Diyarbakır‘da, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli büyük depremlerde yıkılan ve 48 kişinin yaşamını yitirdiği Sözel Apartmanı ile ilgili hazırlanan bilirkişi raporunda, binanın “projelerde 6 katlı olarak olmasına rağmen, mimari ve betonarme projelerine aykırı olarak bodrum ve terasla birlikte 12 katlı inşa edildiği” açıklamasına yer verildi.. ⇓
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, kentte depremde çöken binalardaki kusurların tespitine ilişkin başlattığı geniş çaplı soruşturma “Deprem Soruşturma Bürosu”nda görevli bir cumhuriyet başsavcı vekili ve üç savcı tarafından sürdürülüyor. Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümünce oluşturulan bilirkişi heyetinin hazırlamış olduğu raporun yanı sıra savcılığın kapsamlı bir rapor için talebi üzerine İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğünce görevlendirilerek kente gelen 6 kişilik bilirkişi heyeti, merkez Yenişehir ilçesindeki Sözel Apartmanı’na ilişkin incelemelerini tamamladı.
İNCELEMENİN SONUÇLARI!
Deprem sonrası alanda uzmanların yaptığı çalışmalar, yapıdan alınan numunelerin laboratuvar sonuçları, söz konusu yapının arşiv kayıtları ile projelerin incelenmesi sonucu hazırlanan kapsamlı rapor, soruşturma dosyasına eklendi.
Hazırlanan raporda, 48 kişinin yaşamını yitirdiği Sözel Apartmanı’nın 1994 tarihli yapı ruhsatlarına göre, deprem bölgelerinde yapılacak yapılar hakkındaki yönetmelik olan 1975 hükümlerine tabi olduğu, belediye arşiv dosyasında binaya ait 1994 tarihli yapı ruhsatı ekinde mimari, statik betonarme ve tesisat projelerinin bulunduğu belirtildi.
Yapı ruhsatına göre apartmanın tek bodrumlu olarak inşa edildiği belirtilen raporda, şunlar kaydedildi:
“Bina yapı ruhsatı ile ruhsat ekindeki mimari ve betonarme projelerde bina kat sayısı bodrum+zemin+4 normal kat olmak üzere toplam 6 katlı olarak belirtilmesine karşın dava dosyasında yer alan binanın yıkılmadan önceki durumunu gösteren fotoğrafa göre binanın onaylı mimari ve betonarme projelerine aykırı olarak bodrum+zemin+9 kat+teras katı şeklinde toplam 12 kat olarak inşa edilmiştir. Belediye arşiv dosyasında fenni mesul ve yapı müteahhidinin isimlerinin geçtiği, yapı ruhsatı alımı aşamasında söz konusu inşaat için herhangi bir teknik eleman veya şantiye şefi ataması ve taahhütnamesine rastlanmamıştır.” sonucuna varıldı.