E-ticarete Başlayacaklar İçin 20 Önemli Tavsiye!

featured

Bir e-ticaret işine başlamak kesinlikle kolay bir iş değildir ve her yeni başlayanın harika bir e-ticaret pazarlama stratejisine ihtiyacı vardır.

Tabii ki, bu özet sadece yeni başlayanlar için değil herkes aşağıdaki stratejilerden yararlanabilir. Bu e-ticaret uzmanları yaptıkları işte başarılı ve ustalar, bu yüzden onların en iyi ipuçlarını kaçırmadığınızdan emin olun..

Hedeflerinize bağlı olarak, bir e-ticaret işine başlamak mantıklı olabilir. Sonuçta, fiziksel bir yere ihtiyaç duymadan, e-ticaret işletmeleri birçok girişimci için daha fazla esneklik, satın alınabilirlik ve fırsat sunuyor. Peki, çevrimiçi bir işe tam olarak nasıl başlarsınız? Bu kılavuz yardımcı olmak için burada..

Yirmi basit adımda bir e-ticaret işine nasıl başlayacağınızı anlatacağız. Böylece çevrimiçi işinizi hemen kurmak ve çalıştırmak için ihtiyacınız olan tüm bilgilere sahip olursunuz.

Bir e-ticaret işine nasıl başlanır

Bir e-ticaret işine başlamanın, fiziksel bir işletmeye başlamaya kıyasla dikkate değer farklılıklar olmasına rağmen, bazı benzerlikler de vardır. Aşağıda tartışacağımız gibi, atmanız gereken planlama ve yasal adımların çoğu, diğer işletmelerle aynı süreci (az ya da çok) izleyecektir. Ancak, operasyonunuzu başlatma zamanı geldiğinde, bir e-ticaret işine başlamanın ne kadar farklı olabileceğini göreceksiniz.

E-Ticaret Pazarlama Stratejisi Nedir ?

E-ticaret pazarlama stratejisi, tüketicilere ulaşmak ve onları müşteriye dönüştürmek için çevrimiçi bir işletmenin planıdır. Bir çevrimiçi mağazanın pazarlama hedeflerine ve hedeflerine dayanan uzun vadeli bir yaklaşımdır.

E-ticaret varyasyonları

E-ticaretin, yürüttüğünüz iş tarzına göre farklı varyasyonları vardır, bunlar arasında İşletmeden İşletmeye (B2B), İşletmeden Tüketiciye (B2C) veya Tüketiciden Tüketiciye (C2C) yer alır.

Başlamadan Önce E-ticaret Yazılımı Seçin!

Bu yazımızdaki en önemli içeriğimiz burası. Aşağıda listelemiş olduğumuz yazılımlardan birine siz kendiniz karar vereceksiniz.. Unutmayın siteniz ne kadar sade ve işlevsel olursa müşterileriniz daha rahat bir şekilde ürünlerinizi satın alacaktır.

1: Wordpress – Woocommerce

2: Opencart

3: Magento

4: PrestaShop

Bizim tavsiyemiz ilk sırada yer alan Wordpress tabanlı bir e-ticaret yazılımı olan Woocommerce’dir. Bütün ayarları oldukça kolaydır. Ve Wordpress‘in binlerce ücretsiz özelliklerini bunun yanında kullanabilme imkanınızda bulunuyor.

1: E-ticaret alanını araştırın ve nişinizi bulun

Bir e-ticaret işine nasıl başlayacağınızı öğrenmenin ilk adımı, gerekli araştırmayı yapmaktır. Sanki bir restoran açıyor ve farklı lokasyonlara, yemek seçeneklerine ve temalara bakıyormuşsunuz gibi, ilgilendiğiniz e-ticaret alanını araştırmak ve işinizle ilgili bazı kararlar almak isteyeceksiniz.

Örneğin, e-ticaret işletmenizin tam olarak ne sunacağını düşünmek isteyeceksiniz. Ürün veya hizmet mi satacaksınız? Ürünler satıyorsanız, fiziksel mi yoksa dijital mi? Ürünlerinizi nereden tedarik edeceksiniz? Bu doğrultuda, kullanmak istediğiniz iş modelinin türünü de düşünmek isteyeceksiniz – tek ürünler, paketler, abonelikler veya başka bir şey sunacak mısınız?

