Su yaşamın temelidir. Vücudun %75’ini oluşturan sağlık açısından oksijenden sonra ikinci sıradadır. Su bir kalori kaynağı sağlamasa da, yeterli hidrasyon iyi bir atletik performans için en az yediğiniz yemek kadar önemlidir.
Yazın gelmesiyle birlikte bizi uzun süre dışarıda tutabilecek birçok aktivite var. Havaların çok daha sıcak olması nedeniyle terlerken kaybettiğimiz sıvıları telafi etmek için almamız gereken ilave suyu da göz önünde bulundurmalıyız. Sıvılar değiştirilmezse, dehidrasyon gibi ısıya bağlı hastalık riskimizi artırabiliriz.
Uygun hidrasyon sadece kişinin susuzluğunu gidermekle kalmaz, aynı zamanda vücudun toksinleri atmasına, sistem dengesini (dengesini) sürdürmesine, beyin fonksiyonunu, hormon dengesini, metabolik süreçleri (yağ metabolizması dahil), hayat veren vitamin ve minerallerin taşınmasını sağlar ve vücudun beslenmesini destekler. vücudumuzdaki kas, eklem ve kemik bütünlüğü.
Uygun hidrasyonu sağlamanın en iyi yolu sıvı, tercihen su tüketmektir. Susadığında su en iyi seçimdir. Kalorisi yoktur ve genellikle her yerde bulunur. Çoğu insan, günde sekiz bardak suyu teşvik eden temel kuralın farkındadır. Bununla birlikte, günlük ne kadar su tüketmeniz gerektiğini etkileyen birçok faktör vardır.
Bazı bireylerin yaşlarına, aktivite yoğunluğuna ve uzunluğuna, havanın türüne ve sağlık durumuna bağlı olarak daha fazla veya daha az ihtiyacı olabilir. Fiziksel aktivite yaparken, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, egzersiz yapmadan veya açık hava etkinliğine başlamadan önce ve aktivite sırasında her 15-30 dakikada bir su içmeye başlamanızı önerir.
Yeterince su içtiğinizi anlamanın en kolay yollarından biri idrarınızın rengini kontrol etmektir. Genel olarak, açık renkli idrar yeterli hidrasyonun bir göstergesidir. Seyrek idrara çıkma yaşıyorsanız ve idrarın rengi koyu sarı ise, bunlar dehidrasyon belirtileridir.
Dehidrasyonun diğer belirtileri şunlardır: susuzluk, baş ağrısı, kabızlık, yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi, sinirlilik, kramplar, depresyon, kilo, kilo alma, su tutma, cilt lekeleri, kusma veya mide bulantısı ve mesane enfeksiyonları.
Çeşitli sebzeler su bakımından zengindir. Ispanak, brokoli, salatalık, fasulye, lahana, marul, soğan vb. sebzelerin eklenmesi de su bakımından zengindir ve besin açısından da çok yüksektir.
Gün boyunca içme suyu için hatırlatıcılar ayarlamak, su alımınızı daha iyi yönetmenize yardımcı olabilir. Kişi günüyle meşgul olabilir ve kral suyu içmeyi unutabilir ve hatırlatmalar bu sorunu çözmeye yardımcı olur.
Hindistan cevizi suyu, su için en iyi yedeklerden biridir. Çoğunlukla sudan oluşur ve çeşitli başka faydaları ve yüksek besleyici değeri vardır.
Detoks suyu, suya sağlıklı bir alternatiftir ve hatta kilo vermeye yardımcı olabilir. Bu detoksifiye edici su, suya sağlıklı meyveler, sebzeler ve otlar eklenerek hazırlanır. Bu su, suyun bu bileşenlerin tüm besin maddelerini emmesine yardımcı olmak için gece boyunca tutulur.
Sağlığa yönelik veya kilo vermeye yönelik birçok yardım uygulaması, su alımınızı ve sağlığınızı oluşturan diğer faktörleri izlemenize yardımcı olabilir. Bu, ne kadar su tükettiğinizi ve ne kadar tüketmeniz gerektiğini takip etmenize yardımcı olabilir.
Su eksikliğinden dolayı sağlıksız içecekleri tercih edebilir veya yokluğundan dolayı su içmeyebilir. Bir su şişesi taşımak, su alımınızı yolunda tutmanıza yardımcı olabilir.
Sade su içmek sıkıcı olabilir, nane, limon, bal gibi diğer sağlıklı malzemeleri eklemek su alımınızı artırmanıza yardımcı olabilir.
Çeşitli meyveler yüksek su içeriğine sahiptir. Elma, karpuz, kavun, portakal vb. meyveler su ve diğer çeşitli besinler açısından çok zengindir.
Vücudumuzun açlık için gönderdiği sinyal, susuzlukla aynıdır. Bu kafa karışıklığına neden olabilir ve vücudunuza su sağlamak yerine yemek yiyebilirsiniz.
Uyandıktan hemen sonra ve yatmadan önce su içmek, insan vücuduna olağanüstü faydalar göstermiştir ve son derece teşvik edilmektedir.
Sonuç olarak, 12 bardak su içmek. Düşündüğünüz kadar zor olmayabilir. Aktif adımlarla, doğru su alımını zahmetsizce rutininize ekleyebilirsiniz. Bol su içmek sadece dehidrasyonu tedavi etmekle kalmaz, aynı zamanda vücudunuzun sağlıklı işleyişini de artırır.
Günlük sıvı alımımızın yaklaşık %20’si yediğimiz yiyeceklerden, kalanı ise içtiğimiz sıvılardan gelir.
İhtiyacınız olan su miktarı, doğumda size atanan cinsiyete bağlıdır. ABD Ulusal Bilim, Mühendislik ve Tıp Akademilerine göre, erkekler günde 3,7 litre (yaklaşık 16 bardak) ve kadınlar 2,7 litre (yaklaşık 11 bardak) sıvı içmelidir. Egzersiz yapıyorsanız, terlerseniz veya bir hastalığınız varsa (ishal, kusma, ateş) daha da fazla su içmeniz gerekir.
Kesinlikle! Birçok sporcu uygun hidrasyonun önemini anlarken, çoğu aşırı hidrasyonun kan sodyum seviyelerini tehlikeli bir şekilde düşürebileceğinin farkında değildir; hiponatremi veya “su zehirlenmesi” olarak bilinen bir durum.