Kışın Bel Ağrılarına Dikkat.. Bel Ağrısı İçin Alınacak Önlemler!

featured

Sıcaklığın düşük olduğu bir yerde vakit geçirdiyseniz, sırtınızdaki o eski, tanıdık sancının alevlenmeye başladığını hissetmiş olabilirsiniz. Pek çok insan, soğuk havanın sırt ağrısına neden olabileceğine veya şiddetlendirebileceğine inanıyor ve bu blog yazımızda, bu fikrin herhangi bir bilimsel değeri olup olmadığını ve sonbahar ve kış aylarında sırtınızın ağrımasını nasıl önleyebileceğinizi tartışacağız.

Mevsim değişip sonbahar kışa döndüğünden, akut bel ağrısı gelişme şansınız artabilir. Neyse ki, bunun size olmasını önlemek için yapabileceğiniz şeyler var.

Sırt ağrısı, insanların tıbbi yardım aramasının en yaygın nedenlerinden biridir. Tipik olarak, sırt ağrısı belirtilerinin çoğu akuttur ve kendi kendini sınırlar. Akut sırt ağrısının en yaygın türü, bel kaslarınızın bir kas gerilmesi olan bel gerilmesidir. Bu kaslar güçlüdür ve omurganıza ve pelvisinize birçok eki vardır. Bu nedenle, yaralandıklarında ağrı şiddetli ve zayıflatıcı olabilir.

Omurga osteoartriti olan birçok kişi, yağmurlu veya soğuk havalarda semptomlarında kötüleşme görür.

Osteoartrit , omurganın omurları da dahil olmak üzere kemiklerinizin uçlarını koruyan kıkırdağın parçalanmasından kaynaklanan bir artrit türüdür. Omurgaya ek olarak, bu durum sıklıkla elleri, dizleri ve kalçaları da etkiler.

Hava Durumundaki Değişiklik Sırt Ağrısına Nasıl Yol Açabilir?

Vücudumuzun çoğu yerinde olduğu gibi, sırtımız da soğuk havalarda pek iyi değildir. Omurganızı destekleyen kaslar, tendonlar ve bağlar soğumaya başladıklarında gerilip büzülmeye başlayabilirler. Soğuk hava, yumuşak dokunun sertleşmesine neden olur ve bu da sinir uçlarınıza ek baskı uygular. Bu süreç, sırt ağrısına ve diğer ilgili semptomlara önemli ölçüde katkıda bulunabilir. Ayrıca, daha soğuk havalar gelmeden önce zaten sırt ağrısı çekiyorsanız, mevcut durumunuzu şiddetlendirebilir ve yoğunlaştırabilir.

Soğuk Hava Bel Ağrısı Yapar Mı?

Kısacası soğuk hava, omurgayı destekleyen kasların, tendonların ve bağların gerilmesine neden olduğu için sırt ağrısına neden olabilir. Bu, omurganıza baskı uygulayabilir ve omurgadan çıkan hassas sinir köklerini çekerek ağrıya neden olabilir.

Ek olarak, eklemler zaten iltihaplıysa, barometrik basınç veya sıcaklıktaki bir düşüş şişlik ve ağrıya neden olabilir.

Bilim Bu Konuda Ne Diyor?

Bilim camiasında soğuk havanın neden sırt ağrısına neden olduğu konusunda bazı tartışmalar olsa da, gerçekten bunun meydana geldiğine dair bir tartışma yok. Birkaç büyük çalışma, düşük sıcaklıklar ile ağrı raporları arasında gerçek bir ilişki olduğunu kanıtlamıştır .

Örneğin, 2012’de İsveç’te, soğukta günde birkaç saat çalışan yaklaşık 135.000 inşaat işçisi üzerinde geniş bir araştırma yapıldı.

Araştırmacılar, günlerinin çoğunu içeride çalışarak geçiren insanlarla karşılaştırıldığında, daha soğuk havalarda çalışan erkeklerin daha fazla sırt ve boyun ağrısı vakası bildirdiklerini buldular.

Finlandiya’daki ikinci bir çalışma da çok benzer sonuçlar verdi.

Bu, birkaç nedenden dolayı geçerli olabilir:

Soğuk Hava Omurgayı Destekleyen Yapıları Sıkıştırır

Hiç soğuk bir sabah dışarı çıkıp vücudunuzun kasıldığını hissettiğiniz oldu mu? Bu, soğuk havaya karşı tamamen doğal bir tepkidir ve soğuk bir günde sırtınızın ağrımasının ana nedenlerinden biridir.

Düşük sıcaklıklarla karşı karşıya kalındığında, vücutta vazokonstriksiyon adı verilen ve esasen ekstremitelerinizdeki kan damarlarını daraltma ve bu ekstra kanı beyin, kalp, akciğerler ve bağırsaklar gibi hayati bölgelere sıcak tutmak için yönlendirme işlemi olan bir süreç meydana gelir. .

