Google’ın tarihi ve kuruluş hikayesi – Google nasıl kuruldu?

featured

Dünyanın en sevilen arama motorunun nasıl kullanılacağına oldukça aşinasınız İşte Google’ın geçmişine bir bakış. Her gün milyarlarca insan tarafından kullanılan Google arama motoru nedeniyle dünyanın en ünlü şirket isimlerinden biridir. Google’ın net değeri 2023 yılında bir trilyon doları (piyasa değeri) geride bırakacak.

Yani Google, mütevazi garaj üssünün başlangıcından bu yana muazzam bir şekilde büyümüş devasa bir şirkettir. Google LLC’nin geçmişi 25 yıla yayılıyor. Bu, Google’ın nasıl bugünkü dev şirket haline geldiğinin hikayesidir.

Google’ın hikayesi, modern teknoloji dünyasının en sıra dışı hikayelerinden biridir. Mütevazı bir üniversite projesinden dünyanın en güçlü ve etkili şirketlerinden birine dönüşen Google, İnternet ve teknoloji dünyasının evrimine damgasını vurdu.

Bu makalede, mütevazi başlangıçlardan kullanılan teknolojilere ve programlama dillerine kadar geçmişinin yanı sıra şirketi çevreleyen merakları da inceleyeceğiz.

Google, modern internetin şekillenmesinde çok önemli bir rol oynadı ve hala bu rolü oynuyor. Bugün hayatlarımızı yaşama şeklimiz ve bir şeyleri arama veya arama şeklimiz çoğunlukla Google sayesindedir.

GOOGLE’IN KURULUŞ TARİHİ

Doktora derecesi bilgisayar bilimleri yüksek lisans öğrencileri Sergey Brin ve Larry Page ilk kez 1990’ların ortasında Stanford Üniversitesi’nde tanıştılar. İşte o zaman ikili, başlangıçta BackRub adı verilen yeni bir internet arama motorunun geliştirilmesinde işbirliği yaptı. Ancak bu arama motoru Google olarak yeniden adlandırıldı ve 1996 yılında Stanford’un web sitesinde denendi.

Page ve Brin, yeni arama motorunu dünya çapında kullanıma sunmak için 1997 yılında Google.com alan adını kaydettirdiler. Google arama motoru hızla web sayfalarını bulmak için popüler bir araç haline geldi. Onu zamanın diğer arama motorlarından ayıran şey, sonuçları sitelere bağlantı veren sayfaların sayısına ve önemine göre sıralayan benzersiz PageRank algoritmasıydı. Google.com alan adını 1997 yılında yeni arama motorunu dünya çapında kullanıma sunmak için satın aldı. Google arama motoru hızla web sayfalarını bulmak için popüler bir araç haline geldi. Onu zamanın diğer arama motorlarından ayıran şey, sonuçları sitelere bağlantı veren sayfaların sayısına ve önemine göre sıralayan benzersiz PageRank algoritmasıydı.

Bu makalede, mütevazi başlangıçlardan kullanılan teknolojilere ve programlama dillerine kadar geçmişinin yanı sıra şirketi çevreleyen merakları da inceleyeceğiz.

Daha verimli ve doğru bir arama motoru oluşturma fikri, 1996 yılında Page ve Brin akademik çalışmaları üzerinde çalışırken ortaya çıktı. Ancak 4 Eylül 1998’de Larry Page ve Sergey Brin’in gerekli başvuruları yapmasıyla Google Inc. şirketi resmi olarak kuruldu. google.com alan adını kaydettirmeye yönelik belgeler.

Aslında Backrub ancak 1997 yılında bir yatırımcıdan fon aldıktan sonra Google haline geldi. “Google” adı, 1’in ardından 100 sıfır gelen bir matematik terimi olan “googol”e dayalı bir kelime oyunudur ve arama motorunun kataloglayabileceği bilginin büyüklüğünü vurgulamaktadır.

Web sayfalarını indekslemeye ve sıralamaya yönelik PageRank algoritmasını temel alan yenilikçi teknolojileri, Google’ın o zamanki rakiplerinden önemli ölçüde daha iyi arama sonuçları sunmasına olanak tanıdı. Bu algoritma yalnızca web sayfalarının içeriğini değil aynı zamanda belirli bir sayfaya işaret eden bağlantıların sayısını ve kalitesini de dikkate alarak web sayfalarına bir “önem” puanı atadı. Bu yaklaşım internet aramasında devrim yarattı ve Google’ı hızla kullanıcılar için tercih edilen arama motoru haline getirdi.

Google’ı oluşturmak için Page ve Brin öncelikle taşınabilirliği ve çok yönlülüğü ile bilinen Java programlama dilini kullandı. Java, büyük miktarlarda veriyi işleyebilen, ölçeklenebilir ve güvenilir bir sistem geliştirmelerine olanak sağladı.

1999 yılında şirketin kurulmasından kısa bir süre sonra Google, Mountain View, California’daki mevcut genel merkezine taşındı. Bu merkez, son teknolojiye sahip tesisleri ve yenilikçi atmosferiyle hızla teknoloji dünyasında bir simge haline geldi.

GOOGLE’IN İLK YÖNETİM KURULU BAŞKANI ERİC SCHMİDT

2001, Eric Schmidt’in Google’a ilk başkan olarak katıldığı ve daha sonra icra kurulu başkanı olduğu yıldı. Ayrıca Larry Page ürün başkanı, Sergey Brin ise teknoloji başkanı oldu. Larry Page, 2001 yılına kadar Google’ın ilk CEO’suydu. Ancak Page ve Brin o zamanlar hâlâ gençtiler ve büyüyen şirketlerini yönetmek için daha fazla işletme yönetimi deneyimine sahip birine ihtiyaç duyulduğunu kabul ettiler. 2001 yılında eski Novell CEO’su Eric Schmidt’i Google’ın genel müdürü olarak atadılar.

GOOGLE ADWORDS

Yeni başlayan Google şirketi, ilk olarak 2000 yılında arama motorunda reklam yerleşimleri satmaya başladı. Google AdWords’ün piyasaya sürülmesi, işletmelerin arama motorunda anahtar kelime reklam yerleşimi için teklif vermesini sağladı. Bugün Google Ads, Google’ın en büyük nakit ineklerinden biridir ve yılda 100 milyardan fazla gelir elde etmektedir.

GOOGLE YOUTUBE’U SATIN ALDI

2005 yılında Google, YouTube adlı başka bir yeni video paylaşım sitesiyle rekabet halinde olan bir Google Video web sitesi başlattı. Steven Chen tarafından kurulan YouTube sitesi internette çok daha büyük bir hit haline geldi.

Google, 2006 yılında YouTube’la rekabet etmekten vazgeçti ve Chen’le bir Denny’s restoranında bir şeyler yemek ve video paylaşım sitesinin satın alınması önerisini tartışmak için buluşma ayarladı. Eric Schmidt, Bay Chen’i YouTube’u Google’a 1,65 milyar dolara satmaya ikna etti; bu miktar şirketin Android satın alımını oldukça gölgede bıraktı. Google YouTube’u yenemediği için arama devi onu satın almak zorunda kaldı. Big G daha sonra Google Videoları kapattı ve YouTube, Google Arama’dan sonra en çok ziyaret edilen ikinci web sitesi oldu.

Google Wikipedia sayfasına gitmek için tıklayınız

Google’ın tarihi ve kuruluş hikayesi – Google nasıl kuruldu?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!