İlişkilerde “Alttan Alan” veya ‘’Alttan Alınan’’ Taraf Olmak!

featured

Sizce alttan almak bir fedakârlık mı? Yoksa kötü duygu ve durumlardan kaçmak mı?

Genellikle herkesi alttan alan biriyseniz veya karşınızda sürekli olarak yaşadığınız durumları alttan alan biri varsa bunun sebebi karşınızdaki kişinin veya sizin ne kadar değerli olduğunuz ile ilgili olmayabilir.

“Her şeyi alttan alırım; sorun çıkmasın diye susarım, aman ağzımızın tadı bozulmasın, sorun büyümesin…” Tarafımdayım peki ya neden?

Karşıdaki kişinin duygu ve düşüncelerine fazlasıyla önem vermek, sevilmeme, reddedilme, kusurluluk, suçluluk gibi şemaların olması bu durumu sizi itmiş olabilir. Ayrıca özgüven ile ilgili problemlerle kişinin kendini iyi ifade edemeyeceğini düşünmesi de alttan alma davranışına yönlendirebilir.

Kültüründe önemli bir rolü bulunmaktadır. ‘’Aman saygıda kusur etme, herkesin gönlünü hoş tut, bir lafın eksik kalıversin, bak şu kişi ne kadarda iyi biri de saygıda kusur etmez her şeyi alttan alır…’’ Yaklaşımlarıyla büyümüş olmak kişinin iyiyi dışarıya kötüyü kendine yansıtmasına sebebiyet oluşturabilir.

Diğer bir nedeni de kaçmak. Kişi alttan alıp, sorunu halı altına süpürerek hem istemediği durumlarla yüzleşmemiş hem de olumsuz duygulardan kaçmış olur. Çünkü alttan almazsa istemediği sonuçlara ve kötü duygulara maruz kalmış olacaktır. Zamanla karşıdaki kişiyi memnun etmek için hayır diyememe durumuna yatkınlık gelişebilir. Kişi kendi duygu ve düşünceleri yerine karşıdaki kişinin isteğine göre hareket etmeye başlar. Bir süre sonra sürekli olarak alttan alınan kişiye öfke veya tahammülsüzlük gelişebilir.

Doğrusu nedir, ne yapılabilir?

Uzun süreli ilişkilerde bu durum hem size hem de karışışınızdaki kişiye zarar verir. Siz alttan aldıkça karşıdaki kişide sürekli bağıran, öfkesini veya diğer duygularını düzenleyemeyen hatta manipülatör bir kişi haline bile dönüşebilir.

Alttan almak yerine sakin kalıp öncelikle kendi duygu ve düşüncelerinizin ne olduğunu objektif bir şekilde fark etmekle başlayabilirsiniz. Sağlıklı iletişimin sadece olumlu değil olumsuz duygu ve düşüncelerinde uygun bir dil ile ifade edilmesi olduğunu hem kendinize hem de karşınızdaki kişiye hatırlatarak onu da teşvik etmek fayda sağlayıcı olur. Bu sayede hem kendinizin hem de karşınızdaki kişinin çatışma çözme becerisini geliştirerek daha sağlıklı bir ilişkide yol alabilirsiniz.

Yani alttan almakta, alttan alınmakta aslında kurtarıcı değil zarar vericidir. Bu durumun üstesinden tek başınıza gelemediğiniz zaman bir uzmandan destek alabilirsiniz.

İlişkilerde “Alttan Alan” veya ‘’Alttan Alınan’’ Taraf Olmak!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!