Diyarbakır’ın Lice ve Hazro ilçelerine deprem uyarısı

featured

Diyarbakır’ın Lice ve Hazro ilçelerinde 7.2 büyüklüğünde depremlerin beklendiğini ifade eden ve hiçbir şekilde bu depremlere hazırlıklı bir alt yapının olmadığını söyleyen Doç. Dr. Savaş Karabulut, mevcut bütçenin deprem öncesi risk analizlerine harcanması için yetkili kişilere çağrıda bulundu.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat tarihinde meydana gelen depremlerden etkilenen 11 ilde, yaşanan yıkım on binlerce insanımızın ölümüne, on binlercesinin de yaralanmasına neden oldu. Depremler sonrası, fay hatlarındaki hareketlilik devam ederken, yurt çapında geniş bir coğrafyada üst üste artçı depremler meydana gelmeye devam ediyor.

‘DEPREMİN AFET DEĞİL, DOĞAL BİR TEHLİKEDİR AÇIKLAMASI’

Bölge illerinde üst üste meydana gelen depremleri ve bölgeyi bekleyen tehlikeleri Gebze Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Jeofizik Mühendisi Doç. Dr. Savaş Karabulut anlattı. Depremi “direk tehlike” olarak tanımlayamayacağını söyleyen Karabulut, “Depremden dolayı ölmek kesinlikle doğal ölüm değil. Deprem bir afet değil, doğal tehlikedir. Deprem dışında çığ, heyelan, kaya düşmesi, yangınlar gibi tehlike söz konusu” ifadelerini kullandı. Haber devam ediyor ⇓

LİCE VE HAZRO’YA DEPREM UYARISI YAPILDI

Geçmiş yıllardaki Erzincan, Kocaeli ve Kahramanmaraş depremlerini hatırlatan Dr. Karabulut, depremlerin devam edeceğini ifade etti. Bugün Diyarbakır’da depreme karşılık herhangi bir çalışmanın yapılmadığını ve risklerin olduğunu söyleyen Karabulut, yakın zamanda Lice ve Hazro ilçelerinde 7.2 büyüklüğünde bir depremin meydana geleceğinin uyarısını yaptı. Karabulut, “Diyarbakır’ın bazı ilçeleri Bitlis-Zagros kenet kuşağının güneyinde bulunuyor. Oysa kuzeyindeki Lice, Hazro gibi yerler ise buna çok yakın alanda yer alıyor ve alanlarda il risk azaltma planı raporunda da belirtildiği üzere 7.4-7.2 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor” açıklamasını yaptı.

DOĞU ANADOLU FAY HATTI

Bingöl’de ise 7.2 üzerinde bir depremin olma olasılığına değinen Dr. Karabulut, “Şu anda Doğu Anadolu Fayı üzerinde kırılmayan Bingöl segmenti üzerinde yine 7.2 üzerinde bir depremin olma potansiyeli yüksek. Bunun dışında Kuzey Anadolu Fay Zonu’nda Bingöl üzerinden Yedisu dediğimiz 7.2 şiddetinde deprem üretecek bir fay bulunuyor. Bu coğrafyada olabilecek en önemli tehlikelerden bir tanesi Malatya-Ovacık fay hattı olarak dediğimiz, yaklaşık 240 kilometre uzunluğunda ve iki fayın kırılmasıyla birlikte 7.8 büyüklüğünde aynı Kahramanmaraş depremi gibi benzer bir deprem üretecek potansiyel tehlike söz konusu” açıklamalarında bulundu.

Diyarbakır fay hatları ve riskli olan ilçeleri görmek için tıklayınız.

Mta Genel Müdürlüğü canlı fay hatlarını incelemek için tıklayınız.

KAYNAK: M.A

Diyarbakır’ın Lice ve Hazro ilçelerine deprem uyarısı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!