Ek olarak, bu süreçte daha geniş bir ölçekte düşünmek isteyeceksiniz: Ürünlerinizi veya hizmetlerinizi müşterilerinize nasıl ulaştıracaksınız? Başlangıç ​​maliyetleriniz nasıl olacak? Ürününüz veya hizmetinizle ilgili aklınızda bulundurmanız gereken yasal veya başka düzenlemeler var mı?

Bu sorgulama hatları, diğerlerinin yanı sıra, işinizin başlangıcının ayrılmaz bir parçası olacak ve iş planınızı oluşturmaya ve yazmaya başlamanıza yardımcı olacaktır. Bu süreç size belirli hedefleriniz ve onlara nasıl ulaşacağınız konusunda daha iyi bir fikir verecektir. Özellikle e-ticaret alanında, bu adımın önemli bir kısmı nişinizi bulmaktır.

2: Biriyle ortak olun

Bir iş kurmanın siperlerinde, fazla mesai yaptıktan sonra rotada kalmak ve çok çalışmaya devam etmek zor olabilir – özellikle de yol boyunca birkaç galibiyet varsa. Şahsen kardeşimle şirketimde çalıştığım için minnettar hissettim. Birbirimizden sorumluyuz ve işte her zaman birbirimizin arkasını tutarız, bu tam olarak bir kurucu ortakta aramanız gereken şeydir.

3: Bir e-ticaret platformu seçin ve web sitenizi oluşturun

Bu noktada, kayıt olmak ve e-ticaret işinizi yasal olarak başlatmak için gerekli evrakları tamamladınız. Bu şekilde, şimdiye kadar attığımız adımların çoğu, bir tuğla-harç işine başlama sürecini yansıttı. Ancak şimdi, bir yer aramak ve fiziksel mağazanızı kurmaya hazırlanmak yerine, web sitenizi ve çevrimiçi mağazanızı oluşturmaya başlayacaksınız.

Fiziksel bir vitrin gibi, bu web sitesi işletmenizin yüzü olacaktır – müşterilerinizin ilk göreceği ve ürünlerinize veya hizmetlerinize göz atmak ve satın almak için kullanacakları şey budur. Bunu akılda tutarak, web sitenizi oluşturmak, e-ticaret işinizi başlatmanın en önemli parçalarından biri olacaktır. Çevrimiçi vitrininizi geliştirirken birkaç farklı noktayı göz önünde bulundurmak isteyeceksiniz:

Öncelikle, yukarıda bahsettiğimiz gibi alan adınızı düşünmek isteyeceksiniz. Alan adınızın (en azından yakından) işletme adınızla eşleşmesini isteyeceksiniz. Bu doğrultuda ve belki de en önemli kararınız bir e-ticaret platformu seçmek olacaktır. Shopify gibi hepsi bir arada bir yazılım veya Magento gibi açık kaynaklı bir platform olsun, e-ticaret platformunuz çevrimiçi mağazanızı oluşturmak ve geliştirmek için kullanacağınız temel olacaktır.

Bir işletme adı ve etki alanı seçin ve kaydedin

Alan adınız, müşterilerin sizi bulmak için kullanacağı adres olduğundan çok önemlidir ve başlarken anlamanız gereken bir adımdır. Açıklayıcı olduğu kadar akılda kalıcı olan bir ad/alan adı kullanın. Gelecekteki büyümenizi yansıtacak bir isim seçin. Müşteriler, belirttiğiniz URL üzerinden sitenize erişebilmelidir. Sonuç olarak, kısa tutun ve ilgili bir alan adı seçin.

4: Ürünleri kaynaklayın veya geliştirin (ve listeleyin)

E-ticaret platformunuzu seçtikten ve web sitenizi başlattıktan sonra sürecin neredeyse sonuna geldiniz. Bu noktada, satacağınız ürünleri gerçekten tedarik etmeniz gerekecek. Birinci adımda araştırmanızı yaparken bu süreci nasıl yapacağınızı düşünmüş olmanız gerekirdi. Kendi ürünlerinizi yapabilir, distribütörlerden tedarik edebilirsiniz veya – örneğin bir danışman gibi kendi hizmetlerinizi satıyorsanız, bu hizmetleri işletmenizin web sitesinde tanımlamanız ve listelemeniz yeterli olabilir.