Kaslar, tendonlar ve bağlar daha az kana sahip olduklarında sertleşirler.

Parmaklarınız soğukken klavyede metin yazmayı veya yazmayı denediyseniz ve olağanüstü yavaş hareket ettiğinizi fark ettiyseniz, muhtemelen bunu deneyimlemişsinizdir.

Omurganızı destekleyen yapılarda da durum aynıdır. Hava soğuk olduğunda, omurganızı destekleyen yapılara daha az kan akışı olur ve doğal olarak sertleşirler, bu da sırtta ekstra baskı oluşturur.

Omurga ağrısının çoğunun, omurganın kendisindeki bir sorundan değil, ona destek sağlayan kasların, tendonların ve bağların gerilmesi veya yaralanmasından kaynaklandığını not etmek önemlidir.

Bu dokular sertleşir ve omurgadaki hassas sinir uçlarını çekerse – ki bu yaygın bir durumdur – ağrının kaynağı omurilik yapısı olmamasına rağmen sırtınız ağrıyormuş gibi hissedilebilir.

Bunun da ötesinde, sıkı veya soğuk kaslar, tendonlar veya bağlar gerilmeye veya yaralanmaya karşı çok daha hassastır.

Ek olarak, titreme, sıcaklıktaki bir düşüşe verilen başka bir tipik tepkidir. Hızlı kas kasılmaları yoluyla titreme, vücut için doğal olarak ısı üretmeye yardımcı olur. Bununla birlikte, ince veya algılanamayan olsa bile kasları sert, sıkışık veya gergin hissettirebilir.

Bu, vücudunuzun buna doğal tepkisi nedeniyle soğuk havalarda sırt ağrısına daha yatkın olduğunuz anlamına gelir.

Soğuk, Karanlık Günler Depresyona Katkında Bulunabilir, Bu Da Sırt Ağrısına Arttırabilmektedir.

Araştırmalar, soğuk havanın ve karanlık günlerin, sırt ağrısına neden olabilen veya şiddetlendirebilen mevsimsel depresyon olarak bilinen duruma katkıda bulunabileceğini göstermiştir.

SAD olarak da bilinen mevsimsel afektif bozukluk, sonbahar‘da başlayan ve kış ayları boyunca devam eden, tipik olarak her yıl ortaya çıkan bir depresyon türüdür.

Vücudunuzun sirkadiyen ritmini bozan azalan güneş ışığı miktarı, azalan güneş ışığı nedeniyle serotonin seviyelerindeki düşüş veya serotonin seviyelerindeki düşüş dahil olmak üzere mevsimsel depresyona neden olabilecek bir dizi faktör vardır.

Nedeni ne olursa olsun, sırt ağrısı, mevsimsel duygudurum bozukluğu yaşayan kişilerde oldukça yaygın bir durumdur.

Bazı çalışmalar, depresyonun sitokinler olarak bilinen proteinler yoluyla artan iltihaplanma seviyelerine neden olabileceğini öne sürdü. Sitokinler, hücre sinyal molekülleri olarak görev yapar ve iyileşen hücrelerin enfeksiyon ve iltihaplanma bölgelerine doğru hareketini uyarır.

Ancak aşırı miktarda inflamatuar sitokinler, sırt ağrısının en yaygın nedenlerinden biri olan inflamatuar hastalıklara ve depresyona yol açabilmektedir.

Mevsimsel depresyon ayrıca yorgunluğa, ağrı algısının artmasına ve günlük aktivitelere olan ilginin azalmasına neden olabilir, bu da insanların omurgayı destekleyen kasları çalıştırmasını ve güçlendirmesini engelleyerek sırt ağrısına neden olabilir.

Soğuk Hava ve Kısa Günler Egzersizi Enyelleyebilir

Yürüme, yüzme veya bisiklete binme gibi günlük, düşük etkili egzersizler sırt ağrısını önlemenin en iyi yollarından bazılarıdır. Bununla birlikte, soğuk sonbahar ve kış aylarında, sürekli olarak yürüyüşe çıkmak veya bisiklete binmek çok soğuk veya çok tehlikeli olabilir. Bu durumda, birçok insan hava tekrar ısınmaya başlayana kadar egzersize ara verir.

Bu, sırt ağrısıyla mücadele ediyorsanız yapabileceğiniz en kötü şeylerden biridir.

Soğuk Hava Aylarında Sırt Ağrısını Önlemeye Yardımcı Olacak İpuçları

Günlük Esneme ve Egzersiz

Güçlü bir sırtın, daha zayıf bir sırtla karşılaştırıldığında sırt ağrısı yaşama olasılığı daha düşüktür. Sizi ve sırtınızı esnek tutmaya yardımcı olmak için günlük olarak bir tür egzersiz yaptığınızdan emin olun. Germe ayrıca sırt ağrısıyla mücadelede hayati bir araçtır. Kaslarınızı ne kadar gevşek tutarsanız, sırt ağrısı çekme şansınız o kadar azalır. Yoga bunu yapmanın mükemmel bir yoludur.

