Prof. Dr. Naci Görür’den Diyarbakır’a Deprem Uyarısı!

Prof. Dr. Naci Görür'den Diyarbakır'a Deprem Uyarısı!

Deprem riski açısından bölgelerle ilgili deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür’den yeni uyarılar geldi. Prof. Dr. Görür, Diyarbakır için önemli uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Naci Görür, HALK TV canlı yayınında dikkat çeken tespitlerde bulundu. Sık sık depreme dirençli kentlerin inşa edilmesi gibi noktaları vurgulayan Naci Görür, Türkiye’nin deprem gerçeğine bir kez daha gözler önüne serdi. Görür, “Deprem milyonlarca sene önceden beri bu topraklarda oluyor, bundan sonrada olacak. Bu topraklarda kalacaksak bir gece bu kadar insanımızı telef edemeyiz.” sözlerini kullandı.

Prof. Dr. Görür, Güneydoğu Anadolu bölgesi için 2 tehlikenin Doğu Anadolu Fayı ve Bitlis-Zagros bindirme kuşağı olduğunu ifade etti. 6 Şubat depremleriyle birlikte Arap Levhası’nın kuzeye doğru savrulduğunu söyleyen Görür, “Kendisi ile Avrasya Levhası arasında Doğu Anadolu’yu sıkıştırdı” dedi.

“Bu hareketleri yapan Doğu Anadolu Fayı ile Ölüdeniz Fayı’dır” diyen Görür, “Bingöl Karlıova’dan, Kahramanmaraş’tan, Hatay’a kadar giden hattır. Asıl orayı yaratan burası.. Dolasıyla bu Adıyaman ve Diyarbakır’a, Hakkâri’ye özgü bir fay sisteminin veya tehlike hattının çalışması değil. Aksine tehlike oralarda arttı” açıklamasını yaptı.

NACİ GÖRÜR’ÜN DİĞER AÇIKLAMALARI

Prof. Dr. Naci Görür'den Diyarbakır'a Deprem Uyarısı!

Güneydoğu bölgesinde deprem üreten 2 tehlike bulunuyor. Bunlardan biri Doğu Anadolu Fayı, diğeri ise Bitlis-Zagros bindirme kuşağı. Yani Güneydoğu Anadolu’yu sınırlayan dağlık bölge. Adıyaman’dan başlayıp Hakkari’ye kadar giden Arap Platformu’nu sınırlayan dağlık bölge. Orası da bir tektonik kuşaktır. Arap Levhası’yla Doğu Anadolu’nun ve Anadolu’nun levhasının sınırıdır.

Bu şekildeki levha sınırı bölgeleri depremler meydana getirir. Bu son 6 Şubat depremlerinde Arap Levhası kuzeye doğru savruldu. Kendisi ile Avrasya Levhası arasında Doğu Anadolu bölgesini sıkıştırdı. Bu durum Anadolu Levhası’nın da biraz Batı’ya kaymasına sebep oldu. Bu hareketleri yapan Doğu Anadolu Fayı ile Ölüdeniz Fayı’dır. Bingöl Karlıova’dan, Kahramanmaraş’tan, Hatay’a kadar giden hattır. Asıl orayı yaratan bu.

ONLAR GERÇEKTEN TEHLİKELİ

“Dolasıyla bu Adıyaman ve Diyarbakır‘a, Hakkari’ye özgü bir fay sisteminin veya tehlike hattının çalışması değil. Aksine tehlike oralarda arttı. Adıyaman, Diyarbakır ve Hakkari kendilerini birinci derecede tehdit eden bindirme kuşağına bağlı bir tehlikeye maruz kalmadılar. Doğu Anadolu Fayı’nın kırılması sonucu etkilendiler. Adıyaman DAF’a çok yakın etkilendi.

Diyarbakır da etkilendi, yapılar yıkıldı. O kuşaktaki Diyarbakır, Bitlis, Batman, Hakkari ve Şanlıurfa, Şırnak, Gaziantep.. DAF ve bindirme hattı levha sınırıyla alakalı ve onları karakterize ediyor. Dolasıyla hep aktif ve bunlar deprem ürettiği zaman bu bölgenin tümünü etkileyebilir..

ANAYASA KONUSU OLMALI

Prof. Dr. Naci Görür'den Diyarbakır'a Deprem Uyarısı!

Dr. Görür, sözlerine şöyle devam etti:”Bizim ülkemizde deprem dirençli kentler bir anayasa konusu olmalı ve ülke bir anlamda iradi şeklinin olaya bakışını değiştirmeli. Yani demeli ki bütün kentler kendini tehdit eden tehlikeyi bilmeli, tehlike gerçekleşince o kente nasıl zarar vereceğini hesaplamalı ve tehlike oluşmadan önlemini almalıdır.

YAKLAŞIK 15 YILDA TÜM TÜRKİYE’Yİ YENİLERİZ

Prof. Dr. Naci Görür'den Diyarbakır'a Deprem Uyarısı!

Prof. Dr. Naci Görür, kentlerin depremlere dayanıklı hale getirilmesi için acilen çalışmaların başlatılması gerektiğini söyledi. Dr. Görür,”Yarın başlasak 15 yılda tüm Türkiye‘yi deprem dirençli bir hale getiririz” diye konuştu. Görür ayrıca, depremin bir devlet politikası olması gerektiğini söyledi.

MTA GÜNCEL DİRİ FAY HATTI HARİTASI

MTA güncel diri fay hattı haritalarını sürekli olarak güncelliyor. Listeye bakmak ve incelemek için aşağıda bulunan linkten öğrenebilirsiniz.

MTA DİRİ FAY HATTI HARİTASI İÇİN TIKLAYINIZ

Prof. Dr. Naci Görür’den Diyarbakır’a Deprem Uyarısı!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!