Diyarbakır’da Milyonlarca Lira Kamu Zararı! Diyarbakır’da yapılan imar ve ihale yolsuzluğu akıllara durgunluk verdi. Sahte kaşeler ve imzalar kullanılarak satışa çıkarılan dönümü 9 milyon liralık arsalar 4 milyon liraya satıldı!
Bazı imarlı araziler ise Diyarbakır’ın Mardin karayolu üzerindeki susuz tarlalarla takas edildi. Bunun üzerine harekete geçen Mülkiye Müfettişleri rapor hazırlayarak ilgililer hakkında idari soruşturma başlattığı öğrenildi.
Diyarbakır’ın AK Partili Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ile belediyenin emlak istimlâk müdürlüğünde görevli yöneticilerin özellikle imar ve ihale işlemlerinde iş sahiplerinden haksız menfaat temin ettikleri, mülkiyeti belediyeye ait olan ve dönümü 6 ila 9 milyon lira arasında değişen mali değeri yüksek Bağcılar semtindeki imarlı ve ifrazlı arsaların hileli satışının yapıldığına dair ihbar ve şikâyetler üzerine İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişliği ekipleri harekete geçti,
Diyarbakır’a gönderilen müfettişlerin yaptıkları araştırma, inceleme ve alınan tanık ifadelerine göre, 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren belediyeye gelir sağlamak amacıyla Bağlar Belediyesi’ne ait 12 farklı ada ve parselde arsa satışının yapıldığı belirlendi.
Mevzuata uydurmak için sahte kaşe yaptırılmış
Sözcü Gazetesi’nden Özgür Cebe’nin haberine göre, kamuya ait arazilerin satışıyla ilgili yasa ve mevzuat gereğince o ilin mülki sınırlarında gayrı menkul danışmanlık hizmeti veren 4 büyük emlak firmasından fiyat tespiti yapılaması zorunlu kılınıyor.
4 firmadan alınan fiyat tespitinin ardından en düşük ile en yükseğin ortalaması bir fiyatla araziler satışa çıkarılıyor.
Bağlar belediyesine ait konut ve ticari imarlı arazilerin güncel mali değerinin 6-9 milyon lira arasında değiştiği için Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu ile Emlak İstimlak Müdürlüğü’nde görevli yöneticilerin satışa çıkarılan arsaların fiyatını gerçek mali değerinin çok altında gösterebilmek için kentteki 4 büyük emlak firmasının kaşelerini matbaada yaptırdıkları, bu sahte kaşe ve imzalarla dönümü 9 milyon lira olan arsaların fiyatlamasını 4’te 1 fiyatlama üzerinden değer taktiri yaptıkları belirlendi.
Emlakçıların bilgileri ve rızaları dışında kaşeleri yaptırılarak sahte imzalarla sahte teklifler oluşturdukları tespit edildi.