5: E-ticaret işinizi pazarlayın

İşte orada – bir e-ticaret işine nasıl başlayacağınızı öğrendiniz. Artık ürünlerinizi veya hizmetlerinizi hazırlayıp çevrimiçi mağazanızda listelediğinize göre, web siteniz çalışır durumda ve müşterilere hizmet vermeye hazırsınız. Bunu yapabilmek için elbette e-ticaret işinizi düzgün bir şekilde pazarlamanız gerekecek.

Kullanmaya karar verebileceğiniz çeşitli pazarlama stratejileri vardır: Google reklamları, sosyal medya reklamları, kulaktan kulağa ve daha fazlası. En temel düzeyde, işletme web sitenizi SEO için optimize etmek ve e-ticaret platformunuza dahil olan tüm çevrimiçi pazarlama araçlarından yararlanmak isteyeceksiniz.

6: İşletmenizi birden çok kanalda paylaşın

Bu şekilde, işinizi veya markanızı Facebook, Instagram, Twitter ve Snapchat gibi sosyal medya kanallarında paylaşmak, özellikle e-ticaret operasyonunuza yeni başladığınızda faydalı olabilir. Bu tür erken pazarlama ücretsizdir ve yaklaşan lansmanlar veya ürün tanıtımları hakkında ipuçları vermek ve heyecan yaratmak için kullanılabilir.

7: Sitenizin gezinmesini iyileştirin

Küçük işletme web sitenizin iyi görünmesini sağlamanın yanı sıra, iyi çalıştığından da emin olmanız gerekecek. Dropshipping’den bağlı kuruluş pazarlamasına, çevrimiçi kurslara, web seminerlerine, podcast yayınlarına veya ürün satışlarına kadar ne tür bir iş modeliyle ilgilendiğiniz önemli değil – UX çok önemlidir.

UX terimi “kullanıcı deneyimi” anlamına gelir ve müşterilerinizin web sitenizde gezinirken nasıl hissettiklerini belirler. UX’inizi geliştirmenin en kolay yollarından biri, navigasyon stratejinizi güçlendirmektir.

Ziyaretçilerin aradıklarını kolayca bulmalarını sağlayan stressiz navigasyon sunmak istiyorsunuz çünkü bulamazlarsa satın alamayacaklar.

8: Benzersiz bir fikriniz olsun

Muhtemelen herhangi bir işletme sahibinin internetten para kazanmak için ihtiyaç duyacağı en önemli şeylerden biri iyi bir fikirdir. Çevrimiçi iş fikirleri bulmak kolay olabilir, ancak temel bir konsept oluşturmak ile ekibiniz için gerçekten pasif gelir sağlayacak bir şey bulmak arasında fark vardır. Şirketinizin, başlatmak için gereken başlangıç ​​maliyetlerine değdiğinden emin olmak istiyorsanız, doğru iş türünü başlattığınızdan emin olmanız gerekir.

9: Yüksek Kaliteli Fotoğraflar ve İyi Ürün Açıklamaları Kullanın

Yüksek kaliteli ürün resimleri ve fotoğrafları, e-ticaret dijital stratejinizin önemli bir parçasıdır ve potansiyel e-ticaret müşterilerinin dikkatini çekmek için gereklidir. Arama sonuçları sayfasında iyi görüntülenebilir küçük resimler göstermek, kullanıcıların istedikleri ürünü tek bir tıklamayla bulmalarına ve sunduğunuz ürün hakkında daha iyi bir fikir edinmelerine yardımcı olur.

10: E-posta Listeleri Oluşturun

E-Ticaret iş stratejiniz bir iletişim kanalı olarak e-posta pazarlamasını içermiyorsa , büyük satışları kaçırıyorsunuz. Kayıt formlarını kullanın , e-posta adresi karşılığında indirim kodu veya hatta küçük bir hediye gibi bir şey verin. Müşterinin güvenini kazandığınızdan ve kullanıcının izni olmadan asla e-posta göndermediğinizden emin olun, aksi takdirde SPAM klasörüne düşme riskini alırsınız ve kimse markasını bu şekilde mahvetmek istemez.