Kendinizi Çok Zorlamayın

Yeni yağmış kara bakmak hoş olabilir ama neredeyse her gün onu kürekle temizlemek öyle değildir. Kar temizleme makineniz veya yapan bir komşunuz yoksa, kar kürerken dikkatli olun. Kendinizi ve sırtınızı aşırı yormayın. Kar yağdıktan kısa bir süre sonra dışarı çıkmaya çalışın, bu yüzden daha hafiftir, bol bol mola verin ve sırtınızla değil dizlerinizle eğilip kaldırmayı unutmayın.

Çevrenize Dikkat Edin

Tehlikeli ve acı verici düşmelerden veya kaymalardan kaçınmak istediğiniz için kışın nerede yürüdüğünüze de dikkat etmeniz gerekir. Kaldırımlarınıza ve ara yollarınıza kum veya buz çözücü koymak konusunda gayretli olabilirsiniz, ancak herkes öyle değil. İyi bir çift kışlık bota sahip olmak da ayrılmaz bir şeydir. İyi bir çekiş gücüne sahip olduklarından ve alt kısımlarının karda ve buzda yürürken çok aşınmadığından emin olun.

Kendini Sıcak Tut!

Sıcak giysiler giyin ve kat kat giyinin. Birkaç ince kat giysi sizi tek bir kalın giysiden daha sıcak tutabilir. Alt sırtınızı sıcak tutun. Bir şeye uzandığınızda sırtınızın soğumaması için gömleğinizi pantolonunuzun içine sokun ve üzerine bir süveter giyin. Geceleri, yatağınızın üzerine birkaç battaniye veya elektrikli battaniye koymak, kaslarınızın kasılmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Evinizi olabildiğince sıcak tutun.

Sürüşe başlamadan önce ön ısıtma yapmak için arabanızı birkaç dakika çalıştırın.

İyi Ayakkabı veya Bot Giyin

Kışlık ayakkabılarınız kaymayı ve düşmeyi önlemeye yardımcı olacak dişlere sahip olmalıdır. Buzlu havalarda emin adımlarla yürümek için ayakkabınızın üzerine sığabilecek bir krampon seti satın alabilirsiniz.

Soğuk Havalarda Sırt Ağrısından Nasıl Korunur

Soğuk havalarda sırt ağrısını önlemek için yapabileceğiniz en iyi şey, kendinizi her zaman, özellikle de dışarıdayken sıcak tutmak için her türlü çabayı göstermektir. Ekstra katmanlar giyin ve gömleğinizin içine sokarak ve/veya bir eşarp takarak sırtınızı ve boynunuzu kapalı tuttuğunuzdan emin olun.

Evinizde ısıyı yüksek tutun ve soğuk gece saatlerinde kaslarınızın kasılmasını önlemek için elektrikli battaniye kullanmayı düşünün.

Ek olarak, çekişi iyi olan bir çift kışlık bot satın alın.

Travmatik düşmeler, fıtıklaşmış bir disk veya kırık omurlar gibi ciddi, ağrılı bir spinal duruma yol açmanın en kolay yollarından biridir. İyi bir çift bot, yılın daha soğuk aylarında dışarıdayken buzlu veya ıslak yüzeylere düşmenizi önlemeye yardımcı olacaktır. Bel fıtığı bel ağrılarını kışın arttırabilir.

Son olarak egzersizi ihmal etmeyin.

Mevsimsel depresyonla mücadele ediyorsanız veya sadece sıcaklık düştüğünde sırt ağrısını önlemek istiyorsanız, vücudunuzu sürekli çalıştırmanız gerekir. Bir zamanlar keyif aldığınız aktiviteleri yaz aylarında yapmaya devam etmek zor olsa da, kendinizi acı elementlere maruz bırakmadan, düşük etkili, iltihapla savaşan egzersizin faydalarından yararlanmaya devam edebilirsiniz.

Mental olarak kendinize iyi bakın

Bilim insanları, insanların kış aylarında zihinsel olarak aktif olmalarını tavsiye ediyor. Bu, “olumlu bir tutum ve ruh halini korumaya” yardımcı olabilir, “ki bu da acı algımızı etkileyebilir” diyor.

Ayrıca masaj yaptırmak, ihtiyaç duyduğunuzda rahatlamak veya aileniz ve arkadaşlarınızla bağlantıda kalmak gibi biraz kendinizi şımartmayı deneyebilirsiniz. Ve dışarısı soğuk ve rüzgarlı olduğunda, belki bir fincan sıcak çikolata veya sıcak çay yapın ve kendinize biraz zaman ayırın.

Kışın Bel Ağrılarına Dikkat.. Bel Ağrısı İçin Alınacak Önlemler!
Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!