Sosyal Fobi Nedir? Sosyal Fobi Belirtileri ve Nedenleri!

featured

Fobiler akla yatmayan korkularımızdır. Sosyal fobi ise bireyin toplum içinde yer aldığında yaşadığı korkularıdır. İnsanlarla ilişki kurmaktan olabildiğince kaçınma durumu vardır. Karşı cinsten birileriyle birlikte olmak çok zor hatta imkânsız bir hal alabilir.

Toplum içinde söz alıp konuşmaktan çekinilir. Bireyin mesleki ya da akademik ortamlarda gerçek potansiyelini göstermesine engel olan Sosyal Fobi; küçük düşme, dalga geçileceğini düşünme, becerememe korkusuna eşlik eden yüzde kızarma, ellerde titreme, çarpıntı, nefes darlığı, baş dönmesi, bulantı ve karın ağrısı gibi fiziksel belirtiler ile kendini gösterebilir. Böyle bir rahatsızlıkta, birey başkalarıyla etkileşimde bulunmasını gerektiren tüm durumdan kaçar ve bunun sonucu toplumsal etkinliklerin de zorunlu olarak azalma gösterir.

Sosyal Fobinin Nedenleri Nelerdir?

Sosyal fobinin genetik, çevresel veya karakteristik olmak üzere çeşitli sebepleri olabilir. Ayrıca ebeveyn tutumları da önemlidir. Aşırı kaygı gösteren, aşırı koruyucu ve kollayıcı anne-babaların çocukları, yeterli özgüven kazanamayabilir sosyal fobi geliştirmeye neden olabilir.

Sosyal Fobi Nasıl Tedavi Edilir?

Sosyal Fobi tedavisinde kişinin durumuna göre bazen tek başına psikoterapi, bazen ilaç tedavisi uygulansa da genelde her ikisinin beraber uygulanmasında başarı daha yüksektir.
Sosyal Fobi ‘de en sık uygulanan terapi şekli Bilişsel ve Davranışçı Terapidir.  Bilişsel terapide kaygı duyguları ve bu kaygıya karşı oluşan bedensel tepkileri tanıma, kaygı doğuran durumlardaki düşüncelerin ne olduğunu anlama, bunlara karşı başa çıkma stratejileri geliştirme gibi aşamalar vardır. Davranışsal terapide ise model olma, yakınmaların üstüne gitme, belirtileri daha net algılayabilmesi için rol oynama, gevşeme eğitimi, sosyal beceri eğitimi gibi her hastada farklı uygulanabilecek yöntemler vardır. Ayrıca tedavisi için aile ve grup terapisi de uygulanabilir.

Sosyal Fobi Nedir? Sosyal Fobi Belirtileri ve Nedenleri!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Diyarbakır Online ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!