Kulak Ağrısının Nedenleri Nelerdir? Kulak Ağrısına Çözümler!

featured

Yaşadığınız ağrı ve şişlik de dahil olmak üzere semptomlarınızı azaltmaya yardımcı olabilecek birkaç kulak ağrısı tedavi yöntemi vardır. Kulak ağrısı çok mühim bir sağlık sorunudur..

Kulak ağrısı (otalji), donuk, keskin veya yanma hissi gibi hissedebilir. Ağrı yavaş yavaş veya aniden ortaya çıkabilir. Sebebe bağlı olarak sabit olabilir veya gelip gidebilir. Bir veya iki kulak etkilenebilir. Kulak ağrısı çocuklarda daha sık görülse de yetişkinlerde de görülebilir.

Daha önce kulak enfeksiyonu geçirdiyseniz, ne kadar rahatsız edici olabileceklerini bilirsiniz. Kulak ağrısı hem yetişkinler hem de çocuklar için acı vericidir ancak ne yapacağınızı biliyorsanız tedavisi kolaydır. Kulak enfeksiyonları için en iyi ev ilaçlarına ve bazı kulak enfeksiyonu ilaçlarına bir göz atalım.

Bakteriler veya virüsler en yaygın olarak kulak enfeksiyonlarına neden olur. Kulak enfeksiyonları genellikle alerji, soğuk algınlığı veya üst solunum yolu problemlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Kulağın içindeki tüpler sıvı ve mukus ile dolduğunda, bu bir enfeksiyona neden olur.

Çocuklar yetişkinlerden daha fazla kulak enfeksiyonu geçirir ve çoğu 3 yaşına gelmeden önce en az bir kulak enfeksiyonu geçirir. Çocukların yetişkinlerden daha fazla orta kulak enfeksiyonu geçirmesinin ana nedenlerinden biri, östaki tüplerinin daha kısa olmasıdır.

Kulak enfeksiyonları aşağıdaki belirtilere neden olabilir:

  • İç kulak ağrısı
  • Ateş
  • İşitme kaybı
  • Uyku problemi
  • Zorluk dengeleme
  • Kulaktan sıvı akması
  • Boğaz ağrısı

Kulak Ağrısının Nedenleri!

İç Kulak Enfeksiyonu

Labirentit, denge ve işitmeden sorumlu olan kulağın iç kısımlarında iltihaplanma ve/veya tahrişin neden olduğu bir kulak rahatsızlığıdır . Vertigo, bulantı, kusma, kulak çınlaması ve geçici işitme kaybı gibi semptomlara neden olabilir . 1 İç kulak enfeksiyonları genellikle kulak ağrısına neden olmaz.

Bir iç kulak enfeksiyonuna genellikle viral veya bakteriyel bir enfeksiyon neden olur, ancak bazı durumlarda bir otoimmün hastalığın belirtisi olabilir.

Orta Kulak Enfeksiyonu (Otit Media)

Orta kulak enfeksiyonları (otitis media), orta kulakta (kulak zarınız ile iç kulağınızın oval penceresi arasındaki alan) sıvı ve iltihaplı doku biriktiğinde ortaya çıkar. 2

Otitis media, soğuk algınlığı veya burun tıkanıklığı sonrasında daha sık görülür . Çocuklar orta kulak enfeksiyonlarına daha duyarlıdır, ancak yetişkinler de onları alabilir.

Dış Kulak Enfeksiyonu (Otitis Externa)

Dış kulak enfeksiyonları (otitis eksterna), kulak zarınızdan kulağın dışının kafa ile birleştiği yere kadar uzanan dış kulak kanalında meydana gelir.

İşte kulak kiri oluşumunun belirtileri:

  • Kulak ağrısı
  • Ani veya kısmi işitme kaybı
  • Kulak çınlaması, kulakta çınlama veya uğultu
  • Kulakta dolgunluk hissi

Evde Yapabileceğiniz Yöntemleri Aşağıda Sıraladık!

