Merkez Cami’nin çevresini süsledi.
İnsanların dinlenebilmeleri için Merkez Cami’nin, belirlenen yerlerine 25 oturma bankı yerleştirildi.
Süs havuzlarının da yer aldığı çevre düzenleme çalışmalarında ayrıca çocukların hoşça vakit geçirmelerini sağlamak için oyun alanı yerleştirildi.
210 dekoratif aydınlatma, 18 aydınlatma direkleri ve yaklaşık olarak 650 metre taş kaplama çevre duvarının da yapıldığı çalışmada, ayrıca açık otopark alanı da yapıldı.