11: Sosyal Medya Stratejinizi Geliştirin

E -Ticaret pazarlama ekibinizin hazırladığı sosyal medya stratejisi , içerik stratejinizle bağlantılı olmalıdır. Bu , size daha geniş bir kitleyi garanti edeceği ve görünürlüğünüzü artıracağı için web sitenizin içeriğini sosyal medya kanallarınızda yeniden kullanmak anlamına gelir.

12: Reklam Stratejileri Oluşturun

E-Ticaret dijital stratejinizi geliştirmenin bir başka harika yolu da reklamlar oluşturmaktır. Bunlar, çevrimiçi görünürlüğünüzü artırmanıza ve satışları artırmanıza yardımcı olacaktır. Bir reklam kampanyası başlatmadan önce üç soruyu yanıtlamalısınız:

Başarılı bir dönüşüm için işletmenizin web sitesinin kaç ziyaretçiye ihtiyacı var?
Güvenle ayırabileceğiniz bütçe ne kadar ve hangi süre için?
Ürünleriniz için en iyi reklam kaynağı hangisidir?

13: İşletmenizi kaydedin

Satışa başlamadan önce, yasal bir yapı seçerek, marka tescil başvurunuzu mutlaka yapın.

14: Sipariş takibi ve müşteri desteği

Sipariş takibi yalnızca sizin açınızdan bir güvenlik unsuru sunmakla kalmaz, aynı zamanda müşteri desteği seçeneğiyle birleştiğinde müşterilerinize sizden satın almayı tercih ettiklerinde gönül rahatlığı verir.

Müşterilerinizin siparişlerini her adımda takip etmelerine izin vermek ve kurye, işletmeniz ve müşteriniz arasında açık bir iletişim hattı tutmak, müşterilerinizin sizden alışveriş yaptıklarında olumlu bir deneyim yaşamalarını sağlamanın harika bir yoludur. Çoğu kurye hizmetinde, takip nispeten ucuzdur ve fiyata dahildir.

Müşterinizin teslimatla ilgili bir sorunu olması durumunda, izleme bilgileri başvurulacak bir kayıt sağlar ve onlara telefon veya e-posta desteği sağlamak, işletmenizin umursadığının güvencesini verir.

15: Logo ve marka malzemeleri oluşturma

İnternet dünyasında, Görsel markalama kendi makalesini gerektiren bir bilimdir, ancak burada kısa bir özet sunacağız. İşletmenizi unutulmaz kılmak için bir logoya ve markaya sahip olmak önemlidir.

Bir markanız olduğunda, şirketinizin çevrimiçi görünürlüğünü artırmak ve şirketiniz için yetkili bir itibar oluşturmak için marka varlığı ve bilinirliği oluşturmaya başlayabilirsiniz. Logonuz burada çok önemli bir rol oynar.

16: Sosyal medya pazarlamacılığı

E-ticaret mağazanızı pazarlarken ilk tercihiniz muhtemelen sosyal medya olacaktır. Mağazanızı açmadan önce veya kısa bir süre sonra işletmeniz için sosyal hesaplar açmalısınız. İşletmenizin adı kapmak için uygunsa, kaydolun! Değilse, biraz yaratıcı olun. Mağazanızı sosyal medyada adlandırmak için her zaman alt çizgi veya açıklayıcı öğeler kullanabilirsiniz.
Mümkünse, tüm tutamaçlarınızı platformlar arasında tek tip yapmaya çalışın. Bu, ister Instagram, Twitter, Facebook veya Pinterest’te olun, müşterilerinizin sizi bulmasını kolaylaştıracaktır.

17: SEO (Arama Motoru Optimizasyonu)

Yukarıdakilerin hepsinde ustalaştıysanız, SEO için hazırsınız demektir. SEO, Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir. En son evde saç boyası veya güvenilir bir merdiven aradığınızı hatırlıyor musunuz? Muhtemelen Google’a gittiniz ve “en iyi merdivenler” veya “en güvenilir merdivenler” gibi bir şey aradınız.

18: İş politikalarınıza bağlantılar sağlayın

Web siteniz tüm sayfalarda ilgili bilgileri içermelidir. Hüküm ve koşullarınız, iade politikanız, nakliye uygulamalarınız ve temel belgeleriniz web sitesi altbilgisinde mevcut olmalıdır.