1. Soğuk veya sıcak kompresler

Hem sıcak hem de soğuk kompresler, kulak enfeksiyonundan kaynaklanan ağrıyı hafifletebilir. Sıcak bir ped veya soğuk bir bezi kulağa 10 ila 15 dakika tutun veya özellikle çocuklar için kolay bir kulak enfeksiyonu tedavisi için sıcak ve soğuk arasında geçiş yapın.

2. Boyun egzersizleri

Boynu döndüren boyun egzersizleri, kulak enfeksiyonlarının neden olduğu kulak kanalındaki basıncın hafifletilmesine yardımcı olabilir. Boyun döndürme egzersizlerinin nasıl yapılacağı aşağıda açıklanmıştır:

  • Düz oturun veya ayağa kalkın.
  • Boynunuzu sağa çevirin, böylece sağ omzunuzla paralel olsun. Beş ila 10 saniye basılı tutun.
  • Bu egzersizi sol tarafta tekrarlayın.
  • Omuzlarınızı kulak memelerinize ulaşmaya çalışıyormuş gibi kaldırın. Beş ila 10 saniye basılı tutun.
  • Bu egzersizleri gün boyunca tekrarlayın.

3. D vitamini

D Vitamini kulak enfeksiyonlarıyla ilgisiz görünebilir, ancak bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinmektedir. Daha sağlıklı bir bağışıklık sisteminin kulak enfeksiyonlarına duyarlı olma olasılığı daha düşüktür.  2017 tarihli bir araştırma , gıda tüketimi, takviye ve doğrudan güneş ışığı yoluyla serum D vitamini düzeylerini artırarak kulak enfeksiyonu riskinin azaltılabileceğini gösterdi.

4. Sarımsak yağı

Antimikrobiyal, antiviral ve antifungal özelliklere sahip olan sarımsak yağı kulak damlaları, kulak enfeksiyonuna neden olabilecek bakteri veya virüsleri öldürmeye yardımcı olmak için kulak kanalına uygulanabilir. Ayrıca kendi sarımsak yağı kulak damlalarınızı yapmak için ezilmiş sarımsak karanfillerini ılık zeytinyağında bekletebilirsiniz.

5. Kulak damlası kullanmak

Kulak enfeksiyonuna yardımcı olabilecek kulak damlaları satın alınabilir veya evde yapılabilir. Reçetesiz kulak damlaları, hafif yüzücü kulağı vakalarının tedavisinde yardımcı olabilir. Kulak damlaları evde yapılabilir veya tezgahtan satın alınabilir.
Kulak uzmanlarına göre, yarısı ovma alkolü ve yarısı beyaz sirke karışımı yapılarak evde basit bir karışım yapılabilir. Kulaklara birkaç damla kullanmak kulak kanalının kurumasına yardımcı olabilir ve iyileşme sürecini destekleyebilir.

6. Zeytin yağı

Kulak enfeksiyonunun birçok nedeni vardır, ancak en yaygın olanı, kulaktaki balmumunun mantar veya bakteri üremesi tarafından saldırıya uğraması ve bunun da Östaki tüplerinde tıkanmaya yol açmasıdır. Bu tıkanıklık zeytinyağı yardımıyla kolayca giderilebilir.
Ocakta biraz zeytinyağını ısıtın (kısık ateşte). Yağı enfekte olmuş kulağa sürün. Yağ balmumuna çarptığında yumuşar. Bundan sonra, balmumu bir pamuklu çubukla çıkarın. Ancak kulak zarına zarar verebileceğinden, çubuğu kulağın içine çok fazla sokmayın.

7. Elma sirkesi

Elma sirkesi, büyükannenizin güvendiği “git” çaresi olarak lanse edilir. Güçlü aromasına ve asidik tadına rağmen, fermente elmalardan yapılan bu sirke, çok sayıda iyileştirici özelliğe sahiptir. Bu özelliklerinden biri de antibakteriyel ve antifungal özellikleridir.

