Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir?

featured

Nadir görülen, az bilinen bir hastalık olan maymun çiçeği vakaları, Birleşik Krallık dahil Avrupa ülkeleri ile ABD, Kanada ve Avustralya‘da araştırılmaktadır.

Maymun çiçeği ne kadar yaygındır?

Maymun çiçeği, çiçek hastalığı ile aynı virüs ailesinin bir üyesi olan maymun çiçeği virüsü neden olur, ancak çok daha az şiddetlidir ve uzmanlar enfeksiyon olasılığının düşük olduğunu söyler.

Çoğunlukla orta ve batı Afrika ülkelerinin uzak bölgelerinde, tropikal yağmur ormanlarının yakınında görülür. Bu bölgelerde, yılın başından bu yana 1.200’den fazla maymun çiçeği vakası görüldü.

Virüsün iki ana türünün – Batı Afrika ve Orta Afrika – var olduğu biliniyor ve şu anda dünyanın diğer bölgelerinde dolaşan Batı Afrika’dan daha hafif olan virüs.

Afrika dışında maymun çiçeği ile enfekte olan ve bölgeyle hiçbir seyahat bağlantısı olmayan alışılmadık derecede yüksek sayıda insan, virüsün artık toplumda yayıldığı anlamına geliyor.

Türkiye’deki ilk maymun çiçeği vakası açıklandı!

Dr.Koca Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Bir hastamızda maymun çiçeği hastalığı tespit edildi. Hasta 37 yaşında, bağışıklık sistemi yetersizliği var. Kendisi tecrit edilmiş durumda. Temaslı takibi yapıldı, başka bir vakaya rastlanmadı. Bilindiği gibi bu hastalık solunum yoluyla değil yakın fiziksel temasla bulaşıyor” açıklamalarını yaptı.

Semptomlar neler?

İlk semptomlar ateş, baş ağrısı, şişlik, sırt ağrısı, ağrıyan kasları içerir.

Ateş düştüğünde, genellikle yüzde başlayan ve daha sonra vücudun diğer bölgelerine, çoğunlukla ellerin avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebilir.

Aşırı derecede kaşıntılı veya ağrılı olabilen döküntü, daha sonra düşen bir kabuk oluşturmadan önce değişir ve farklı aşamalardan geçer. Lezyonlar skarlaşmaya neden olabilir.

Enfeksiyon genellikle kendi kendine geçer ve 14 ila 21 gün arasında sürer.

Nasıl yakalarsın?

Monkeypox, birisi enfekte bir kişiyle yakın temas halinde olduğunda yayılabilir. Virüs vücuda kırık deri, solunum yolu veya gözler, burun veya ağız yoluyla girebilir.

Daha önce cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon olarak tanımlanmamıştır, ancak yakın temas yoluyla bulaşabilir.

Rehberlik , virüsü olan herkese semptomları varken cinsel ilişkiden kaçınmasını tavsiye ediyor.

Şu anda maymun çiçeğinin cinsel sıvılarla yayılabileceğine dair mevcut bir kanıt bulunmamakla birlikte, virüsü taşıdığı doğrulanan kişilerin önlem olarak enfeksiyondan sonra sekiz hafta boyunca prezervatif kullanmaları tavsiye edilmektedir.

Ayrıca maymunlar, sıçanlar ve sincaplar gibi enfekte hayvanlarla veya yatak takımları ve giysiler gibi virüs bulaşmış nesnelerle temas yoluyla da yayılabilir.

Ne kadar tehlikeli?

Virüs vakalarının çoğu hafiftir, bazen su çiçeğini andırır ve birkaç hafta içinde kendi kendine geçer.

Monkeypox bazen daha şiddetli olabilir ve Batı Afrika’da ölümlere neden olduğu bildirilmiştir.

Salgınlar ne kadar yaygındır?

Virüs ilk olarak esir bir maymunda tanımlandı ve 1970’den beri 10 Afrika ülkesinde sporadik salgınlar bildirildi.

2003 yılında ABD’de bir salgın vardı, ilk kez Afrika dışında görüldü. Hastalar, ülkeye ithal edilen küçük memelilerden enfekte olan çayır köpekleriyle yakın temastan hastalığa yakalandı. Toplam 81 vaka bildirildi, ancak hiçbiri ölümle sonuçlanmadı.

Maymun Çiçeği Virüsü Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!