19: Ödeme yöntemlerini düşünün

Birden fazla ödeme seçeneğini destekleyerek daha geniş bir demografi için mağazanızda alışveriş yapmayı daha uygun hale getirebilirsiniz. Bunları düzgün bir şekilde yönetmenin en kolay yolu eklentileri kullanmaktır. Bu eklentiler, yalnızca birkaç tıklamayla mağazanıza ekleyebileceğiniz bir düzine ödeme yöntemini destekler.

En popüler ödeme yöntemleri şunları içerir:

  •  Kredi ve banka kartları
  • Apple Pay
  • Google Pay
  • PayPal

20: İçerik pazarlaması

Uygun e-ticaret içerik pazarlaması, başka hiçbir pazarlama yönteminin yapamayacağı şekilde daha fazla olumlu ilgi, etkileşim ve sürdürülebilir dönüşümler çekebilir. Orijinal içerik oluşturup tanıtarak, hedef kitlenizin kendileri için önemli olan yeni bilgileri sürekli olarak almasını sağlıyorsunuz.

Web sitenizin içeriği, yukarıda belirtildiği gibi, ana sayfa, kategori sayfaları, ürün sayfaları ve benzerlerini içerir. İçerik pazarlaması ise, özellikle müşterileri çekmek için tasarlanmış ve dikkatlerini çekmek için tanıtılan içeriktir.

Bir e-ticaret işine başlamanın maliyeti nedir?

Şimdi, bir e-ticaret işine nasıl başlayacağımızla ilgili adımlarımızın her birini geçtiğimize göre, hala önemli bir faktörü merak ediyor olabilirsiniz: maliyet. Tahmin edebileceğiniz gibi, çevrimiçi bir iş kurarak, gerçek mekanda faaliyet gösteren mağazalarla ilişkili çeşitli maliyetlerden (kira, mülk sigortası, mobilya ve daha fazlası) tasarruf edeceksiniz.

Ancak, kısıtlı bir bütçeyle bir e-ticaret işletmesini finanse etmek belki daha kolay olsa da, başlamak için yine de bir dizi farklı maliyet gerekecektir. Herhangi bir işte olduğu gibi, e-ticaret işinizi kurmanın tam olarak ne kadara mal olacağını belirlemek zordur. Başlangıç ​​maliyetleriniz, büyük ölçüde başladığınız e-ticaret işinin türüne, seçtiğiniz yazılım veya platforma, diğer faktörlerin yanı sıra ürünlerinizi nasıl tedarik ettiğinize bağlı olacaktır.

Bazıları şunlardır;

E-ticaret yazılımı: Açık kaynaklı bir platform indirmek ücretsiz olsa da, bu tür bir çözümle ilişkili başka maliyetler olacaktır (geliştirici ücretleri, barındırma, eklentiler vb.). Öte yandan, her şey dahil bir platform için, en temel seçeneklerden bazılarını düşük fiyatlarla 3.000 tl ortalamasında bulabileceksiniz.

Alan adı ve barındırma: Bazı e-ticaret çözümleri, platformun maliyeti dahilinde bir alan adı veya barındırma içerecek ve bazıları, alan adınızı bunlar aracılığıyla satın almanıza izin verecektir.

Envanter ve nakliye: Ne sattığınıza bağlı olarak, envanter ve nakliye maliyetleriniz büyük ölçüde değişebilir. Bununla birlikte, şimdiye kadar tartıştığımız tüm maliyetler arasında, envanter için ilk yatırımınız muhtemelen en büyük yatırımınız olacaktır. Envanteri dikkatli bir şekilde satın almak isteyeceksiniz, özellikle ilk başladığınızda – satamayacağınız ürünlere çok fazla para harcamak istemezsiniz. Nakliye masraflarınız elbette satışlarınıza, kullandığınız nakliye hizmetlerine, gönderdiğiniz ürünlerin boyutuna ve müşterilere sunduğunuz nakliye hızı seçeneklerine bağlı olacaktır.

Çalışanlar: Şirketinizin ne kadar büyük olduğuna ve ne kadar hızlı büyüdüğüne bağlı olarak, gösteriyi ilk birkaç ay hatta yıllar boyunca yürütüyor olabilirsiniz. Bazıları hızlı büyüme yaşar ve işe başladıktan kısa bir süre sonra çalışanları işe alma ihtiyacı duyarken, diğerleri solopreneur olarak kalır.

E-ticarete Başlayacaklar İçin 20 Önemli Tavsiye!
Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!