Kronik maya enfeksiyonlarıyla savaşma yeteneğiyle bilinen elma sirkesi, kulak enfeksiyonlarına neden olabilecek mantarlarla da mücadele edebilir.

Elma sirkesini kulak enfeksiyonları için kullanmak için bir ölçü elma sirkesini bir ölçü suyla karıştırın. Çözeltiye bir pamuk topu batırın. Pamuk topunu etkilenen kulağınıza yerleştirin ve beş dakika kadar bekletin. Pamuk topunu çıkarın ve kalan sirkenin kulağınızdan akabilmesi için karşı tarafınıza yatın. Düşük ayarda bir saç kurutma makinesi ile kulağınızı kurutun.

8. Fesleğen

Fesleğen, birçok tedavi edici özelliği olan bir bitkidir. Fesleğen antioksidanlarda yüksektir ve ayrıca güçlü antibakteriyel özellikler içerir. Fesleğen kullanmak için, suyunu çıkarmak için beş taze kutsal fesleğen yaprağını çok nazikçe ezin. Fesleğen suyunu etkilenen kulağın üzerine ve çevresine uygulayın. Kulak kanalına herhangi bir meyve suyu almamaya dikkat edin.

9. Hidrojen peroksit

Hidrojen peroksit kulakları temiz tutmaya yardımcı olabilir ve orta kulağa kir veya ek bakterilerin girmesini önleyebilir. Yüzücü kulağını önlemek için özellikle yararlıdır . Kulak kanalına az miktarda hidrojen peroksit sürün, ancak kulağın içine çok fazla girmemesine dikkat edin.

10. Uyku pozisyonlarını değiştirmeyi deneyin

Yan uyuyan biriyseniz, etkilenen kulağınız yastığa bakmak yerine yukarı bakacak şekilde uyumayı deneyin. Etkilenen kulağınızla bir yastıkta uyumak kulağınızı daha da kötüleştirebilir. Bunu sezgisel olarak düşünemeyen çocuklara önermek, geceleri ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

11. Tuzlu su ile gargara yapmak

Kulak ağrısı bazen boğaz ağrısıyla ilişkilendirilir ve tuzlu su ile gargara yapmak semptomlarınızı hafifletmeye yardımcı olabilir. 1 ila 5 oranında tuzu ılık suya karıştırın, ardından gargara yapın, tükürün ve tekrarlayın. Boğaz ağrınız varsa bal ve limon çayı veya et suyu çorbası gibi ılık sıvılar biraz rahatlama sağlayabilir.

12. Soğan

Yüzyıllardır anneler soğanın iyileştirici gücüne yemin ettiler. Etkili olduklarına dair bilimsel bir kanıt bulunmamakla birlikte soğanlar, kulak şişmesine yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahip flavonoid kersetin gibi kimyasallar içerir. Bir kulak ağrısını iyileştirmeye yardımcı olmak için, etkilenen kulağa birkaç damla soğan suyu veya etkilenen kulağın üzerine bir soğanın yarısı koyun.

13. Sakız

Daha yeni uçağa bindiyseniz veya tüplü dalış yaptıysanız, hava basıncındaki değişikliklerden dolayı kulak ağrısı yaşayabilirsiniz. Sakız çiğnemek, kulaklarınızı “patlatmaya” ve yaşadığınız herhangi bir acıyı veya baskıyı azaltmaya yardımcı olabilir.

14. Çay ağacı yağı

Çay ağacı yağı, ağrıdan kurtulmak için doğal bir çare olarak yaygın olarak kullanılan esansiyel bir yağdır. Yağın güçlü antifungal, antibakteriyel, antiseptik ve antienflamatuar özellikleri vardır ve bu da onu kulak ağrısı için etkili ev ilaçlarından biri yapar. Yağ, kulaktaki ağrı ve rahatsızlığı azaltmak için kullanılır.

