ÖSYM’nin YKS Kararına Diyarbakırlı Adaylar Tepki Gösterdi

featured

ÖSYM yılda yaklaşık 10 milyon adaya sınav uygulamaktadır. Diyarbakır bu noktada güvenilir ve uygun bir şehir. Deprem bölgesi içinde olabilir ama sınav yapılabilme pozisyonuna uygun bir şehirdir. Diyarbakır’da sınav talebini karşılayabilecek yeteri kadar okul sayısı mevcuttur. Öğrenciler üzerinde çok ciddi olumsuz etkiler yaratacağı düşünülmeli, yeteri kadar psikolojik etkilenmeler depremde yaşandı. Kabul edilebilir bir durum değil.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) YKS’ye girecek Diyarbakır’daki bazı öğrencilerin, şehrin dışındaki Gaziantep, Kayseri, Adana ve Ankara gibi bazı illere yönlendirdi. Bunun öğrenci ve velilere yüksek maliyet getireceği çok açık. “ÖSYM’nin Diyarbakr’ lı öğrencilere, bu haksızlığın yaşatılmaması temennisi ile durumun tekrar gözden geçirilmesi taraftarıyım. Hiç tercih etmemelerine rağmen Diyarbakır dışındaki yerlerde sınavlarına girecekleri kendilerine bildirilmiş, bu kabul edilemez. Diyarbakır’daki bir öğrencinin Gaziantep, Kayseri, Adana ve Ankara’ya, nasıl gideceğini kabul etmek mümkün değil, büyük eziyettir, büyük maliyettir. Öğrencilerin moralinin bozulmasına neden olabilecek bir durumdur. Dolayısıyla bundan derhal vazgeçilmelidir. Bu yoksulluk ve pahalılık mevsiminde büyük maliyettir nasıl hesap yapmazlar şaşkınlık içerisindeyim. Tanıdık bir ortamdan uzaklaşmaları kendilerinde stres, heyecan, gerginlik yaratacaktır. Alınan kararlarda öğrencilerin yararı gözetilmelidir. İstekleri ve talepleri göz önünde bulundurulmalı.

Veli Şikayet Bildiri

Diyarbakır’ da yaşıyorum 3 çocuk annesiyim Diyarbakır’ dan Ankara’ya kadar gidecek durumum yok benim. Çok uzak bir yer sınav yerim. Ben depremzede biriyim Diyarbakır’da ikamet ediyorum. Sınav başvurumu yaptım sınav yerleri açıklandı. Beni Ankara’ya vermişler ben Diyarbakır’da oturuyorum buradan Ankara’ya nasıl gideceğim şimdi sınav yerimi yakın bir yere almanızı istiyorum. Masraflarımı kim karşılayacak bu sınav için o kadar hazırlandım şimdi ben ne yapmalıyım. 1 hafta önce
Önceden sınav yerim Ankara’ya çıkmıştı şimdi ise değiştirip Kayseri’ye vermişler benim için Ankara ya da Kayseri fark etmiyor il dişi olduğu için gidemiyorum ama ÖSYM sanki çözüm bulmuş gibi beni Ankara’dan Kayseri’ye kalmış sınav yerimi ben acilen sınav yerimin bana en yakın ile alınmasını istiyorum gereğinde arz ederim. Bugüne kadar böyle bir şey ilk defa deneniyor. Buradaki okulların kapasitesi öğrenci sayısını karşılayabilecek kapasitededir. Bu nedenle dışarıda sınava girmelerini gerektirecek bir durum söz konusu değil. Öğrenciler bunca yolu kat ettikten sonra bilmedikleri bir iklimde, ve havada sınava girip kötü sonuçlarla karşılaşmalarını istemediğimiz için, yetkililerin bu yanlış adımdan acilen geri dönmelerini talep ediyorum.

öğrencilerimizin mevcut ve ekonomik koşullar altında, hiç tanımadığı, gitmediği bir kente gidip sınava tabi tutulması başlı başına zaten bir sorun. Umuyoruz ki yetkililerin bu durumu derhal düzeltme noktasında verilecek yeni bir kararla öğrencilerimizin performansını da artırmış olacaktır. Yeterli kapasiteye sahibiz. Bu uygulamanın kentimize özgü olmadığını beyan etmek isterim. Depremden sonra öğrenciler okullardan uzak kaldı. Haliyle öğrenciler üzerinde büyük bir baskı oluştu. Böylesi bir durumda talepleri olmadan bulundukları yerden 250 km. ila 1000 km. uzakta sınava girmeleri isteniyor. Bunu kabul etmek doğru değil. Adaylar tercih formunda talep etmemesine rağmen 35 ila 40 bin öğrenci için Ankara, İstanbul, Sivas, Kayseri, gibi iller sınav yeri olarak belirlendi. Diyarbakır’daki sorunun çözülmesi için ÖSYM’nin daha etkin bir şekilde harekete geçmesini ve yerel düzeyde çözümler üretmesini talep ediyoruz. Öğrencilerin eşit fırsatlara sahip olması ve sınav sürecinde mağduriyet yaşamaması için adil ve hakkaniyetli bir yaklaşımın benimsenmesi önem arz etmektedir. Diyarbakır’da yaşayan YKS adayları için farklı illerde sınav yerleri belirlenmiştir. Bu durum, yaz aylarının yoğunluğu nedeniyle öğrencilerin İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerde uçak rezervasyonu yapmakta zorluk çekmesine sebebiyet vermiştir. Depremde sadece 6 okulun zarar gördüğü Diyarbakır’da YKS sınavına girecek birçok öğrencinin sınav yerleri başka illere verildi. Öğrenciler, sınav yerlerinden kaynaklı mağduriyet yaşıyor. Düşüncemiz ana yol üzerindeki köy okullarının sınav için hazırlanması, özel eğitim kurumu binalarının açılması ve okul kapasitesinin kullanılması. Bu öneriler hayata geçirilirse sorun çözülecektir umarım.

YKS için Sınav Merkezi tercihleri alanlarına adayın adresinde yer alan okulunun bulunduğu merkez ÖSYM tarafından belirlenen sınav merkezlerinden biri yazılabilir. Deprem bölgesinden başvuran adaylar ise istedikleri sınav merkezini seçebilme hakkına sahip olmalıdır. Kaldı ki bu sınava girecek öğrenciler için deprem hediyesi gibi görülmelidir. Bu sorunlar ÖSYM Başkanlarının art niyet, ihmal veya yetersizliğinden kaynaklanması mümkün değil. Dijital ortamda bu durumun düzeltilmesi, yetkililerin bu konuda böyle bir iyileştirme yapılması çok iyi olur. Öğrencilerimizin sınav giriş yerlerinin farklı illerde olması bizi olumsuz bir etki altında bıraktı. Bir yılın heba edilmemeli. ÖSYM’ ye çağrıda bulunarak, bundan derhal vazgeçilmelidir.

Emeğiniz Emanetimizdir

Saygılarımla

ÖSYM DİYARBAKIR MERKEZ KOORDİNATÖRLÜĞÜ İÇİN TIKLAYINIZ

ÖSYM’nin YKS Kararına Diyarbakırlı Adaylar Tepki Gösterdi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!