Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerden etkilenenler için 4 bin 200 çadırın kurulduğu Dicle Nehri kenarındaki geçici barınma alanı Diyarbakır‘da tartışmalara ve tepkilere sebep olmuştu. Sivil toplum kuruluşları ve uzmanlar, Dicle Nehri kıyısına kurulan çadır kent alanı, 2018 yılında baraj kapağının kopması sonucunda sular altında kaldığı, alana ayrıca daha önce hafriyat döküldüğü için asbest tehlikesinin de olduğu uyarıları yapmıştı.
Kentteki sivil toplum kuruluşları yaptıkları açıklamalarla kurulacak çadır kentin depremzedeler için tehlike olabileceği, projeden vazgeçilmesi için çağrıda bulunmaları sonuçsuz kaldı. Tüm tepki ve uyarılar sonrası Büyükşehir Belediyesi, 4 bin 200 çadırın yer aldığı geçici barınma alanına depremzedeleri yerleştirdi.
SAĞANAK YAĞIŞ NEDENİYLE TAHLİYE EDİLDİ
Mart ayında Güneydoğu’da etkili olan sağanak yağış, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nce kurulan çadır kentin tahliye edilmesiyle sonuçlandı. 15 Mart günü çadır kentin tahliye edilmesine ilişkin Diyarbakır Valiliği’nce yapılan duyuruda, depremzedelerin meteorolojik veriler ışığında tedbir amacıyla geçici süreliğine Yeşilay Rehabilitasyon Merkezine yerleştirildiği belirtilerek, hava şartlarının normalleşmesi sonrası depremzedelerin tekrar çadır kente yerleşmeleri sağlanacağı ifade edildi. Ancak aradan geçen bu zamana kadar depremzedeler, çadır kente yerleştirilmedi.
SÖKÜMÜNE BAŞLANDI
Tahliye işlemlerinin ardından depremzedelerin yerleştirilmediği çadır kent, bu sabah saatlerinde askerlerin katılımıyla sökümüne başlandı. Kurulumu milyonlarca liraya mal olan çadır kentin sökülmesiyle ilgili herhangi bir açıklamada bulunulmadı.
KAYNAK: YENİGÜN HABER