Nasıl kullanılır: Yağ çevrimiçi olarak ve mağazalarda çevrimdışı olarak mevcuttur. Tek yapmanız gereken, kullanmadan önce bir veya iki damla çay ağacı yağını bir çay kaşığı zeytinyağı, susam yağı veya hindistancevizi yağı gibi herhangi bir baz yağ ile karıştırmak. Yağı uygun şekilde karıştırın ve kulak ağrısını yatıştırmak için kulağa bir ila iki damla dökün.

Çocuklar İçin Kulak Ağrısı Çözümleri

Çocuklarda kulak ağrısı, daha küçük östaki tüpleri nedeniyle daha yaygındır. Piyasada özellikle çocuklarda kulak ağrısı için bazı ilaçlar var. Eczaneler, kulak ağrısı soğuk algınlığı veya grip, yüzücü kulağı veya alerjiden kaynaklanıyorsa, çocuğunuzun daha iyi hissetmesine yardımcı olabilecek ağrı kesici kulak damlaları satar.

Ayrıca, çocuk formülü asetaminofen veya ibuprofen, 6 aylık veya daha büyük çocuklarda iltihaplanmadan kaynaklanan rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olmak için kulak ağrısı ilaçları olarak kullanılabilir.

Kulak ağrısı veya vulak enfeksiyonu

Hem kulak ağrısı hem de kulak enfeksiyonu kulakta ağrıya neden olabilirken, bir enfeksiyon her zaman genel bir kulak ağrısına neden olmaz. Bir kulak enfeksiyonu kulak ağrısına neden olur, ancak tipik olarak viral veya bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanır.

En çok kimler kulak enfeksiyonuna yakalanır?

Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde kulak enfeksiyonu gelişebilir, ancak bu aşağıdaki durumlara bağlıdır.

Bebekler ve Küçük Çocuklar – 6 ay ile 2 yaş arasındaki çocukların kulak enfeksiyonu geliştirmesi daha olasıdır. Bunun nedeni östaki tüplerinin küçük boyutu ve şekli ve gelişen bağışıklık sistemleridir.

Aile Geçmişi, Ailenizde kulak enfeksiyonları varsa, maalesef daha duyarlısınız.

Alerjiler , Alerjisi olanların üst solunum yollarında daha fazla iltihaplanma vardır ve bu da kulak sıvısının boşalmasını önleyebilir.

Kronik Hastalık Geçmişi olanlar, Bağışıklık sistemi baskılanmış veya astımı olan kişiler, kistik fibrozlu olanlar gibi daha fazla risk altındadır.

Antibiyotikler

Antibiyotikler, bakterilerden kaynaklanıyorsa enfeksiyonu temizlemeye yardımcı olabilir. Size veya çocuğunuza bir kulak enfeksiyonu için antibiyotik reçete ediliyorsa, antibiyotik dozunun tamamını almalısınız. Reçete edilen antibiyotiklerin bitirilmemesi bazı bakterileri canlı bırakabilir ve antibiyotik direncine yol açabilir . Kulak enfeksiyonları için en popüler antibiyotiklerden bazıları şunlardır:

  • Amoksisilin
  • Klaritromisin
  • Zitromaks

Kulak ağrısı için ne zaman doktora görünmeli

Bazen hiçbir kişisel bakım veya reçetesiz ilaç kulak enfeksiyonuna yardımcı olamaz. Bir doktora ne zaman görüneceğini bilmek, başka komplikasyonların gelişmesine yardımcı olabilir.

Kulak ağrınız şiddetliyse veya ateş veya işitme kaybı gibi başka semptomlar eşlik ediyorsa, bir doktora görünmelisiniz . Bir kulak burun ve boğaz (KBB) doktoruna sevk edilebilirsiniz.

Kulak Ağrısının Nedenleri Nelerdir? Kulak Ağrısına Çözümler!
Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!