Son zamanlarda oldukça yaygınlaşan üst solunum yolu enfeksiyonları hakkında açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, özellikle 65 yaş üstü hasta, kronik hastalığı olan ve İmmünsüpresif ilaç kullananların bu dönemde çok daha dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şenyiğit, mevcut dönemde çok daha dikkatli olunması konusunda uyarıda bulundu. Şu an Türkiye’de çok ciddi gribal enfeksiyon salgınının söz konusu olduğunu ifade eden Dicle Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, neredeyse her 10 kişiden 3 veya 4’ünün bu hastalıktan mustarip olduğunu belirterek bazı yaş ve hasta gruplarını uyardı.
YAYGIN DERECEDE GÖREBİLİYORUZ
Prof. Şenyiğit, “Sayın Bakanımızın da açıkladığı gibi mevcut durumda Respiratuar Sinsityal Virus, influenza ve covid çok büyük bir salgın meydana getirmiştir. Covid döneminde maske kullanımından kaynaklı olarak hiçbir gribal enfeksiyon görülmezken şu an bunu yaygın derecede görebiliyoruz. Özellikle yaşlı, 65 yaş üstü hastalar, kronik hastalığı olanlar, İmmünsüpresif ilaç kullananlar, İmmünsüpresif durumu olanlar ile direnci zayıf olanlar bu dönemde çok daha dikkatli olmaları gerekir. Bazen bunlarda ölümcül seyredebiliyor” açıklamasında bulundu.
ANTİBİYOTİĞİN GRİBE ETKİSİ YOK
Bu üç virüs grubunun şu an yaygın derecede bir salgın oluşturduğunun altını çizen Şenyiğit, “Bunun için doktora gitmeye gerek yok. Şayet 38 santigrat dereceyi geçen ateş, şuur bulanıklığı, toparlanamama ve 5 günü geçen halsizlik durumunda doktora başvurulmalıdır. Sekonder bakteriyel enfeksiyon gelişmişse tedavi ediyoruz fakat bu gribal enfeksiyonların tedavisi antibiyotik değildir. Antibiyotiklerin gribe hiçbir etkisi yoktur. Dolayısıyla 38 santigrat derece altında olanlar, boğazı yananlar, hafif derecede balgam çıkaranların ilaç kullanmasına da gerek yoktur” ifadelerini kullandı.